Măsura controlului judiciar, prelungită pentru Andrei Chiliman și ceilalți trei inculpați în dosarul său
Primarul suspendat al Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, s-a prezentat, vineri, la sediul DNA Ploiești, unde procurorii i-au adus la cunoștință faptul că au prelungit măsura controlului judiciar în dosarul în care edilul este urmărit penal pentru fapte de corupție, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În același dosar a fost prelungită măsura controlului judiciar și pentru ceilalți trei inculpați cercetați alături de Chiliman, respectiv pentru consilierul său personal, Ioana Costescu, pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și pentru consilierul local de la Sectorul 1 Ion Brad.
De asemenea, procurorii DNA Ploiești au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru alți patru inculpați urmăriți penal în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu. Astfel, este vorba de directorul SC Hidro Prahova SA, Adrian Semcu, directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, omul de afaceri Liviu Munteanu și fostul director de producție din cadrul Hidro Prahova, Iuliu Roman.
Și aceștia s-au prezentat, vineri, în fața anchetatorilor pentru a lua cunoștință despre prelungirea măsurii preventive în cazul lor.
Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, consiliera personală a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetați sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferențială de lucrări unor firme de la care aceștia ar fi primit „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate, decizia fiind luată în 19 iunie de judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Măsura controlului judiciar a fost menținută și după judecarea, în 25 iunie, a contestației formulate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, care ceruseră arestarea preventivă a lui Chiliman, Moisescu, Costescu și Brad.
Judecătorul care a decis, în 19 iunie, cercetarea în libertate a celor patru arăta, în motivare, că probele din dosar indică presupuse fapte de corupție semnalate de procurorii anticorupție, dar acestea nu sunt suficiente pentru luarea celei mai grele măsuri preventive – arestul preventiv.
În cele două luni de control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu și Brad aveau interdicție să părăsească țara fără încuviințarea procurorilor, fiind obligați să se prezinte la poliție în zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar și la procurori și în fața instanței, ori de câte ori sunt chemați, precum și să anunțe dacă își schimbă locuințele. De asemenea, în perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita funcția de primar al Sectorului 1.
Vlad Moisescu și Ioana Costescu sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Andrei Chiliman și Ion Brad, de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.
Procurorii DNA Ploiești au pus sechestru până la concurența sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman și ale celorlalți trei inculpați.
Procurorii DNA susțin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracțional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.
Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferențial contractele ar fi fost împărțiți, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu și Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.
Grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting și Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar și lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.
Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost și sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluați direct de Moisescu, susțin anchetatorii.
Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV și România TV.
Chiliman și ceilalți trei inculpați sunt cercetați în dosarul în care sunt acuzați, printre alții, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.