Mărturiile șocante ale victimelor traficului de persoane: Mama știa că mă voi prostitua. Fenomenul, în creștere alarmantă

Mărturiile șocante ale victimelor traficului de persoane: Mama știa că mă voi prostitua. Fenomenul, în creștere alarmantă
Publicat: 03/03/2018, 10:13
Actualizat: 03/03/2018, 16:22

„Numărul victimelor traficate în vederea exploatării în 2017 a fost de 609 față de 483 în 2016 (creștere cu 26,68%), dintre care 225 minori, față de anul 2016 când au fost identificate 245 de victime minori (scădere cu 8,16%)”, se arată în bilanțul DIICOT pe anul precedent.

Una dintre victimele traficului de persoane, o tânără care în 2016, în timp ce era în clasa a IX-a, a plecat în străinătate, cu acordul mamei sale, unde credea că o să lucreze.

„În luna iunie, am plecat în Anglia cu […] și […], cu acord notarial din partea mamei mele. Credeam că o să lucrez la cules de cireșe, dar de fapt doreau să mă oblige să practic prostituția pentru ei”, a povestit minora.

Ajunsă în Anglia, fata a fost forțată să se prostitueze, traficanții amenințând-o și abuzând-o fizic. După două săptămâni, a fost găsită de poliția britanică în urma unei descinderi, după denunțul unui cetățean englez.

„Acesta a întâlnit două fete de 20 si 24 de ani care i-au cerut ajutorul. Aceste două victime, împreună cu victima minoră, au fost recrutate și transportate din România de recrutori români care le-au promis că vor lucra cu forme legale. Fetele au visat la un viitor mai bun, însă odată ajunse în Regatul Unit, visul lor s-a transformat într-un coșmar. Le-au fost luate pașapoartele și au fost trimise să se prostitueze”, a explicat Ciprian Ghițuleasa, purtător de cuvânt al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), pentru agenția de presă MEDIAFAX.

Cele două fete reușiseră să fugă, iar în urma descinderii autorităților și victima minoră a fost salvată și ulterior i-a fost acordat ajutor specializat. Gruparea infracțională care făcea trafic de persoane utiliza și un site pentru atragerea clienților.

Fata care a ajuns victimă a traficanților de persoane provenea dintr-o familie care nu avea mijloacele financiare necesare pentru a-i asigura continuarea studiilor, relația acesteia cu rudele fiind una conflictuală, potrivit reprezentanților ANITP. Pentru a putea pleca în Anglia, fata și-a întrerupt studiile după primul semestru al clasei a IX-a. După reîntoarcerea în România, victima minoră a a fost dusă de către mama ei într-un centru de protecție a minorilor, de unde fata a plecat ca să locuiască la niște prieteni. Tânăra a susținut că mama ei a știut de la bun început că în Marea Britanie va fi exploatată sexual.

„În iulie am ajuns acasă, la mama, dar ea m-a dus într-un centru de protecție pentru copii, pe motiv ca nu am ascultat-o. În prezent locuiesc cu prietenul meu și familia lui și nu păstrez legătura cu mama. De altfel am aflat că mama a fost plătită de … ca să îmi dea acordul notarial, ca eu să părăsesc țara și știa că voi fi obligată sa practic prostituția. Seara nu reușesc să adorm și din când în când am coșmaruri legate de ceea ce s-a întâmplat în Anglia. Pe stradă mi s-a părut de multe ori că aud vocea lui […]. Nu am poftă de mâncare, am slăbit 6 kg. Vecinii care nu cunosc cele întâmplate cred că am plecat să mă prostituez și m-au arătat cu degetul. Deși sunt nevinovată, îmi este rușine și mi-e greu să-mi refac viața”, a mărturisit fata.

Traficul de persoane „este în continuare bazat pe mirajul unei vieți mai bune în afara granițelor României, fiind folosită atât metoda lover boy, cât și metode clasice de recrutare, în care victimele acceptă cu ușurință oferte dubioase și riscante de lucru în diferite industrii, ajungând apoi ca prin diverse metode și forme de control fie obligate să muncească, să se prostitueze sau să cerșească în folosul traficanților”, explică DIICOT

Un alt caz este cel al unei tinere recrutate de către un fost coleg de clasă care emigrase în Spania. După aproximativ două luni de discuții pe rețeaua de socializare, el a decis să vină în România. Relația dintre cei doi a avansat rapid, aceștia făcându-și planuri de nuntă, urmând să se mute ulterior în casă părinților fetei, potrivit ANITP.

„Întâmplător, o prietenă de-a victimei care locuia în Spania i-a propus acesteia să vină în vacanță la ea, făcându-i promisiunea că o va găzdui în casa ei și că îi va achita biletul de avion, cunoscând faptul că victima nu avea posibilitatea de a suporta aceste costuri. Când victima i-a mărturisit că are un iubit și că ar vrea să călătorească împreuna cu el, prietena a fost dispusă să-i plătească ambele bilete, cu condiția de a-i returna banii ulterior. Iubiții au plecat împreună cu avionul în vacanță, însă în aeroportul din Spania au fost opriți de poliția de frontieră, iar prietenul ei a fost reținut pentru de trafic de persoane. Iubitul ei era practic un recrutor din cadrul unei grupări de criminalitate organizată de trafic de persoane, care se ocupa cu recrutarea tinerelor din România în scopul exploatării sexuale”, a explicat Ciprian Ghițuleasa.

Directoarea Fundației Ușa Deschisă (Open Door Foundation), Monica Boseff, organizație căreia îi sunt redirecționate astfel de cazuri de către DIICOT și ANITP pentru a oferi asistență și adăpost protejat de urgență victimelor, a declarat că metoda de racolare cel mai des folosită de traficanți este prin site-urile de socializare.

„Cel mai des întâlnite cazuri sunt cele cu racolare pe un site de socializare, preponderent este Facebook. Acolo intervine fie factorul vulnerabilității socio-economice, fie cel al vulnerabilității emoționale-psihologice. Atunci racolatorul, traficantul știe exact ce să prezinte. Fie o ofertă falsă de lucru, fie o relație plină de, bineînțeles, o dragoste inexistentă, dar de care ea e flămândă, ca să spunem așa”, a explicat Monica Boseff pentru agenția MEDIAFAX.

Monica Boseff a precizat că sunt mai mulți factori implicați care vulnerabilizează potențialele victime ale traficanților de ființe umane.

„De obicei, o persoană este vulnerabilă din mai multe puncte de vedere, nu doar dintr-unul singur. În momentul în care trăiește într-un mediu social defavorizat, în care familia este robită de anumite vicii și fără pregătire, fără educație, etc., atunci nu-ți lipsește doar partea materială și financiară, ci și atenția și iubirea de care ai avea nevoie. Absolut toate cazurile cu care am lucrat noi până acum sunt cazuri care au avut un trecut traumatizant și cu abuzuri. Nicio persoană care trăiește într-un mediu mai protejat emoțional, socio-economic, psihologic, nu se trezește într-o zi dorindu-și să fie implicată forțat într-o rețea de prostituție sau de exploatare sexuală”, a completat directoarea Open Door Foundation.

ANITP oferă câteva elemente care ar putea semnala un caz de trafic de persoane. O persoană s-ar putea afla în pericolul de a deveni victima traficanților de ființe umane, dacă i se propune „să i se plătească drumul, să fie ajutată la perfectarea documentelor, dacă i se împrumută bani pentru drum și documente, dacă i se propune să plece cu acte false sau să plece la lucru cu viză turistică, să i e perfecteze documentele fără participarea acesteia și într-un timp foarte scurt, să țină secretă plecarea sa, dacă i se propune un loc de muncă – fără experiență, studii și să cunoască limba țării ori dacă persoana se simte în pericolul de a fi deposedată de actele de identitate, precum pașaport și buletin”.

Reprezentanții ANITP recomandă persoanelor care sunt victime ale traficului de ființe umane să obțină și să rețină orice informație privind locul în care se află, precum adresa, număr de telefon, nume, etc. De asemenea, să informeze orice altă persoană cu care intră în contact că este o victimă a traficului de persoane, să transmită mesaje de ajutor prin telefon, sms, e-mail către rude sau prietenii din țară. Agenția mai sfătuiește victima să încerce să evadeze și să contacteze instituțiile, autoritățile sau persoanele care ar putea s-o ajute.

ANITP gestionează și linia TelVerde antitrafic 0800.800.678, iar principalele servicii sunt: „oferirea apelanților informații cu caracter preventiv care urmăresc reducerea gradului de vulnerabilitate a acestuia din punct de vedere informațional și referirea victimelor traficului de persoane către sistemul de asistență și protecție a acestora”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale