MATERNITATEA-FANTOMĂ de 15 milioane de euro de la Buzău. Cum a cheltuit un fost lider PSD sute de mii de euro pe o masă ginecologică sau un reflector care STAU DEGEABA

MATERNITATEA-FANTOMĂ de 15 milioane de euro de la Buzău. Cum a cheltuit un fost lider PSD sute de mii de euro pe o masă ginecologică sau un reflector care STAU DEGEABA
Publicat: 19/10/2012, 10:27
Actualizat: 05/07/2016, 21:22

În plină campanie electorală pentru alegerile locale, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, a tăiat cu mare fast panglica unei maternități nou-nouțe în Buzău, pe 1 iunie. Ea nu funcționează nici în ziua de azi. Chiar și așa, Mocanu a plătit de la buget sute de mii de euro pentru a achiziționa și a închiria aparatură medicală, la prețuri mult umflate, de la o singură firmă din București.

Aparatura, care a costat în jur de 130.000 de euro, stă degeaba, pentru că maternitatea nu are nici măcar aviz sanitar, iar actuala conducere a CJ Buzău spune că nu are bani să o doteze cu echipamente. Mai grav, Mocanu lăsase moștenire un contract de leasing pe aparatură medicală, prin care se plăteau lunar 50.000 de euro, pentru aparate care stăteau degeaba.

Victor Mocanu a condus CJ Buzău din partea PSD, însă cu câteva luni înainte de alegerile locale de pe 10 iunie a demisionat din partid și a candidat ca independent. USL decisese să nu îl mai susțină și să meargă pe mâna liberalului Cristinel Bîgiu, care de altfel a și câștigat alegerile și este actualul președinte al CJ Buzău.

În lunile aprilie și mai 2012, Consiliul Județean Buzău condus de Victor Mocanu a achiziționat șapte echipamente medicale, în valoare de aproximativ 130.000 de euro (565.000 de lei) de la firma bucureșteană Medical Finance Projects. Nu a existat nicio licitație, folosindu-se procedura achizițiilor directe.

Ceea ce sare însă în ochi la achizițiile semnate de Victor Mocanu este că toate cele șapte echipamente costă aproximativ la fel: 80.000 de lei, adică 15.000 de euro plus TVA. Acesta este plafonul maxim permis de lege, până la care o autoritate publică poate să facă o achiziție directă, fără licitație.

Astfel, un reflector cu picior costă la fel ca o masă ginecologică, un defibrilator costă totuna cu un lavoar chirurgical cu două posturi, iar un aspirator chirurgical are același preț cu o unitate de înfășat cu cântărire electronică: între 80.000 și 81.000 de lei.

Prețurile acestor echipamente la diverse firme care își prezintă oferta pe internet ajung cel mult la jumătate din ce a plătit CJ Buzău, în cazul celor mai scumpe dintre ele.

Mocanu: „În România nu știu dacă sunt trei-patru mese din astea de operație de ginecologie”

Contactat de gândul, fostul președinte al CJ Buzău susține că nu i se pare nimic în neregulă, însă recunoaște fără să vrea că s-a grăbit cu inaugurarea maternității, pentru că la momentul tăierii panglicii, aceasta nici măcar nu avea toată aparatura necesară pentru funcționare.

„Eu știu că sunt cele mai moderne și performante utilaje, cele care s-au achiziționat. Aveam o înțelegere cu firma respectivă să continue dotarea și pe parcurs să se înceapă procedura pentru achiziții. Acum conducerea are o altă orientare”, a declarat pentru gândul Victor Mocanu.

Foto: Ciprian Sterian – Mediafax

Întrebat dacă totuși prețul de 800 de milioane de lei vechi nu este prea mare pentru o masă de ginecologie și de ce costă tot atât un reflector, Mocanu a invocat din nou calitatea superioară a echipamentelor respective:

„Sunt mese care se desfac în trei părți. În România nu știu dacă sunt trei-patru mese din astea de operație de ginecologie. Prețul este justificat, s-a făcut și un studiu”.

Cât a costat „maternitatea lui Mocanu”

„Mi se pare nedrept ca peste ani să nu rămână în folclorul nostru ideea că această maternitate este este maternitatea lui Mocanu”, declara managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Dorel Niculescu, la inaugurarea maternității.

Maternitatea din Buzău are 114 paturi, o secție de urgență, una de radiologie, trei săli de operații, o secție de nașteri cu 6 camere, o secție de neonatologie cu 4 saloane, trei etaje cu două camere de tratament și 17 saloane fiecare, conform firmei care a întocmit proiectul, ISPE.

Maternitatea a costat aproximativ 15,5 milioane de euro (peste 62 de milioane de lei), fără TVA, conform datelor obținute din sistemul electronic de licitații publice. Ea este închisă și nefuncțională în prezent.

Cristinel Bîgiu: Se plăteau 50.000 de euro pe lună chirie. „Mi se pare lipsă de logică, să nu o numim altfel”

Liberalul Cristinel Bîgiu, actualul președinte al CJ Buzău, a explicat pentru gândul că nu știe detalii despre aparatura achiziționată direct pentru maternitate sub semnătura lui Victor Mocanu, pentru că în prezent există o comisie de recepție a CJ, care va întocmi un inventar detaliat.

Cu toate acestea, Bîgiu a descoperit ceva și mai grav la maternitatea Buzău, lăsat moștenire de Victor Mocanu.

Victor Mocanu a încheiat, în numele CJ Buzău, un contract cu firma Medical Finance Projects, prin care era de acord să închirieze echipamente medicale cu aproximativ 50.000 de euro pe lună. Desigur, aparatura respectivă stătea degeaba, pentru că maternitatea nu funcționa, susține Bîgiu. Contractul a fost reziliat.

Exista un contract de chirie pe aparatură medicală de aproximativ 700.000 de euro, de aproape 50.000 de euro lunar. Fără ca măcar să o folosești. Acea maternitate nu este funcțională nici acum și vă spun sincer că nici nu am posibilitatea să fac credit să o dotez. Dacă ar mai fi lipsit câteva aparate, mi s-ar fi părut normal să facă un contract de închiriere până o dotează complet. Dar să facă un contract de chirie fără ca maternitatea să fie funcțională este un lucru fără legătură cu logica. Maternitatea aceasta nu oferă niciun serviciu medical la această oră. Mi se pare lipsă de logică, să nu o numim altfel„, a declarat pentru gândul Cristinel Bîgiu.

Firma furnizoare susține că s-a retras singură din contractul de închiriere

Reprezentanții firmei Medical Finance Projects au explicat pentru gândul că prețurile la echipamente medicale pot varia foarte mult, în funcție de configurația aparatelor. Firma recunoaște cele 7 achiziții directe făcute de CJ Buzău, însă susține că s-a retras singură din contractul de închiriere a aparaturii medicale, pentru că nu i se părea fezabil și pentru că între timp s-a decis să vândă aparatura respectivă. Firma recunoaște de asemenea că era nevoie de o licitație, care nu s-a mai întâmplat.

Medical Finance Projects a fost înființată în 2008 și este deținută de Dan Ion (45%) și Daniel Bădic (55%). Firma acordă consultanță pentru deschiderea de unități spitalicești, atât de stat cât și private și a avut contracte pe bani publice cu mai multe spitale din țară, majoritatea prin procedura achiziției directe. Firma este specializată în operațiuni de leasing de echipamente medicale.

„Contractul este întrerupt demult, este reziliat încă de la înființare. Inițial noi am fost de acord cu propunerea lor de închiriere, pentru că aveam un stoc de echipamente pe care îl puteam disloca și am vrut să-l valorificăm în modul acesta. Ulterior, nu s-a mai dorit asta, pentru că echipamentele puteau fi vândute în alte părți. Eu le-am explicat dumnealor că procedural nu se poate întâmpla o astfel de chestie, pentru că autorizarea unei astfel de instituții implică mulți pași, până să se deschidă maternitatea. Nu doar echipamente„, a explicat pentru gândul Daniel Bădic, directorul și acționarul majoritar al Medical Finance Projects.

Daniel Bădic susține că leasingul de echipamente medicale contractat de CJ Buzău nu se putea încheia decât printr-o licitație, care nu a mai avut loc, și de aceea s-a decis retragerea firmei din Maternitatea Buzău.

„Era un leasing operațional. Dar nu se putea, cu tot efortul și stocul nostru, nu se putea încheia procedural o astfel de chestie decât printr-o licitație, ceea ce nu se face. De aceea am retras totul de acolo”, a declarat Daniel Bădic, pentru gândul.

Firma bucureșteană a lucrat și cu Spitalul Județean de Urgență Buzău, la proiectul Clinicii de Cardiologie, care a costat 700.000 de euro.

Victor Mocanu, cercetat pentru conflict de interese la „Drumul Vinului”

Fostul președinte CJ Buzău, Victor Mocanu, este cercetat de procurori pentru conflict de interese, la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), care a constatat că acesta a schimbat furnizorul inițial al anumitor materiale de construcții pentru „Drumul Vinului” cu o firmă a ginerelui său, SC Baum Construct, conform Mediafax.

Controlul DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), condus la vremea respectivă de Elena Udrea, după ce s-a descoperit un posibil conflict de interese între președintele Consiliului Județean și o firmă locală, Nikost, aparținând lui Neculai Cojocaru, un om de afaceri descris de presa locală din Buzău drept „un om de casă” al președintelui CJ, Victor Mocanu.

Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcție pentru „Drumul Vinului”, proiect finanțat din fonduri europene al cărui beneficiar era Consiliul Județean condus de Victor Mocanu.

Legătura bănuită de inspectorii Direcției de Control și Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din MDRT consta în aceea că o cumnată a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan, într-o altă firmă numită Baum Construct SRL, tot din Buzău.

Sesizați de Ministerul Dezvoltării, inspectorii DLAF au descoperit că nu doar Nikost SRL figurează printre furnizorii de materiale, ci și că SC Baum Construct, firma soțului fiicei lui Victor Mocanu, a intrat în proiect, obținând peste 1,6 milioane de lei. Mai mult, pentru ca Baum Construct SRL să poată furniza materiale de construcții pentru „Drumul Vinului” a fost necesară modificarea proiectului tehnic, adică înlocuirea pietrei de carieră, prevăzută inițial a se folosi, cu piatra de balastieră produsă de firma ginerelui.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză