O scriitoare din Botoșani bolnavă de COVID-19 a povestit despre experiența prin care a trecut la Spitalul Judeţean Botoşani și despre modul în care cadrele medicale gestionează criza sanitară la nivelul unității spitalicești.
Cristina Șoptelea, cunoscută scriitoare din Botoșani, a povestit despre cum a aflat în urmă cu două zile că este infectată cu SARS-CoV-2 și cum au decurs investigațiile aferente la spitalul menționat.
Aceasta s-a arătat șocată de condițiile oferite celor care aşteptau teste, analize, radiografii la triajul din curtea spitalului. Din relatările scriitoarei, se înțelege că de fapt triajul înseamnă câteva containere modulare şi un cort militar.
„În curtea spitalului mănuşi chirurgicale folosite, care zac de zile(..) Două grupuri sanitare care nu au văzut apa de cel puţin 6 luni. Nu ai unde să te speli pe mâini. Nu stiu cine este la conducerea spitalului, dar nu are ochi să vadă mizeria din curte”, scrie Cristina Șoptolea pe contul de Facebook.
Însă ceea ce este cu adevărat critic este modul în care suspecții de COVID-19, persoanele confirmate cu boala și pacienții sănătoși stau la grămadă în cortul de triaj.
„O organizare extrem de deficitară, cu pacienţi umblând dezlegaţi de ici-colo, fără a fi îndrumaţi de cineva. Containere – fără etichetare, în care intrau ca să se încălzească pozitivi, negativi, suspecţi, de-a valma”, adaugă Cristina Şoptelea.
Totodată, scriitoarea povestește cum un pacient COVID-19 este plimbat de la un spital la altul pentru citirea unor analize, deși reprezintă risc de transmitere a virusului.
„Vin de la Spitalul Mavromati, unde am stat 7 ore jumatate pentru analize. Am COVID. Ca mulţi alţii din tara asta. Din fericire, am o formă uşoară. Dar asta nu m-a făcut să mă simt mai puţin umilită de un sistem care îşi bate joc de oricine încearcă să-i treacă pragul.(..)De ce nu a putut nici un medic să-mi citească radiografia la UPU Mavromati şi a trebuit să vin la Secţia de boli Infecţioase ca să mai stau aici două ore? Sunt Covid Pozitivă şi sunt pe drumuri de la ora 12.50. Sunt o bombă cu ceas. Ne batem joc. Hei, domnilor din politică, faceţi-vă treaba, veţi muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent şi un robinet cu apă curentă”, adaugă Cristina Şoptelea.
De asemenea, și soțul acesteia, pictorul Liviu Șoptelea, care a fost confirmat cu boala, a povestit despre experiența prin care a trecut.
„Cu toaleta în fundul parcării… la spitalul judeţean… După 10 zile de izolare, la recomandarea medicului de familie, am chemat salvarea să merg la spital pentru un test covid… după nenumărate telefoane, la 112, la DSP, la circa medicală, la medicul de familie, ambulanţa a ajuns după 2 ore…ok !…am coborât la maşină, am predat C.I. şi am dat câteva relaţii asistentei …am ajuns la UPU la ora 13…până la orele 18.30, mi s-au luat probe din nas şi gât, analiză de sânge, mi s-a facut o electrocardiogramă şi o radiografie pulmonară…tot timpul am aşteptat afară în frig. Când am intrat într-un container, a venit din personalul medical şi m-a scos afară. Nu au fost azi mai mult de 7 grade C…nici un fel de organizare, nu indicatoare, să nu mai scriu despre circuite sau dezinfectanţi…nu e de mers la spital”, precizează Liviu Şoptelea.