Mașinile parcate ilegal ar putea fi ridicate din nou. Ce a decis instanța

Publicat: 19 04. 2016, 16:20
Actualizat: 31 10. 2016, 15:50

Printr-un comunicat de presă, Primăria Sectorului 1 anunță, marți, că, la solicitarea instituției, Curtea de Apel București a emis o sentință civilă prin care obligă MAI și Guvernul să elaboreze și respectiv să adopte, în regim de urgență, regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.

„Instanța de judecată obligă Ministerul Afacerilor Interne ca, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să elaboreze procedura de ridicare a mașinilor oprite/staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice, așa cum este prevăzută la art. 64 și art. 97 alin 1 lit. d) și alin. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 195/2002 republicată.Totodată, Curtea de Apel București obligă Guvernul României ca, în termen de 30 de zile de la comunicarea proiectului de reglementare întocmit de Ministerul Afacerilor Interne, să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar pe partea carosabilă”, se notează în comunicatul Primăriei Sectorului 1.

Decizia luată de judecătorii Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, de Guvern și MAI, în termen de 15 zile.

Primăria Sectorului 1 anunță că va solicita „Guvernului României și ministerului de resort să pună în aplicare hotărârea Curții de Apel și să adopte regulamentul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.”

Acest regulament nu mai poate fi elaborat și adoptat la nivel local din mai 2015, după o decizie a Curții Supreme care spunea că „procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.”

În hotărârea instanței supreme, din mai 2015, nu se specifica dacă Guvernul este obligat să adopte un astfel de regulament.