Emil Boc, primarul Clujului, a explicat care va fi strategia de reducere a consumului de energie și a dat asigurări că situația nu va degenera și nu va ajunge ca în anii epocii Nicolae Ceaușescu.
Evenimentul ”Smart Transformation Forum 2022”, la care a fost prezent primarul Clujului, Emil Boc, unde a explicat ce măsuri de reducere a consumului de energie va lua în orașul Cluj.
Fostul premier a vorbit și despre proiectele și programele verzi din Cluj, de asemenea, acesta spune că a acceptat să fie prezent la acest eveniment în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România și primar al municipiului Cluj-Napoca.
Dialogul s-a axat pe temele actuale precum îmbunătățirea eficienței energetice, mobilitate durabilă, ecosisteme de dezvoltare digitală și orașe inteligente centrate pe oameni.
„Criza energetică majoră cu care se confruntă Europa, cauzată de contextul din Ucraina și intervenția brutală a Rusiei, ne obligă să accelerăm măsurile de economisire a energiei și implementarea de soluții eficiente energetic, respectiv accelerarea implementării de sisteme generatoare de energie verde. Deși războiul este la doar câțiva kilometri de granițele noastre, România este avantajată prin apartenența la UE, NATO și prin faptul că dependența noastră de gazul rusesc este mai mică. Da, avem constrângeri, dar avem și soluții.”, a scris Emil Boc pe pagina sa de Faceook.
„Utilizarea surselor alternative de energie precum energia solară este o direcție esențială pentru viitor (și dat fiind că este doar o chestiune de timp până când sursele de combustibili fosili se vor termina). Astfel, este foarte important ca cetățenii, industria și mediul de afaceri să fie de aceeași parte a baricadei cu autoritățile și specialiștii în domeniul energetic. De aceea dezbaterile și dialogul trebuie să aibă loc constant”, a mai continuat acesta.
El a dezvoltat apoi, referindu-se la proiectele gândite pentru reducerea poluării și a consumului de energie electrică.
„De asemenea, am punctat programele și proiectele „verzi” pe care le avem în derulare în Cluj-Napoca și la nivelul AMR – de la Vinerea Verde, bilete de transport public în schimbul reciclării ambalajelor sau benzi dedicate pentru transport public la monitorizarea consumului de energie a clădirilor publice, a blocurilor de locuințe, instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publice (creșe, grădinițe, școli, piețe etc.), creșterea performanței energetice a sistemelor de iluminat public și arhitectural etc. Totodată, la nivelul AMR avem o serie de propuneri precum extinderea programului de instalare de panouri fotovoltaice la blocuri de locuințe, descentralizarea programului Casa Verde, rezolvarea problemelor legate de statutul de prosumator ș.a. Administrațiile locale trebuie susținute pentru ca aceste proiecte să ajungă repede și eficient la cetățeni”, a mai afirmat Boc.
Ulterior, primarul Clujului i-a taxat pe cei care compară măsurile de economisere a energiei din această perioadă cu cele luate de fostul dictator Nicolae Ceaușescu.
„Se fac foarte multe comparaţii cu regimul lui Ceauşescu. Din nou ne va fi frig, din nou vom fi cu probleme. Cine compară vremurile de acum cu vremurile lui Ceauşescu greşeşte profund, nu le-a trăit. Nu va fi cazul să avem asemenea problemă. Că eliminăm risipa este altceva. Şi noi, autorităţile locale, a elimina risipa este un lucru bun pentru că facem economie din toate punctele de vedere şi banii aceia îi putem duce la o creşă, o şcoală, o grădiniţă sau în altă parte. Comparaţiile duse în această extremă cred că nu sunt binevenite. Eliminarea risipei este o chestiune de bun simţ”, a mai afirmat fostul premier.