MĂRTURIE. Mesajul cutremurător al unui medic român: „Vin bolnavi ce nu pot fi preluaţi, paturile sunt pline, apar câte 13 ambulanţe odată. Nu mai putem rezista în acest ritm”
Medicul urgentist Alina Șorodoc, de la Spitalul Municipal Rădăuți, a vorbit cu reporterii Monitorului de Suceava, despre situația dramatică pe care o are de gestionat pe tură, deja de două luni de zile.
La Spitalul Municipal Rădăuți, care a devenit principala unitate spitalicească din județ, sunt doar trei medici de urgențe, câte unul pe tură, ajutați când se poate de câte de un coleg de la medicină internă.
Paturile sunt pline, apar câte 13 ambulanţe odată
”Suntem la capătul răbdării, nu vă puteți imagina cum e să gestionezi 13 ambulanțe care vin aproape odată, în condițiile în care este un singur medic, ajutat de două-trei asistente. Este greu de descris în cuvinte prin ce trec, să am 20 de paturi pline și să îmi vină alte zece cazuri pe care să nu am unde să le preiau. Iar la Rădăuți se trimite ce e mai grav din județ, am avut și 10 AVC-uri (accidente vasculare cerebrale) pe tură”, a declarat medicul pentru Monitorul de Suceava.
Medicul a spus că în medie la Urgențele de la Rădăuți sunt aduse, în 24 de ore, în jur de o sută de cazuri, cele mai multe grave.
”La Rădăuți este ca pe front și nu cred că exagerez cu nimic. Puteam înțelege dacă trebuia să rezistăm în acest ritm 10 zile, două săptămâni, dar deja nu mai putem și nu văd luminița de la capătul tunelului”, a mai spus medicul.
24 cadre medicale de la Rădăuți, confirmate cu COVID
Un număr de 24 de cadre medicale – medici, asistente, infirmiere, brancardieri de la Spitalul Municipal Rădăuţi, cele mai multe de la secţiile ATI şi Chirurgie, au fost confirmate pozitiv la SARS-CoV-2 şi internate, a declarat, luni, managerul unităţii Traian Andronachi.
Managerul spitalului a spus că majoritatea sunt asimptomatici, nu prezintă forme severe de boală şi crede că ar fi putut fi putut fi infectaţi de la pacienţi direcţionaţi de la alte spitale din judeţ, care nu au fost testaţi.
„Nu puteam rezista singuri în faţa avalanşei de cazuri care ne erau trimise din judeţ drept urgenţe operatorii, deşi unele nu aveau acest statut. Vreau să mulţumesc conducerii DSP Suceava pentru sprijinul acordat în vederea păstrării unui spital curat şi sigur pentru pacienţii noştri. Acţiunea de mare anvergură la care s-au înhămat, şi care înţelegem şi noi că implică un mare efort din partea colegilor din DSP, ne va ajuta să izolăm în mod prompt eventualul personal asimptomatic”, a spus Andronachi, adăugând că a solicitat testarea tuturor cadrelor medicale din Spitalul Municipal Rădăuţi, scrie Agerpres.ro.
Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava a demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili modul în care s-a produs îmbolnăvirea celor 23 de cadre medicale.
De la începutul evoluţiei COVID-19, în Spitalul Municipal Rădăuţi s-au mai îmbolnăvit, în diferite perioade timp, alte 27 de cadre medicale.