MCIN: Va fi creat un complex din Muzeul Țăranului, Antipa, Muzeul Satului, Muzeul Holocaustului
Ministerul Culturii arată că pentru viitorul Muzeu Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România este luată în considerare locația existentă între Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa» și Muzeul Național al Țăranului Român. Declarația vine după ce ministrul a arătat că nu a spus nimeni „acolo se va face muzeul respectiv”.
„Având în vedere articolele apărute în presa de astăzi, 18.07.2019, referitoare la înființarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii și Identității Naționale face următoarele precizări: va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti», Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa» și viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locația existentă între Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa» și Muzeul Național al Țăranului Român”, arată un comunicat publicat pe site-ul Ministerului.
Ministerul Culturii pare să contrazică declarațiile ministrului Daniel Breaz, dar nu face decât să reformuleze declarația vagă a oficialului. : Pentru Muzeul Holocaustului se are în vedere locația existentă între Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa» și Muzeul Național al Țăranului Român.
Ministrul Daniel Breaz a afirmat joi, a prezentarea bilanțului Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru primele șase luni din an că „Nu există nicio dispută cu Muzeul Antipa. Sunt subiecte de presă, e o scrisoare deschisă și chiar le-am mulțumit celor care au scris acea scrisoare în care au prezentat o anumită situați, pentru eleganța… și sincer vorbesc aici, nu sunt nici ironic… chiar au fost eleganți în acea scrisoare deschisă. Clar, Guvernul României are în programul de guvernare înființarea acestui Muzeu al Holocaustului (…). Avem susținerea, după cum ați văzut în acea scrisoare deschisă inclusiv din parte Academiei Române. Deci, toți spun că este necesară construirea unui astfel de muzeu. În momentul de față suntem și elaborăm o hotărâre de guvern de înființare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul respectiv». După ce se va înființa muzeul vom decide și, de comun acord, poate și cu o consultare publică, vom vedea unde vom înființa muzeul respectiv. Vom vedea după ce vom încheia toate aceste demersuri legate de hotărârea guvernamentală. Acolo unde ne permite legea, acolo unde ne permite PUZ-ul, PUD-ul municipiului București vom găsi o soluție astfel încât să putem înființa acest muzeu. Mă repet, locația nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul Antipa și Muzeul Țăranului Român, ca să exclud din start orice speculație”.
Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, spune că ideea anunțată de Ministerul Culturii este reluarea unei controversate inițiative din timpul guvernării Ponta și cere demisia ministrului Daniel Breaz.
„Peste noapte, în miezul verii, fără consultare publică, fără analize de oportunitate, Ministerul Culturii din Guvernul Dăncilă reîncălzește o idee-«far» a Guvernului Ponta: comasarea Muzeului Țăranului Român (MȚR) cu Muzeul Satului și Muzeul Antipa, plus viitorul Muzeu al Istoriei Evreilor. O idee la fel de nefericită în 2019 precum s-a dovedit și-n 2013, care va distruge practic un muzeu, MȚR, cu identitate distinctă de peste 100 de ani, fondat de Regele Carol I, și va aduna haotic merele unui muzeu de științe naturale cu perele unui muzeu antropologic și merele unui muzeu etnografic cu perele unui muzeu de rememorare istorică.
Abia aștept să aud cine este personalitatea complexă, multidisciplinară, care ar putea conduce această struțo-cămilă – nu-mi imaginez că PSD nu are deja pe cineva în minte.
Îi solicit ministrului Breaz – despre care sper că va înțelege odată și-odată că nu are nici minima înțelegere a domeniului cultural și trebuie să-și dea demisia – să organizeze consultări publice în privința acestei comasări și să facă publice rațiunile pentru care a reluat ideea din 2013, spectaculos eșuată, a lui Victor Ponta”.