Mărturisirile unui învățător, care a renunțat la catedră în acest an, preferând pensia: Menirea mea nu este să fac pe jandarmul cu elevii, să am grijă, vezi, se circulă așa, vezi că ai trecut banda
Unele cadre didactice care ar fi vrut să profeseze, deși aveau vârstă de pensionare, au decis ca anul acesta să renunțe la catedră, în contextul regulilor impuse în pandemia de coronavirus.
Unul dintre aceștia este Dumitru Ignăteanu în vârstă de 66 de ani, învățător în Erbiceni, Iași, care și-ar fi dorit să continue să le predea copiilor, însă în situația de față, acesta spune că menirea lui nu este aceea de a „face pe jandarmul” la școală:
„Menirea mea nu este să fac administrație acolo, în școală, cu copiii, să am grijă, vezi, se circulă așa, vezi că ai trecut banda, vezi că nu ai distanța necesară între copii. Copiii simt nevoia să comunice, să se joace și eu atunci trebuie să o fac pe jandarmul”, a declarat învățătorul pensionar Dumitru Ignăteanu pentru Digi24.
Deși colegii lui au insistat ca acesta să revină la școală pe 14 septembrie, învățătorul nu vrea să facă acest lucru în pandemie.
„Chiar e lipsă la învățători, dar nu mă mai bizui în condițiile astea”
„Chiar e lipsă la învățători, dar nu mă mai bizui în condițiile astea. Dacă o să fie vreo suplinire, așa, la urgență, cumva, și voi putea, mă duc, sau la alte activități, dar cu normă și responsabilități, în condițiile astea, nu. Am hotărât că întrerup, încetez activitatea și doresc să mă pensionez”, a declarat învățătorul.
În ceea ce privește lecțiile online, învățătorul mărturisește că acestea sunt un fiasco.
„Se încearcă online, dar nu sunt condiții, mai ales în mediul rural, ba nu e semnal, ba e pană de curent, plus că se încearcă improvizații, nu sunt softuri educaționale, nu sunt lecții, online ăsta e un fiasco”, afirmă învățătorul.
În școlile din România sunt 18.000 de cadre didactice care au împlinit vârsta de 60 de ani.
Școala începe pe 14 septembrie și va funcționa după 3 scenarii, în funcție d esituația epidemiologică a localității respective.