Mazăre susține că a fost chemat la DNA în urma unui telefon al lui Băsescu
Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, a declarat, miercuri, că a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție după un telefon dat de Traian Băsescu, deranjat de un sondaj care arăta că actualul edil ar câștiga din nou alegerile locale, în defavoarea "omului" președintelui.
La intrarea în sediul DNA, Mazăre a explicat că motivul citării sale de către procurori este un sondaj IMAS, comandat de ziarul local "Cuget Liber", care arată că, dacă ar fi alegeri în Constanța, ar câștiga cu 65 la sută, iar "omul lui Traian Băsescu" ar avea doar 3 la sută.
Primarul a adăugat că Traian Băsescu încearcă să "controleze" Constanța.
"Când Traian Băsescu a văzut acest sondaj, a dat telefon pe firul scurt la domnul Morar, cu care e de notorietate că se conversează și urmarea a fost că, în trei zile, am început să primim citații la DNA. Suntem 37 de persoane citate pentru același mort dezgropat din groapă, adică dosarul cu retrocedări, evaluări, subevaluări", a spus Mazăre.
Radu Mazăre a mai spus că, în urmă cu zece zile, cu prilejul lansării la apă a unei nave, Traian Băsescu l-ar fi înjurat și ar fi spus: "Pe ăsta ori îl fac, ori cad la pace cu el". Primarul a adăugat că nici nu se pune problema să "cadă la pace" cu Băsescu, după ce acesta l-a "chinuit" trei ani.
Mazăre a respins acuzațiile care i se aduc, spunând că procurorii nu au nicio dovadă concretă că ar fi prejudiciat statul român cu 30 de milioane de euro sau că ar fi făcut afaceri ilegale. Banii pentru plaja de la Cazino, care a fost vândută, au intrat în bugetul local, ceea ce înseamnă că nu a fost prejudiciat statul, a explicat primarul Constanței.
"Toate retrocedările făcute de mine au la bază raport de evaluare, în timp ce toate retrocedările făcute de președintele Traian Băsescu, când era primar, au la bază evaluarea internă făcută de doi directori și un jurist al Primăriei Generale a Capitalei", a adăugat Mazăre.
Radu Mazăre a arătat ziariștilor raportul de evaluare făcut de o firmă de evaluatori pe bază de licitație. El spune că DNA, printr-un raport intern al angajaților instituției, apreciază că terenurile retrocedate de Primăria Constanța au fost în mod intenționat subevaluate, chiar dacă există raportul de evaluare care contrazice această concluzie.
"Nu există nicio expertiză neutră făcută care să spună că terenul, la data de, acum trei ani, în loc de o sută de dolari făcea 150 de dolari. (…) L-au făcut din condei", a mai spus acesta.
Conform primarului Constanței, dosarul în care a fost citat este unul politic. În plus, în dosarul în care este cercetat nu a fost depusă nicio plângere în trei ani.(Mediafax)