Prima pagină » Știri » Medalii de argint pentru elevii români la Olimpiada internațională Plurisciplinară din Rusia

Medalii de argint pentru elevii români la Olimpiada internațională Plurisciplinară din Rusia

Doi elevi de la două licee din municipiul Constanța au obținut medalii de argint la Olimpiada Internațională Plurisciplinară Tuymaada, o competiție ce a avut loc în Rusia la disciplinele matematică, informatică, fizică și chimie, unul fiind premiat la matematică, iar al de-al doilea la fizică.

Mihai Răzvan Ursu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și a obținut medalia de argint la olimpiada internațională pluridisciplinară din Rusia

„O performanță extraordinară, asemeni celorlalte cu care liceul se mândrește”, a spus, marți, într-o conferință de presă, profesorul Ion Băraru, cel care l-a pregătit pe Mihai Răzvan Ursu pentru a obține această performanță.

„La fizică a avut o probă experimentală. Cu un bec, foarte sofisticat, cu emisia de fotoni. Au participat 24 de echipe din mai multe țări, cele mai importante din Singapore, Indonezia, Rusia, Kazahstan si România. (…) Consider că rezultatul lui Răzvan, medalia de argint și premiul pentru cea mai bună lucrare experimentală – în special acesta cred că face mai mult decât numai medalia, este o încununare a participării lui la fizică. El nu știu dacă a coborât vreodată sub rangul al 10 din România la vârsta lui la fizică. A fost în primii 10 și acest lucru este meritoriu”, a mai spus profesorul Băraru.

La rândul lui, Răzvan-Mihai Ursu a apreciat că participarea la olimpiada din Rusia a fost o experiență foarte interesantă, un concurs greu și solicitant, „mai ales datorită faptului că problemele erau în special de idee”.

„Accentuau creativitatea pe partea de rezolvare de probleme și modul în care noi știm să aplicăm concepte pe care le învățăm la clasă, într-o metodă puțin diferită de cea obișnuită din cadrul problemelor de fizică”.

Elevul a povestit că fizica este o pasiune pe care a descoperit-o încă din clasa a cincea, când a realizat primul proiect NASA sub îndrumarea profesorului Ion Băraru, pasiune pe care a dezvoltat-o de-a lungul anilor, găsind lucruri din ce în ce mai interesante în domeniu.

„Pe partea de științe se îmbină un pic cu matematica și cu informatica, fizica, dar am și alte pasiuni înotul, ascult muzică, dar niciuna nu se compară cu fizica”, a spus Răzvan, precizând că la finalul clasei a XII-a ar vrea să studieze inginerie, „dar momentan nu am ales țara. Ingineri aerospațială, pe domeniul aerospațial, sau mecanic, în zona aceasta”.

Tot o medalie de argint pentru România, dar la matematică – categoria juniori, la Olimpiada Internațională Plurisciplinară Tuymaad a obținut și Edis Memiș, elev al Liceului Teoretic Internațional de Informatică din Constanța.

Elev în clasa a IX-a, Edis Memiș, pregătit de prof. Cristina Văcărescu, este premiant național absolut și medaliat cu aur la Olimpiada Națională de matematică. Edis atribuie succesul lui pregătirilor asidue pentru olimpiadele naționale, considerând că nivelul de dificultate al problemelor ar putea să fie comparat cu cele întâlnite la competițiile naționale din țara noastră.

Olimpiada Internațională Tuymaada a avut loc în perioada 14 – 22 iulie, în Yakutsk – Federația Rusă, fiind organizată de Ministerul Educației și Științelor din Republica Saka. Obiectivele principale ale acesteia sunt de a promova dezvoltarea potențialului intelectual al elevilor excepționali, pentru a-i încuraja să studieze științele fundamentale și să adopte cooperarea și comunicarea internațională.

Citește și