Mărturia unuia dintre polițiștii care au mers acasă la Adrian Năstase: L-am găsit încătușat și cu sânge la gât, era cooperant și lucid
Unul dintre polițiștii care au mers acasă la Adrian Năstase, după ce acesta a fost condamnat, a declarat, vineri, la instanța supremă, că a aflat de la fiul acestuia că s-a împușcat și că l-a găsit în cameră, stând pe o canapea, încătușat „și cu ceva sânge la gât”, fiind cooperant și lucid.
Ofițerul Marian Toma, de la Biroul Urmăriri, unul dintre polițiștii trimiși, în iunie 2012, la locuința lui Adrian Năstase, după condamnarea fostului premier în dosarul „Trofeul calității”, a dat vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o declarație de martor în dosarul în care medicul Șerban Brădișteanu este judecat pentru că ar fi încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei instanței.
Marian Toma le-a spus judecătorilor că se afla la parterul locuinței lui Adrian Năstase atunci când acesta a încercat să se sinucidă.
„Eu eram jos și a venit la un moment dat fiu-su să ne spună că ta-su a încercat să se împuște. Eu atunci am urcat să văd ce e sus. Vă dați seama, când am auzit că s-a împușcat, am crezut că-l găsesc pe Năstase cu jumate de cap”, a spus ofițerul Marian Toma.
Acesta a declarat că, atunci când a intrat în camera respectivă, l-a găsit pe colegul său Nicolae Costea la aproximativ trei-patru metri de Năstase, iar pe fostul premier încătușat și cu sânge în zona gâtului.
„Când am intrat, am văzut că Adrian Năstase era în fundul încăperii, pe o canapea, încătușat și cu ceva sânge la gât. Costea era la trei-patru metri de el, se uita la el. M-am dus la Năstase, era cooperant și lucid, vă dați seama că eram eu mai agitat decât el. M-am dus așa la el, m-am uitat un pic și l-am întrebat: «Cu ce ați tras, calibru mic, 5 mm?». El a spus: «Am tras cu 9 mm»”, a arătat Marian Toma.
Ofițerul a mai spus că în acel moment i-a scos lui Năstase cătușele, i-a dat jos ceasul de la mână și i l-a dat fiului acestuia.
„Fiind rănit, mi-era să nu se rănească și mai tare. Vă dați seama, acolo curgea sânge. Eu m-am dus imediat și am chemat Salvarea”, a adăugat Toma.
Polițistul a mai spus că, împreună cu un coleg, a mers cu ambulanța la Spitalul Floreasca.
„Acolo s-a adunat o grămadă de lume, o grămadă de medici și între ăștia era și Brădișteanu, și Lascăr, că-i știu eu, că i-am tot văzut la televizor”, a adăugat Toma.
Ofițerul a arătat că personalul spitalului nu le-a permis accesul în salonul în care se afla Adrian Năstase, motivat de faptul că acolo era „un mediu septic”, dar că li s-a sugerat să-l urmărească pe Năstase de pe monitoarele aflate într-un birou din incinta spitalului. Polițiștii au refuzat la acel moment, pe motiv că nu puteau părăsi locul în vederea deplasării într-o cameră a spitalului.
Judecătorii l-au audiat vineri și pe Gheorghe Dumitru, directorul general adjunct al Poliției Capitalei în iunie 2012, în prezent directorul Direcției Logistică din Poliția Română.
Procesul medicului Brădișteanu se va relua în 29 ianuarie, cu audierea altor martori, printre care și Viorel Vasile, fost director al Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române, în prezent adjunct al șefului Poliției Române.
Medicul Șerban Brădișteanu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.
Șerban Brădișteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracțiune în legătură directă cu infracțiunile asimilate celor de corupție.
Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanței supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeași zi, Tribunalul București a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conținând mențiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.
După decizia instanței, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgență Floreasca.
„În condițiile în care Adrian Năstase și-a provocat leziuni prin împușcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București și, cu această ocazie, inculpatul Brădișteanu Șerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”, au notat procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii au precizat că medicul Șerban Brădișteanu și-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară și și-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secției pe care o conducea, deși diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secție, iar primele intervenții medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secție.
„În continuare, deși nu a făcut nicio mențiune cu privire la necesitatea unei intervenții chirurgicale cardiovasculare în fișa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădișteanu Șerban Alexandru și-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice și a transmis că persoana condamnată are și alte afecțiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, au mai arătat procurorii.
Brădișteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanților Direcției Generale de Poliție Municipiului București dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.
Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul București a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.
În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.