„Cu referire la recentele modificări survenite în legislația rutieră italiană, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.
Misiunea diplomatică de la Roma și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetățenilor români și vor acorda asistență consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informații cu privire la noile reglementări”, se arată într-un comunicat de presă.
MAE promite să analizeze modificările legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația UE.
„Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autoritățile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană.”
„Demersurile MAE vizează asigurarea că acțiunile autorităților italiene nu aduc atingere liberei circulații și a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene. Totodată, reamintim cetățenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectați de un caz de încălcare a legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui alt stat membru, pot apela la asistența oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluționare a problemelor antrenate de nerespectarea legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui stat membru, astfel:
– prin completarea formularului on line disponibil AICI
– prin intermediul adresei de e-mail [email protected]
– la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374.300.270 sau din România: 0800.672.507
Peste 200 de români și-au transmis nemulțumirile pe pagina de Facebook a Ambasadei de la Roma, în care erau informați de modificarea Codului rutier din Italia. Potrivit noului articol 93, se interzice persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în altă țară. Amenzile sunt între 712 și 2.848 euro.
Presa italiană a relatat deja cazuri în care șoferi având mașini cu numere de înmatriculare românești au fost opriți de Poliție și amendați.
Iată câteva dintre comentariile românilor:
– „Bine că la noi in Romania pot sa circule cu mașinile înmatriculate în Bulgaria! Cunosc o familie de romani care au dubla cetățenie, au casa cumpărată în Italia, dar s-au întors în România, aia ce fac înmatriculează mașina în Italia de cate ori vin aici în vizită?”- „Este abuz ce fac ei. Încălcarea drepturilor omului, rasism și încă careva de genul. Uniunea Europeană va demola Italia pentru ce face acum. Mașina poste fi ridicata doar dacă este pe cel ce are rezidență în Italia. Dacă mașina este pe cineva din România, care nu are rezidență NU AU VOIE SĂ O RIDICE. Faceți reclamație la Curtea Constituțională, Curtea Europeană de la Bruxelles. Italia va avea mari probleme. Abia când un român va avea curajul să facă asta și va câștiga VOR FACE SI ALȚII. Nu renunțați.!!!! Cereți drepturile voastre de cetățeni Europeni!!!!!”- „Cititi bine legea, se poate circula cu contract de comodat. Nu mai cititi toate prostiile puse si traduse de romani. Hai sa fim seriosi. Astazi dimineata in fata mea l au oprit pe un prieten. Totul regulamentar. I-au zis ca, in loc sa luam foc degeaba, sa citim cu atentie toate articolele.”- „Eu am fost la carabinieri, nu stiau nimic dar m-au trimis la politia albastră (stradala), unde mi-au zis ca nu se poate circula cu comodat. Trebuie înmatriculat pe Italia. daca nu, o sechestreaza pe loc plus amenda consistentă”