Mediafax: DNA a extins cercetările în cazul lui Apostu,care ar fi anulat ilegal amenzi de 150.000 lei

Publicat: 15 11. 2012, 15:23
Actualizat: 29 03. 2019, 23:50

Procurorii DNA Cluj au extins cercetările în dosarul aflat încă în lucru vizându-l pe Sorin Apostu, astfel că fostul primar este cercetat și pentru abuz în serviciu după ce ar fi anulat ilegal amenzi de peste 150.000 de lei, aplicate unor firme de construcții, afirmă surse judiciare.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii au extins cercetările în dosarul aflat în lucru la DNA Cluj, în care Sorin Apostu este cercetat pentru fapte de corupție, astfel că acum fostul primar din Cluj-Napoca este cercetat și pentru abuz în serviciu.

Sursele citate au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că una dintre faptele pentru care este cercetat fostul primar se referă la anularea în mod ilegal a mai multor amenzi, cele mai mari fiind trei amenzi de câte 50.000 de lei, aplicate de angajații Primăriei unor firme de construcții sau dezvoltatori imobiliari.

Conform acelorași surse, paguba produsă astfel bugetului local ar fi de peste 150.000 de lei.

Procurorii nu au stabilit încă motivul pentru care Apostu ar fi anulat amenzile și ce anume ar fi primit în schimbul anulării acestora.

De altfel, sursele menționate au spus că săptămâna trecută fostul edil Sorin Apostu și soția acestuia, Monica, au fost reaudiați la DNA Cluj, alături de șefi de servicii din Primăria Cluj-Napoca.

Sorin Apostu și omul de afaceri Călin Stoia au fost arestați preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) și primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereș S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participație improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Acest dosar este judecat de Curtea de Apel Târgu Mureș, după ce a fost strămutat de la Cluj.

La trimiterea în judecată a acestui dosar, din el s-a disjuns un altul, în care sunt cercetați, printre alții, Sorin Apostu, arhitectul clujean Bogdan Petrina, Mustaffa Bekar (om de afaceri turc, asociat la KIAT SRL), Simion Mureșan, asociat la Electrogrup, Marin Stancu, liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni, și Ioan Ploscar, angajat al Primăriei Cluj-Napoca în postul de șofer al primarului.

Cei în cauză sunt cercetați penal pentru diverse fapte de corupție.

Surse judiciare spuneau că Bogdan Petrina, prieten cu familia Apostu, este asociat la o firmă de arhitectură considerată de procurorii DNA ca firma agreată de Sorin Apostu pentru realizarea proiectelor de arhitectură la marile proiecte imobiliare din oraș, stadionul Cluj Arena, construcția unor hypermaket-uri sau ansambluri imobiliare.

Potrivit surselor citate, între cei anchetați pentru complicitate la luare de mită este și șoferul lui Apostu, Ioan Ploscar. Ploscar ar fi omul trimis de primar la Mustafa Bekar, om de afaceri turc și acționar la KIAT SRL, pentru a luat mita direct în numerar.

Firma lui Mustafa Bekar câștigase, în ultimii doi ani, în relația cu Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj, două contracte pentru repararea de drumuri, unul în valoare de 140 de milioane de euro și altul în valoare de 281 milioane de lei.

Acest dosar se află încă în lucru la DNA Cluj.

Sorin Apostu a demisionat din funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie.

În 28 septembrie, el a părăsit Penitenciarul din Târgu Mureș, după ce instanța supremă a admis cererea sa de eliberare.