Mai exact, ANSVSA a transmis structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinație, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, unităților care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, în ceea ce privește trasabilitatea produselor si subproduselor de pasare (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricțiilor.
De asemenea, se vor verifica documentele însoțitoare care trebuie să ateste originea și conformitatea loturilor de ouă cu cerințele legislației Comunitare relevante, precum și respectarea cerințelor generale si specifice de igienă.
Comisia Europeană (CE) a informat despre evoluția unui număr de nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia.
Adoptarea Deciziei privind măsurile de protecție și regionalizarea, consecutivă declarării acestor focare de către Polonia, a fost demarată la nivelul CE.
În acest sens, au fost informați operatorii economici care derulează operațiuni de comerț intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubație, produse și subproduse de pasăre, despre apariția și fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.
Totodată, sunt informați crescătorii de păsări, despre situația epidemiologică mai sus menționată apărută în spațiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.
„ANSVSA monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariția și evoluția focarelor, precum și neconformitățile apărute în comertul intracomunitar cu produse și subproduse de pasăre (RASFF), precum și transporturile de păsări vii și de ouă pentru incubație (sistemul TRACES), având ca destinație România, în cadrul comerțului intracomunitar”, se menționează într-un document de presă remis la redacție. „Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menționate, neconformități cu privire la păsări vii, ouă de incubație, produse și subproduse din pasăre”.
Conform sursei citate, în urma discutiilor purtate de președintele ANSVSA cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurări din partea acesteia că au fost aplicate toate măsurile legale și că din zonele supuse restricțiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubație, produse și subproduse din păsăre.
De asemenea, ANSVSA a fost informată de Executivul de la Bruxelles/Directoratul G – Crisis management in food, animals and plants, despre măsurile de protecție și restricțiile impuse în focarele de boală din Polonia.
Specialiștii români solicitau zilele trecute autorităților de la București să suspende achizițiile de carne și de ouă din Polonia, precum și întărirea controlului la destinație al produselor deja intrate și aflate în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator și retragerea lor de pe piață, în condițiile în care statul vecin se confruntă cu focare de influență aviară înalt patogenă (H5N8) transmisibilă la om.
Potrivit unei informări transmise de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), în urmă cu patru zile, Polonia a notificat la OIE primul caz de influență aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017.
„În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400.000 capete”, se menționează în documentul ACEBOP. „În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităților de sute de tone intrate săptămânal în țară și sute de mii de ouă”.