„Din 2013, lansăm o bază informatică în care vor fi toate datele din sistem pentru organizarea și desfășurarea programelor Admiterea în învățământul liceal de stat, Bacalaureat, Certificare a calificării profesionale, Mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar, Titularizarea, Definitivatul, Euro 200 și Bani de liceu din sistemul educațional, Bursa profesională. Vom introduce date anterioare care vizează aceste programe, pe care le vom compara cu cele din 2013. Acum, nu avem platformă, există doar un site cu link-uri. Nu există posibilitatea încărcării de materiale care să rămână într-o bază de date. De exemplu, pe noua platformă vor fi trecute toate datele despre bacalaureat, adică metodologia de organizare, copiii înscriși, notele obținute, subiecte, bareme. Dar vor fi date despre orice examen, despre burse, inclusiv date despre bursa profesională”, a explicat, miercuri, Stelian Fedorca, secretarul de stat la Ministerul Educației și Cercetării (MECTS).
Fedorca a mai spus că și la programul „Bani de liceu” vor fi trecute toate datele necesare, pentru a fi eliminată birocrația din școală. „Vrem ca părinții să afle totul, pentru a nu se pierde un drept al elevilor. Totul va fi pe platformă, chiar și modelul de cerere pentru Bani de liceu”, a mai spus secretarul de stat.
Obiectivele specifice legate de acest proiect vizează dezvoltarea și implementarea platformei informatice – suport pentru organizarea și derularea examenelor naționale de admitere în licee, bacalaureat, mișcarea personalului didactic și acordare a ajutoarelor financiare în sistemul de învățământ.
Beneficiarele platformei vor fi 41 de inspectorate școlare județene, un inspectorat al Capitalei, șase inspectorate școlare ale sectoarelor și 9.365 de instituții de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică.
În mod indirect, proiectul are un impact mult mai larg, întrucât, anual, la admiterea în învățământul liceal de stat participă 175.000 de elevi, la bacalaureat – 200.000 de elevi, mișcarea personalului didactic vizează 75.000 de candidați la posturile de profesori, ajutorul financiar pentru stimularea achiziționării de calculatoare (200 de euro) are 25.000 de beneficiari, elevi și studenți, iar programul „Bani de liceu” – 125.000 de elevi.