MASA ROMÂNULUI: 200 de kilograme de pâine, 98 de kilograme de cartofi, 18 kilograme de grăsimi și 4 kilograme de pește anual. Care e concluzia nutriționiștilor

MASA ROMÂNULUI: 200 de kilograme de pâine, 98 de kilograme de cartofi, 18 kilograme de grăsimi și 4 kilograme de pește anual. Care e concluzia nutriționiștilor
Publicat: 13/10/2012, 18:23
Actualizat: 29/07/2014, 21:19

Un român mănâncă, în medie, 3.147 de kilocalorii pe zi, o cantitate mult mai mare decât susțin nutriționiștii că are nevoie corpul uman.

Zilnic, românul consumă peste 546 de grame de cereale – aici intrând produsele de patiserie și panificație, 269 de grame de cartofi, 477 de grame de legume, 173 de grame de fructe, 22 de grame de zahăr, aproape 50 de grame de grăsimi – dintre care 40 de grăsimi vegetale și 9 de grăsimi animale, 613 grame de lapte, o jumătate de ou, 12 grame de pește și 164 de grame de carne – dintre care 20 de grame de carne de vită, 52 de pasăre și 92 de grame de carne de porc, potrivit calculelor gândul obținute în urma datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică (INS).

Un calcul simplu arată că, practic, într-un an, un român mănâncă singur 200 de kilograme de pâine, 98 de kilograme de cartofi, 74 de kilograme de legume, 63 de fructe, 8 kilograme de zahăr și 18 de grăsimi. Peștele nu ne prea place, dovadă fiind cantitatea relativ mică pe care o consumăm într-un an – 4 kilograme. Carne mâncăm mai multă, aproape 60 de kilograme, în special de porc – peste 33 de kilograme într-un an.

Cu toate că, în 2010, consumul alimentar mediu zilnic pe persoană a scăzut la 3.147 de kilocalorii, față de 3.455 kilocalorii în 2006, specialiștii spun că tot e prea mult.

„O femeie are nevoie de 2.000 de kilocalorii, în timp ce un bărbat trebuie să consume 2.500 de kilocalorii. Mâncăm prea multe produsele de patiserie și panificație. 500 de grame de astfel de alimente asigură organismului 2.000 de kilocalorii, indiferent dacă alegem pâine albă, de secară sau din cereale integrale. Practic o femeie și-a asigura resursele zilnic numai din acest tip de produse”, a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Ce mănâncă zilnic un european

Un european mănâncă zilnic, în medie, 300 de grame de produse de panificație și patiserie, 10 grame de orez, 200 de grame de cartofi, 90 de grame de zahăr și 43 de grame de uleiuri și grăsimi. La capitolul fructe, europenii mănâncă de aproape două ori mai multe portocale decât mere. Consumul de carne de porc este în medie la nivelul Uniunii Europene, de 101 grame, iar cel de carne de vită este de 60 de grame.

Consumul mediu de grâu din Uniunea Europeană este de 110 kg pe cap de locuitor, potrivit Raportului „De la fermă la furculiță” din 2011, realizat de Eurostat. Cel mai ridicat consum mediu de grâu se înregistrează în Grecia (194 kg pe cap de locuitor), Malta (165 kg) și Italia (157 kg), iar cel mai scăzut în Letonia și Polonia.

Nutriționiștii: dieta românului este dezechilibrată

În urma datelor obținute, specialiștii în nutriție spun că dieta românului este dezechilibrată. „Practic mâncăm prea multe produse de panificație și carne de porc. În plus, grăsimile rele abundă în dieta zilnică. Un regim echilibrat trebuie să cuprindă 55 la sută carbohidrați, 15 la sută proteine și 30 la sută grăsimi”, indică prof. dr. Mencinicopschi.

Cifrele Institului Național de Statistică arată că din totalul de 3.147 de kilocalorii consumate zilnic, 833 provin din surse de origine animală, 103 sunt proteine, peste 98 de kilocalorii provin din grăsimi și 440 din carbohidrați.

Mencinicopschi: „Mâncăm prea multe grăsimi”

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare spune că mâncăm prea multe grăsimi. „Trebuie să știm ce să alegem, mai ales în materie de carne. Carnea de pui poate fi foarte ușor de degresat, se îndepărtează pielița. La porc, vită sau oaie acest lucru e imposibil. Aceste tipuri de carne au grăsime printre fibre”, a explicat pentru gândul prof. dr Mencinicopschi.

Specialistul completează că mezelurile au un conținut ridicat de grăsime, „mai ales cele ieftine, care au în compoziția lor până la 30% grăsimi. Un procentaj mai mare de grăsimi îl găsim în cârnați, care sunt extrem de periculoși pentru sănătatea noastră”.

Nutriționistul atrage atenția asupra faptului că modul de preparare al alimentelor schimbă cantitatea calorică a acestora. „Cartofii pot reprezenta un aliment sănătos, atât timp cât este mâncat copt sau fiert. Din păcate, românii preferă să îl mănânce prăjit. Prăjelile aduc organismului grăsimi rele. Același lucru este valabil și pentru carnea de pui și de pește – considerate sănătoase”, mai spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Românii, codașii Europei la capitolul consum de fructe

Consumul mediu de portocale, mere și pere este în UE de 57 de kg pe cap de locuitor, în timp ce consumul de roșii (proaspete și procesate) a fost în 2009 de 33 kg. Cele mai multe portocale pe cap de locuitor – peste 100 de kg – se consumă în Irlanda, Franța și Luxemburg. În Danemarca și Olanda, se mănâncă cele mai multe mere, circa 50 de kg pe cap de locuitor, în timp ce Portugalia și Italia au raportat un consum mediu de pere de 11 kg pe cap de locuitor. România este codașă la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere și 2 kg de pere pe locuitor pe an.

„Zilnic trebuie să mâncăm cel puțin 400 de grame de fructe și legume. Acestea asigură organismului vitamine, minerale și antioxidanți – nutrienți care protejează organismul de boli precum cele cardiovasculare și chiar cancer”, indică specialistul în nutriție.

Ne place laptele: consumăm în medie 100 litri pe an

Cea mai mare cantitate de carne este consumată de locuitorii Danemarcei, unde locuitorii mânăncă 81 de kg de carne de porc pe an – dublu față de media europeană, de 37 kg pe locuitor – 26 de kg de carne de pasăre (media în UE este de 22 kg) și 26 kg de carne de vită (față de media de 15 kg). În România, consumul mediu de carne este sub media europeană: 33 kg de carne de porc, 19 kg de carne de pasăre și 7 kg de carne de vită.

La lapte, stăm însă mai bine, consumul mediu anual în România fiind de 100 de litri pe cap de locuitor, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 79 litri. Cel mai redus consum de lapte se înregistrează în Bulgaria, cu doar 8 litri pe cap de locuitor, pe an.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...