Prima pagină » Știri » Mărturia sfâșietoare a profesorului din Cluj, întemnițat în China: Am trecut prin umilințe și torturi

Mărturia sfâșietoare a profesorului din Cluj, întemnițat în China: Am trecut prin umilințe și torturi

Mărturia sfâșietoare a profesorului din Cluj, întemnițat în China: Am trecut prin umilințe și torturi
Marius Balo, profesorul clujean întemnițat în China, a transmis un mesaj audio sfâșietor, în care povestește umilințele și torturile la care a fost supus în închisoarea comunistă. „Urâțenia acestui loc înfiorător n-a fost în stare să îmi sfâșie sufletul", spune profesorul.

Mesajul audio transmis de profesorul clujean Marius Balo, încarcerat într-o închisoare din China, a fost înregistrat în data de 8 septembrie 2019. El a mulțumit celor care au putut face în așa fel încât el să fie transferat în România, pentru a/și continua pedeapsa pentru complicitate la evaziune fiscală.

„Excelența dumneavoastră, domnule președinte al României, Excelențele voastre, domnilor miniștri ai Justiției și Afacerilor Externe, distinși demnitari ai puterii legislative, iubiți frați români, numele meu este Marius Balo, sunt cetățean român, m-am născut în urmă cu 38 de ani în Cluj-Napoca, iar de 5 ani și jumătate sunt întemnițat în Republica Populară Chineză la Shanghai, în inima raiului comunist. Am fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru acuzația de complicitate la fraudă contractuală, o infracțiune economică inițiată și pusă în executare de către 3 cetățeni chinezi, care, în cunoștință de cauză, au fugit din țară în exact ziua în care eu am fost arestat, fiind scăpați basma curată de către autorități”, își începe profesorul povestea.

Acesta spune că nu vrea să se eschiveze de partea sa de vină, aceea de a fi avut încredere în cetățenii chinezi care l-au convins că participarea în afacerea lor era perfect legală, legitimă și de dorit.

„Am fost lacom, pe lângă faptul că am fost un prost. (…) Doresc pe această cale să aduc un prinos omagiu și recunoștință în primul rând bunului Dumnezeu pentru că m-a ocrotit și m-a întărit în toți acești ani, așa încât teroarea acestui sistem aservit răului și urâțenia acestui loc înfiorător nu au fost în stare să îmi sfâșie sufletul. (,,,) Paradoxal, puterea sufletească a sporit. Doresc, de asemenea, să mulțumesc tuturor oficialilor din aparatul central care s-au interesat de soarta mea, Excelenței Sale, domnul ambasador din Republica Populară Chineză, ÎPS Mitropolitului Andrei, Mitropolitul Clujului, familiei mele dragi, prietenilor mei, presei, avocaților și tuturor. Doresc să îi asigur pe toți de rugăciunile mele zilnice către bunul Dumnezeu, pentru dânșii și pentru toți cei dragi lor”, spune Marius Balo.

Acesta povestește că imediat după condamnarea sa, în luna august 2016, a trimis o cerere Ministerului Justiției de la București, prin intermediul Consulatului General al României la Shanghai, prin care și-a exprimat nădejdea de a fi încarcerat în țară și de a ispăși în România pedeapsa.

„Cu ceva timp înainte citisem în ziarul guvernamental chinezesc de limbă engleză (…) un articol în care se specifica faptul că un cetățean român condamnat în China a fost transferat în România în anul 1993, primul caz de acest fel dintre cele două țări. Motivele pe care le-am invocat în sprijinul cererii mele nu erau neapărat legate de condițiile de viață din închisorile chinezești. E drept, am trecut prin umilințe și torturi de care mă doare să îmi amintesc. Dumnezeul Sfânt mi-a fost alături, mi-a fost atât de teamă la început. Se zvonea că voi fi condamnat la pedeapsa cu moartea, care, în China, se aplică și în cazul infracțiunilor financiare. Trăiam zilnic într-o spaimă de nedescris, însă acum, prin mijlocirea harului dumnezeiesc nu îmi mai este frică nici de ei și nici de moarte. Am ajuns să înțeleg că ceea ce se întâmplă în viața noastră se întâmplă doar cu permisiune și cu voia Bunului Dumnezeu”, a mai spus Marius Balo în mesajul audio.

Profesorul clujean povestește chinurile la care sunt supuși cei care își ispășesc pedeapsa în închisorile comuniste chineze și cum întreaga dezvoltare se bazează pe munca silnică depusă de persoanele condamnate.

„Din cunoștințele mele, Codul Penal al fiecărei țări din lume prevede ca un condamnat care a ispășit două treimi din pedeapsă să devină eligibili pentru a fi eliberați. Fiecare țară din lume, cu excepția Chinei, unde se face tot posibilul ca pedepsele uriașe să fie ispășite în totalitate pentru ca ritmul infernal de muncă silnică la care sunt supuși întemnițații, 7 zile din 7, minim 12 ore pe zi, să fie menținut cu rigurozitate. Trendul uriaș de creștere economică a Chinei este menținut prin eforturile supraomenești a milioane și milioane de întemnițați, dezindividualizați, dezbrăcați de orice drept, sclavii roboți trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste (…) De-a dreptul înspăimântător este faptul că în cazul anumitor infracțiuni nu ești automat eliberat la sfârșitul pedepsei și cu câteva zile înainte de expirarea termenului de încarcerare ești dus din nou în fața judecătorului care, la recomandarea procurorilor trebuie să decidă dacă mai ai nevoie de timp să te reformezi. Bineînțeles că decizia este arbitrară, însă judecătorul are libertatea de a-ți oferi ani suplimentari de pedeapsă, maximul admis fiind egalul pedepsei inițiale dintr-o simplă lovitură de ciocan judecătorul poate oferi încă un maxim unei persoane, iar legea îi permite să facă acest lucru de trei ori la rând”, mai spune Balo.

Profesorul spune chiar că cei din închisoare au încercat să îi insufle credința lor.

„Nu am ascuns niciodată că sunt creștin, iar ei au încercat să mă facă să slujesc la Dumnezeul Comunist, să las Dumnezeul iubirii și să mă rog la Dumnezeul terorii”, mai povestește Marius Balo.

Ministerul Justiției (MJ) a fost informat, joi, că autoritățile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo, profesorul universitar condamnat la opt ani de închisoare în statul asiatic, în România.

„Acordul autorităților chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice și diplomatice ale Ministerului Justiției din România alături de Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, Ministerul Justiției a corespondat cu omologii chinezi pentru obținerea documentației de transfer și a sesizat autoritățile judiciare române în vederea recunoașterii pedepsei aplicate de instanțele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea și transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curții de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităților române privind transferarea acestuia”, anunță Ministerul Justiției.

În urma acestei decizii, Ministerul Justiției a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în țară a lui Marius Balo, în cel mai scurt timp.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie 2019 de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferință de presă că Balo, profesor universitar și antreprenor clujean, se află închis de peste cinci ani într-o închisoare din China unde este chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, explica avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cușcă de 16 m pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni să recunoască faptele în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

„În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și ulterior încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordăchescu a criticat în iulie „impotența” instituțiilor statului român și „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetățean român aflat într-o stare dificilă.

„Miniștrii Tudorel Toader și Teodor Melecșcaunu nu a făcut nimic în apărarea intereselor unui concetățean. Memoriu adresat președintelui Klaus Iohannis a rămas fără răspuns. În urma discuțiilor recente la Ministerul Justiției, am observat că ministrul Ana Birchall are o atitudine pozitivă în acest moment. Facem demersuri ca Marius Balo să revină în țară și să își execute pedeapsa în țară, pentru că este dreptul lui”, menționa Eugen Iordăchescu.

În octombrie, reprezentanții Ministerului Justiției spuneau că vot depune toate eforturile ca Marius Balo să fie transferat în România pentru a-și ispăși pedeapsa. Instanța din Cluj a recunoscut pedeapsa aplicată de cea din China, astfel că bărbatul ar putea fi adus în țară.

Citește și