Mașinile diesel și cele pe benzină, interzise la comercializare. De când se aplică noua reglementare
„Pentru un viitor prosper, modern, competitiv și neutru din punct de vedere influențelor climatice, toate autoturismele noi introduse pe piața UE trebuie să aibă emisii zero începând cu anul 2040 pentru a îndeplini obiectivele privind atingerea neutralității climatice în 2050 și solicită un cadru politic coerent și proiecte de tranziție care să sprijine acest lucru”, relevă proiectul.
Votul decisiv va avea loc miercuri pe acest proiect, la o zi după ce Ursula Gertrud von der Leyen, președintele CE, a prezentat planul de un trilion de euro pentru „electrizarea” Europei în materie de mobilitate.
„Viitoarea strategie pentru mobilitate durabilă și inteligentă prevede ca toate modurile de transport (rutier, feroviar, aviație și transport pe apă) vor trebui să contribuie la decarbonizarea sectorului transporturilor, în conformitate cu obiectivul de atingere a unei economii neutre din punct de vedere climatic, afirmând în același timp că aceasta va fi atât o provocare cât și o oportunitate”, prevede proiectul de rezoluție din Parlamentului European.
Schimbări majore și în Capitală: Taxa OXIGEN
Taxa Oxigen din Capitală devine obligatorie pentru mașinile poluante care circulă în oraș de la începutul acestui an. Sancțiunile vor fi aplicate însă din martie. Cele două luni de grație sunt pentru informarea publică.
Vinieta Oxigen va putea fi cumpărată online de pe site-ul www.roviniete.ro.
Tariful de acces și circulație în Capitală se achită în avans, având valabilitate de o zi, o lună, șase luni sau un an.
Prețuri
Mașini non-Euro: taxa pe un an este de 1.900 lei, cea pe șase luni 1.100 lei, cea pe o lună 300 de lei, cea pe o zi 15 lei.
Mașini Euro 1: taxa pentru o zi 15 lei, cea pe o lună 250 lei, cea pe șase luni 1.000 lei și cea pe un an 1.700 lei.
Mașini Euro 2: taxa pentru o zi este tot de 15 lei, dar cea pentru o luna este de 200 de lei, cea pentru 6 luni de 900 de lei si cea pentru 1 an este de 1.500 de lei. Soferii masinilor Euro 3 vor achita 5 lei pentru o zi, 100 de lei pentru o luna, 450 de lei pentru 6 luni si 700 de lei pentru un an, in timp ce soferii masinilor Euro 4 vor fi taxati cu 5 lei pentru o zi, 80 de lei pentru o luna, 350 de lei pentru 6 luni si 500 de lei pentru un an.
Achitarea vinietei se poate face și cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității.
Perioada de valabilitate începe de la ora 00.00 a zilei solicitate și expiră la ora 00.00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost plătită vinieta.
Conducătorii auto care circulă fără vinietă vor plăti amenzi situate între 1.500 – 2.000 lei.
foto: Mediafax Foto / Adriana Neagoe