Prima pagină » Știri » Martor la DNA: Șeful DGA Prahova a împrumutat 150.000 de lei, bani la care lua dobândă lunar

Martor la DNA: Șeful DGA Prahova a împrumutat 150.000 de lei, bani la care lua dobândă lunar

Martor la DNA: Șeful DGA Prahova a împrumutat 150.000 de lei, bani la care lua dobândă lunar
Martor la DNA: Șeful DGA Prahova a împrumutat 150.000 de lei, bani la care lua dobândă lunar

Un martor audiat în dosarul în care șeful DGA Prahova, comisarul șef Constantin Ispas, a fost arestat preventiv a declarat procurorilor DNA Ploiești că are cunoștință despre faptul că Ispas a dat o sumă mare de bani cu titlu de împrumut lui Valentin Vasile Șchiopulescu, prietenul său căruia îi proteja afacerile.

Conform martorului, comisarul, care nu a menționat alte venituri decât cele din salariu în declarațiile de avere depuse la structura pentru care lucrează, și-a împrumutat prietenul cu 150.000 de lei cash, bani la care a cerut o dobândă lunară de cinci la sută.

„Cunosc personal faptul că în virtutea bunei relații dintre Șchiopulescu și Ispas, primul a cerut cu împrumut de la ofițer suma de 150 000 de lei pentru trei luni, fiindu-i necesară pentru rezolvarea unor probleme personale, această solicitare fiind adresată chiar la domiciliul ofițerului în luna martie 2012. Știu că Ispas i-a dat lui Șchiopulescu cei 150 000 lei a doua zi chiar la domiciliul său, din Bătești, pentru trei luni de zile, dar cu condiția să-i fie plătită o dobândă lunară de cinci la sută din valoarea respectivă. Această condiție a fost acceptată de Șchiopulescu, care i-a plătit lunar ofițerului dobânda cuvenită, timp de 14 luni, tot personal, și la fiecare sfârșit de lună până în aprilie 2013, moment care a coincis cu problemele financiare cu care s-a confruntat SC Corydob Impex S.R.L, societatea intrând în insolvență. Cunosc personal că suma plătită de Șchiopulescu lui Ispas Constantin este de 105.000 lei, care reprezintă numai dobânda pentru împrumutul acordat de acesta, și nu 90.000 lei așa cum am precizat în declarația anterioară dintr-o eroare de calcul. Cunosc faptul că Ispas Constantin nu a încasat până în prezent suma pe care i-a împrumutat-o lui Șchiopulescu”, susține martorul în depoziția dată la DNA Ploiești și citată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Ispas.

Și alte persoane care au calitatea de martor în acest dosar le-au declarat procurorilor că au cunoștință despre faptul că ofițerul Constantin Ispas și-a împrumutat prietenul, pe Valentin Șchiopulescu, cu o sumă mare de bani.

Martorii spun, de asemenea, că relațiile dintre cei doi s-au răcit după ce Șchiopulescu a început să aibă probleme în afaceri.

Pe parcursul cercetărilor în acest dosar, procurorii DNA au constatat că șeful DGA Prahova și familia acestuia dețin bunuri de valoare, deși în ultimii ani Constantin Ispas a trecut în declarația sa de avere drept unică sursă de venit salariul. Astfel, conform celei mai recente declarații de avere depusă de Ispas la DGA, în iunie anul acesta, șeful DGA Prahova menționează ca unică sursă de venit salariul de 6.700 de lei lunar, la care se adaugă salariul soției, care a câștigat anul trecut, în medie, 2.330 de lei lunar. La acești bani se adaugă chiria pentru un apartament în Ploiești. În plus, soții Ispas au de achitat două credite, unul de peste 57.000 de euro, altul de 37.000 de lei, conform declarației de avere.

Totodată, potrivit aceleiași declarații de avere, familia Ispas a cumpărat, în anii 2013 și 2014, trei terenuri intravilane și un teren agricol de 12.000 de metri pătrați în apropiere de Ploiești, în comuna Brazi, unde își are domiciliul Constantin Ispas.

De asemenea, fiul ofițerului DGA, care este student la o facultate din Brașov și pentru care comisarul DGA nu a declarat niciun venit, apare în declarația de avere ca proprietar a două tractoare, cumpărate în 2012, respectiv 2014.

Procurorii au stabilit că, în ultimii ani, familia lui Constantin Ispas a înmatriculat nu mai puțin de șapte autovehicule scumpe.

Astfel, conform rechizitoriului DNA Ploiești, în perioada 2009-2014 Constantin Ispas nu a declarat venituri obținute din alte activități în afara celei de la DGA, însă cu toate acestea între anii 2010 – 2014 a cumpărat două autoturisme de lux, pe care le-a înregistrat pe numele său. Este vorba despre un Mitsubushi ASX și un Audi A6.

Fiul lui Ispas, care este administrator și asociat la două firme care nu au declarat profit în ultimii ani, și-a cumpărat un Volkswagen Golf, în 2010, când nici nu împlinise 18 ani. În următorii ani, fiul comisarului de la DGA a înmatriculat pe numele său alte două mașini, respectiv un Audi A4 și o Toyota Aygo.

Și mama ofițerului, în vârstă de 76 de ani, are pe numele său două mașini de lux, respectiv un BMW seria 3 și un Volkswagen Pasat CC, ambele înmatriculate în a doua jumătate a anului trecut.

Martorii din dosarul șefului DGA Prahova le-au declarat procurorilor că ofițerul primea de la cei cărora le proteja afacerile sucuri, băuturi răcoritoare sau alcoolice, motorină, sume de bani și că se întâlnea cu oamenii de afaceri pe care îi proteja fie la el acasă, fie la o balastieră sau chiar sub un pod în apropiere de Ploiești.

Comisarul șef Constantin Ispas, arestat preventiv de Tribunalul Prahova, a contestat decizia, Curtea de Apel Ploiești urmând a dispune dacă menține sau nu mandatul de arestare emis de instanța de fond.

Șeful Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Ispas, adjunctul șefului Poliției Județene Prahova, Adrian Rădulescu, și Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din BCCO Ploiești, au fost reținuți luni seară de procurorii DNA Ploiești.

Ulterior, comisarul șef Constantin Ispas, reținut pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, luare de mită, folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Prahova.

Emanuel Saghel, care fusese reținut pentru șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită, a fost pus sub control judiciar.

Pe de altă parte, procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești al DNA l-au pus sub control judiciar pe comisarul șef Adrian Rădulescu.

Autor

Citește și