Masacrul de la groapa comună din pădurea Vulturi, județul Iași, a fost declarat GENOCID. 25 de victime ale Holocaustului, ucise cu sânge rece

Publicat: 04 07. 2024, 17:46
Actualizat: 04 07. 2024, 17:51

Magistrații din cadrul Tribunalului Militar Iași declarat masacrul de la groapa comună din perioada Holocaustului, descoperită în pădurea din Popricani, județul Iași, ca fiind genocid. Autoritățile au schimbat încadrarea de omor calificat. 

În 2019, specialiştii de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel au găsit, a găsit o groapă comună, unde mai mulți evrei au fost masacrați în 1945, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, într-o pădure din județul Iași, Popricani. Descoperirea a avut loc, la 9 nouă ani, după ce prima astfel de groapă a fost depistată regiunea respectivă, datorită unui martor ocular ce era doar un copil, la momentul atrocităților.

„Am intervievat şi un martor care ne indică faptul că în această pădure au fost masacre. Avea vârsta de 6 ani, era unul dintre copiii pădurarului de atunci“, a declarat în 2019, Elizabeth Ungureanu, oordonatoarea proiectului, pentru ziaruldeiasi.ro.

Pentru prima groapă comună, descoperită în 2010, s-a dat în 2014 sentinţa de genocid. La cinci de când experții din cadrul Institului Național pentru Studierea Holocaustului au găsit al doilea loc al masacrului, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a decis că groapa comună depistată este dovada unui genocid, magistrații schimbând încadrarea din omor calificat în genocid.

În groapa comună, descoperită în pădure Popricani, în 2019, au fost abandonate trupurile a 25 de victime, dintre care 12 adulţi, 4 tineri şi 8 copii. Majoritatea erau persoane de sex feminin.

„Comunicat de presă Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi – Schimbare încadrare juridică și declinare competenţă – genocid – dosar groapă comună Popricani
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi este abilitat aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
La 28.06.2024 procurorul militar de caz din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a dispus:
1. schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de omor calificat, prevăzută de art. 189 alin.l lit. f Cod Penal în infracţiunea de genocid, prevăzută de art.438 al. 1 lit. a Cod Penal,
2. declinarea competenţei în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti,
3. trimiterea dosarului cauzei la această unitate pentru cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, prevăzută de art. 438 al. 1 lit. a Cod Penal,
În dosarul 225/P/2019 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, cauză având ca obiect descoperirea unei gropi comune în Pădurea Vulturi com. Popricani jud. Iaşi de către specialiştii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesef’, în zona în care în anul 2010 Parchetul Militar Iaşi a cercetat o groapă comună similară.

Probatoriul complex constând în cercetarea locului faptei în 4 etape între 2019-2021 în condiţii periculoase – fostă zonă de front cu elemente de muniţie activă în sol-, 7 expertize -medico-legale, balistice, criminalistice, fizice-identificarea şi audierea de martori, conducerea în teren a unor martori, documentarea istorică, arheologică şi de arhivă au permis stabilirea următoarei situaţii de fapt: în zona denumită „Valea Climoaiei” din pădurea Vulturi com. Popricani jud Iaşi a fost cercetată o groapă comună din care au fost extrase rămăşiţele omeneşti a minim 22 şi maxim 25 persoane civile.
Cercetările au stabilit că victimele au fost evrei din Tg. Sculeni Republica Moldova, care au fost executate prin împuşcare de militari ai Regimentului 6 Vânători român din cadrul Diviziei 14 Infanterie subordonată Diviziei 198 Infanterie a Wehrmachtului, în luna iunie 1941, în prima săptămână a Operaţiunii „Barbarossa”.
Execuţia acestora nu a fost justificată de raţiuni militare, victimele fiind majoritar femei şi bătrâni dar şi copii, ci a avut un mobil rasial/etnic. O parte din autori au fost traşi la răspundere penală şi au primit pedepsele cuvenite prin sentinţa penală 2628/20.06.1948 a Curţii Bucureşti, Secţia I Penală.”, se arată în comunicatul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi. 

FOTO: Fb / Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel