MAURICE SENDAK – MAURICE SENDAK, declarat cel mai important autor de cărți pentru copii al secolului 20, este omagiat de Google printr-un Doodle. MAURICE SENDAK s-a născut pe 10 iunie 1928 și a devenit faimos în întreaga lume cu cartea sa, „Where the wild things are”. Google Doodle-ul pentru MAURICE SENDAK, făcut public în ziua în care MAURICE SENDAK ar fi împlinit 85 de ani, prezintă personajele din cea mai cunoscută carte a lui MAURICE SENDAK, băiețelul Max și monștri din junglă.
MAURICE SENDAK Google Doodle. Max, băiețelul deghizat în lup – personajul care l-a făcut celebru pe MAURICE SENDAK
Cei care au creat Doodle-ul pentru MAURICE SENDAK spun că nu a fost deloc ușor să creeze un logo care să onoreze o legendă a atâtor generații. Cum nu exista un mod mai bun de a-l omagia pe MAURICE SENDAK, creatorii Doodle-ului au lăsat personajele lui MAURICE SENDAK să „vorbească”. În Doodle-ul pentru MAURICE SENDAK apar 16 dintre personajele autorului, care la final se adună în jurul unui tort cu lumânări în formă de 85.
MAURICE SENDAK a creat acest desen: aici apar trei presonaje din cartea lui MAURICE SENDAK, Where the wild things are
MAURICE SENDAK și cartea care a fermecat generații întregi de copii
MAURICE SENDAK – Where the wild things are. Lansată în 1963, cartea lui MAURICE SENDAK a fermecat generații întregi de copii, chiar dacă la început i-a speriat pe părinți, deoarece desenele lui MAURICE SENDAK au fost considerate prea înfricoșătoare.
MAURICE SENDAK Google Doodle
MAURICE SENDAK, sursă de inspirație pentru creatorii de film
MAURICE SENDAK a scris 17 cărți și a fost un ilustrator prolific, însă a devenit celebru pentru volumul său grafic din 1963 „Where the Wild Things Are”. Această carte a lui MAURICE SENDAK, vândută în peste 19 milioane de copii pe plan mondial, prezintă aventurile unui băiețel neastâmpărat, Max, care pornește într-o călătorie imaginară, după ce a fost trimis de părinții săi la culcare fără să își primească cina.
Cartea lui MAURICE SENDAK a stat la baza mai multor adaptări cinematografice, dintre care s-au remarcat un scurtmetraj animat, lansat în 1973, și un lungmetraj regizat de Spike Jonze în 2009, dar și a unui spectacol de operă, în 1980.
Un roman controversat în momentul publicării sale, în 1963, la editura Harper & Row, „Where the Wild Things Are” de MAURICE SENDAK i-a adus scriitorului MAURICE SENDAK prestigioasa Caldecott Medal, în 1964, o distincție decernată celei mai bune cărți pentru copii a anului.
MAURICE SENDAK, o copilărie nefericită
MAURICE SENDAK s-a născut în Brooklyn, din părinți evrei care au emigrat din Polonia. Acesta a declarat despre copilăria sa că a fost oribilă, deoarece multe dintre rudele lui sale au murit la Holocaust.
MAURICE SENDAK, care spre finalul vieții s-a remarcat prin donația de 1 milion de dolari către un ONG susținut de iubitul său, a murit pe 8 mai 2012, la un spital din Connecticut, din cauza unui atac cerebral. În necrologul publicat în New York Times, MAURICE SENDAK a fost numit „cel mai mare autor de cărți pentru copii din secolul 20″.
MAURICE SENDAK a declarat că idolii săi au fost Walt Disney, dar și Herman Melville, Emily Dickinson și Mozart. MAURICE SENDAK a fost homosexual și și-a recunoscut fără probleme sexualitatea. MAURICE SENDAK a avut o relație de 50 de ani cu psihanalistul dr. Eugene Glynn.
În Google Doodle-ul pentru MAURICE SENDAK, personajele lui MAURICE SENDAK, monștrii din junglă, îl urmează pe Max, un băiețel deghizat în lup.
MAURICE SENDAK – colaj cu unele dintre cele mai spectaculoase desene realizate de MAURICE SENDAK
MAURICE SENDAK, premii după premii pentru cartea care i-a „speriat” pe părinți
MAURICE SENDAK a câștigat recunoaștere pe plan internațional după ce a sris și ilustrat „Where the Wild Things Are”, publicată pentru prima oară în 1963. Personajele grotești din cartea lui MAURICE SENDAK, precum monștrii cu colți înfățișați în paginile cărții, au creat inițial îngrijorare în rândul părinților, dar povestea și toate cele care i-au urmat i-au adus lui MAURICE SENDAK titlul de „cel mai important artist al cărților pentru copii din secolul 20”, după cum a fost descris de The New York Times.
Pe plan internațional, MAURICE SENDAK a fost distins cu al treilea premiu bienala Hans Christian Andersen pentru ilustrație în 1970, prin care lui MAURICE SENDAK i-a fost recunoscută contribuția longevivă la literatura pentru copii”. MAURICE SENDAK a primit, de asemenea, unul dintre cele două premii Astrid Lindgren Memorial în 2003, pentru contribuția „extrem de cuprinzătoare la literatura pentru copii și tineri adulți”. În descrierea premiului, MAURICE SENDAK a fost numit „figura marcantă a cărților pentru copii”, iar cărții „Where the Wild Things Are” de MAURICE SENDAK i s-a recunoscut meritul de a „revoluționa narațiunile pentru copii în mod tematic, estetic și psihologic”.
MAURICE SENDAK A MURIT – Anunțul care a îndoliat planeta
MAURICE SENDAK a murit pe 8 mai 2012, iar moartea lui MAURICE SENDAK a întristat SUA, cât și restul lumii. Generații întregi de copii au crescut cu desenele și cărțile lui MAURICE SENDAK.
„MAURICE SENDAK a fost un geniu. Azi, lumea l-a pierdut pe MAURICE SENDAK, omul care a creat o mulțime de cărți și personaje, printre care băiețelul numit Max. Azi, MAURICE SENDAK a murit”, se arată în buletinul de știri care a anunțat moartea lui MAURICE SENDAK.
„Copiii au mers timp de 50 de ani în călătorie cu Max, personajul creat de MAURICE SENDAK. MAURICE SENDAK a vorbit despre acel lucru sălbatic pe care fiecare dintre noi îl are înăuntrul său”, se arată în buletinul de știri de la ABC.
MAURICE SENDAK VIDEO
MAURICE SENDAK și-a amintit la un moment dat reacția unui fan al său, copil. „Un băiețel mi-a trimis un desen încântător, care mi-a plăcut foarte mult. Așa că i-am trimis și eu un desen din ‘Where the wild things are’. Peste ceva timp, mama lui mi-a scris înapoi, spunându-mi că băiețelului i-a plăcut atât de mult desenul, încât l-a mâncat. A fost unul dintre cele mai mari complimente pe care le-am primit. Pe copil nu l-a interesat că desenul era unul original creat de MAURICE SENDAK, i-a plăcut atât de mult încât l-a înghițit”, a declarat MAURICE SENDAK.
MAURICE SENDAK s-a apropiat de cărți la o vârstă foarte fragedă, când a fost țintuit la pat de o boală. MAURICE SENDAK s-a hotărât să devină ilustrator după ce a văzut un film de Walt Disney. În anii ’40 și ’50, MAURICE SENDAK a realizat desene pentru cărțile altor autori, iar în anii ’60 s-a apucat să scrie și să ilustreze propriile cărți.
MAURICE SENDAK și marile sale secrete: a fost ateu și homosexual
MAURICE SENDAK a publicat, spre finalul vieții, un editorial emoționant, în care a precizat că a fost toată viața sa homosexual și ateu. MAURICE SENDAK a scris în respectivul editorial că nu le-a spus niciodată părinților lui că este homosexual. „Tot ce mi-am dorit a fost să fiu heterosexual, doar ca părinții mei să fie fericiți. N-au aflat niciodată că sunt homosexual”, a scris MAURICE SENDAK.
MAURICE SENDAK a fost și ateu. „Religia și credința în Dumnezeu i-au ajutat mult pe unii prieteni ai mei. Pentru noi, ateii, e mai dificil”, a spus MAURICE SENDAK în 2011, cu un an înainte de moartea sa.