CORONAVIRUS. Măsurile luate împotriva răspândirii COVID-19 la Înalta Curte | Șefa ÎCCJ, Corina Corbu, a dat comanda: Jandarmii verifică suspecții de infectare. Măști și gel dezinfectant, gratis / Ce categorie favorizează ordinul

Publicat: 03 03. 2020, 18:13
Actualizat: 03 03. 2020, 18:21
Corina Corbu, președinta ÎCCJ / Sursă FOTO: Mediafax Foto / Shutterstock (colaj Gândul.ro)

Președinta Instanței Supreme, Corina Corbu, a hotărât instituirea de măsuri excepționale împotriva răspândirii coronavirusului în cadrul instituției pe care o conduce: de la jandarmii care verifică suspecții de infectare cu termometre cu infraroșu, la oferirea în mod gratuit de măști medicale și dezinfectanți.

Șefa ÎCCJ a emis Ordinul nr. 71 pentru instituirea măsurilor în cursul zilei de marți, 3 martie 2020 „având în vedere necesitatea prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de COVID19 și de gripa sezoniera”, „în vederea asigurării sănătății și securității în munca la nivelul personalului Înaltei Curți de Casație și Justiție” și „în scopul prevenirii afectării bunei desfășurări a activității curente a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, relatează luju.ro.

În cadrul instituției este interzis accesul pentru persoanele care se afla în carantina, care au fost în zonele cu epidemie de coronavirus, care au intrat în contact cu o persoana diagnosticata cu virusul ucigaș și care prezinta febra, tuse sau dificultăți de respirație.

De asemenea, Ordinul nr. 71 prevede și măsurile care vor fi puse în aplciare de jandarmii care păzesc sediul:

„(1) Se interzice accesul în sediile Înaltei Curți de Casație și Justiție a persoanelor cu privire la care autoritățile române competente au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea acestora. Persoanele aflate în această situație, care sunt citate la Înalta Curte de Casație și Justiție, au obligația de a înștiință completul de judecată despre această situație, în scris sau prin poșta electronică.

(2) Se interzice accesul în sediile Înaltei Curți de Casație și Justiție a persoanelor care au călătorit în ultimele 14 zile într-una dintre zonele de risc prevăzute în lista întocmită potrivit alin.2, care au intrat în contact în ultimele 14 zile cu o persoana diagnosticată/monitorizată pentru posibila infecție cauzată de COVID-19 și care prezintă una sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dificultăți de respirație. Aceste persoane vor fi îndrumate să se adreseze de îndată autorităților medicale competente – direcția de sănătate publică de la domiciliu/locuința efectiva – pentru asigurarea de asistentă medicală și luarea măsurilor de carantină sau autoizolare prevăzute de lege.

(3) În vederea punerii în aplicare a prevederilor alin.(1)-(2), organele de jandarmi care asigură paza sediilor Înaltei Curți de Casație și Justiție vor efectua verificări prin sondaj, precum și verificarea tuturor persoanelor care prezintă în mod evident o stare generală alterată și simptome comune infecțiilor respiratorii – stare febrilă evidentă, tuse persistentă etc. -. În acest scop, poate fi verificată temperatura corporală a persoanelor aflate în astfel de situații, prin mijloace neinvazive – termometre cu infraroșii. În cazul existenței unor suspiciuni privind posibilitatea ca o persoană să se afle în situațiile prevăzute la alin.(1)-(2) sau a unor simptome evidente, se va solicita persoanelor în cauză să completeze o declarație pe proprie răspundere privind aspectele menționate la alineatele precedente și va fi informat de îndată cabinetul medical din cadrul ICCJ. În cazul interzicerii accesului în sediile ICCJ în condițiile alin.(1) și (2) se asigură informarea de îndată a completului de judecată/compartimentului spre care a declarat că se îndreaptă persoana în cauză, pentru respectarea drepturilor procedurale ale acesteia.

Excepție de la aceste reguli sunt judecătorii de la ICCJ care le pot respecta pe bază de conformare voluntară.

„Persoanelor care nu se afla în situațiile prevăzute la alin.(1) și (2), dar care manifesta în mod evident o stare generală alterată sau simptome comune de gripă sau alt tip de infecție respiratorie, li se permite accesul nerestricționat în sediile ICCJ, dar li se pune în vedere că sunt rugate să se supună voluntar următoarelor reguli de comportament:

– Evitarea contactului direct cu alte persoane, acoperirea nasului și a gurii în situația strănutului sau a tusei. Purtarea unei măști de protecție pentru prevenirea contaminării persoanelor din jur.

– Rămânerea în afara sălii de ședință până la strigarea cauzei, evitarea contactului cu alte persoane în sala de ședință.

– Transmiterea actelor preponderent în formă electronică, evitarea prezenței neesențiale în sediile ICCJ, examinarea posibilității de a solicita amânarea judecării cauzei sau soluționarea acesteia și în lipsă.

(5) Persoanelor prevăzute la alin.(4) li se asigura gratuit o mască de protecție de unică folosință și accesul la gel dezinfectant pentru mâini, în măsură în care acestea sunt disponibile. De asemenea, acestora li se asigură la cerere apă îmbuteliată și li se pune în vedere să anunțe orice agravare a stării clinice generale, pentru a li se asigura accesul la asistență medicală de urgență”, se specifică în Ordin, potrivit sursei citate.