MĂRTURIE. Medic din prima linie: „COVID-19 e prima boală despre care nu învăț din cărți, ci în timp ce o tratez”
Un medic infecţionist aflat în linia întâi a luptei cu pandemia de coronavirus a povestit cum arată o zi de lucru la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj: ”Probabil este prima boală, cel puțin pentru mine, de care nu învăț dintr-o carte, pentru un examen sau în timpul unui pregătiri, ci despre care învăț în timp ce o tratez”, a mărturisit medicul Irina Filipescu, potrivit RFI România.
Irina Filipescu este medic specialist boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj.
MĂRTURIE: „COVID-19 e prima boală despre care nu învăț din cărți, ci în timp ce o tratez”
”Majoritatea pacienților au fost complianți și pentru asta le mulțumim, pentru că este foarte dificil să stai într-un salon timp de două, trei-patru săptămâni, am avut nevoie până la cinci-șase săptămâni de spitalizare și să ai și un psihic bun și să ne înțelegi și pe noi, ca doctori că și noi trebuie să ne protejăm atunci când mergem la vizită, nu mai stăm, cum stăteam înainte câte 20-30 de minute cu pacientul, decât dacă este necesar, în rest, povestim la telefon. Este greu de suportat, mai ales la pacienții care sunt asimptomatici sau cu simptome minore. Legislația actuală în România prevede ca orice pacient infectat cu virusul SARS COV 2 să stea spitalizat până la negativare. Nu avem pacienți care să fie diagnosticați și care să stea acasă, dacă sunt asimptomatici”, a spus medicul.
Medicii clujeni spun că, deși nu foarte mulți, au avut parte și de pacienții septici.
”Poate că am avut la început pacienți care nu neapărat au zis că nu există virusul, dar că nu înțeleg de unde l-au luat. Am avut pacienți care, conform a ceea ce spuneau, au respectat regulile de distanțare socială, s-au expus cât se poate de puțin, nu au venit în contact cu nimeni și atunci le-a fost greu să înțeleagă care a fost calea de transmitere. Sunt și pacienți, într-adevăr, care merg, hai să spunem, pe aceste teorii conspiraționale că nu există virusul, dar au fost cazuri de excepție. Majoritatea au înțeles pentru că au avut o minimă simptomatologie. Foarte mulți dintre cei cu simptome ușoare ne-au spus că și-au pierdut gustul și mirosul. Și atunci, cumva, noi spunându-le că este o manifestare a virusului, chiar dacă nu e un simptom să spune grav, și-au dat seama că într-adevăr este în contextul infecției cu SARS-COV 2″, a mai spus Irina Filipescu potribit RFI.ro.
Alte două decese de Covid -19, anunțate de autorități în România. Numărul persoanelor ucise de coronavirus ajunge la 1.207
Autoritățile au anunțat, marți dimineață, alte două decese cauzate de Covid-19. Astfel, bilanțul negru al coronavirusului ajunge la 1.207 morți în România.
Până pe 26 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.283 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.630 au fost declarate vindecate și externate.