Prima pagină » Știri » Mediafax Group: „Procurorii încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală; am câștigat împotriva ANAF și vom continua demersurile în justiție împotriva acestui abuz”

Mediafax Group: „Procurorii încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală; am câștigat împotriva ANAF și vom continua demersurile în justiție împotriva acestui abuz”

Mediafax Group: „Procurorii încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală; am câștigat împotriva ANAF și vom continua demersurile în justiție împotriva acestui abuz
Mediafax Group precizează, într-un comunicat, că își va promova cu vigoare în justiție punctul de vedere diferit de cel al procurorilor și inspectorilor antifraudă care încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală.

Mediafax Group precizează, într-un comunicat, că își va promova cu vigoare în justiție punctul de vedere diferit de cel al procurorilor și inspectorilor antifraudă care încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală.

„În fapt, procurorii și inspectorii antifraudă califică activitățile de drept de autor independente ca dependente și le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor și îl vom promova cu vigoare în justiție”, se arată în comunicat.

Raportul inspectorilor antifraudă făcut la cererea procurorilor și sechestrul asigurator au fost desființate de instanță în data de 25 noiembrie 2014. Procurorii au impus imediat un nou sechestru făcând imposibilă plata salariilor jurnaliștilor, se spune în comunicat.

„Acțiunea în forță a procurorilor împotriva Mediafax Group a fost determinată de soluția pronunțată de Judecătoria Sector 2 prin care au fost desființate măsurile asiguratorii instituite de inspectorii antifraudă față de Mediafax Group în urmă cu aproximativ trei luni și jumătate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifraudă s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor în venituri din activități dependente, deși legea interzice expres acest lucru”, precizează Mediafax Group.

Decizia pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 are autoritate de lucru judecat relativă și în fața procurorilor.

La două ore după deblocarea conturilor bancare de catre ANAF ca urmare a sentinței pronunțate de Judecătoria Sector 2, procurorii au instituit din nou măsurile asiguratorii față de Mediafax Group, într-un dosar penal având ca obiect o presupusă evaziune fiscală rezultată din recalificarea veniturilor din drepturi de autor. Potrivit companiei, acțiunea procurorilor decredibilizează nejustificat Mediafax în fața clienților și a furnizorilor, creând premisele rapide pentru lichidarea forțată a  societății. „Și aceasta se întâmplă într-o țară a Uniunii Europene în 2014″, precizează comunicatul citat.

Comunicatul mai precizează că „persoanele din management anchetate, femei, au fost hărțuite fizic și psihic, fiind ținute peste 12 ore pe holurile Parchetului pentru o declarație formală, de 10 minute, înainte de a primi ordonanțe de reținere”.

„În ultima săptămână, persoane din management s-au prezentat în fața procurorilor și au motivat decizia externalizării drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispoziția procurorilor. În urma perchezițiilor de joi dimineață, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu însoțitor, deși acestea se emit numai împotriva celor care se sustrag convocărilor Parchetului. Aici au fost ținute peste 12 ore pe holuri, hărțuite psihic și fizic, pentru o declarație formală, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat în special pentru persoanele de gen feminin, care au fost ținute în arest în condiții improprii”, precizează Mediafax Group.

Surprinzător, în presă au apărut informații încă de la ora 17.00 privind reținerea acestor persoane, cu nume, anticipând o decizie pe care procurorii au luat-o șapte ore mai târziu.

Mediafax Group va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestor practici.

Persoanelor anchetate li s-a schimbat calitatea din suspecți în inculpați în doar câteva ore fără administrarea vreunei probe decisive care să justifice agravarea calității inițiale.

„Schimbarea la interval de ore a calității anchetaților din suspecți în inculpați,  fără ca în răstimpul scurs să se fi administrat vreo probă decisivă care să justifice agravarea calității inițiale este de natură să creeze suspiciunea că asistăm la soluții prestabilite în afara dosarului”, se mai arată în comunicat.

Presupusul prejudiciu nu poate să fie stabilit decât de o expertiză financiar contabilă independentă, apreciază Mediafax Group, menționând că avocaților nu li s-a permis accesul la dosar, deși au depus o cerere încă din data de 4 decembrie 2014.

„Singura metodologie de stabilire a cuantumului unui prejudiciu este expertiza financiar contabilă făcută de un expert imparțial. Constatăm că procurorii mai întâi arestează, anunțând prejudicii nefondate și impun sechestre în condițiile în care celor anchetați și apăratorilor lor nu li se permite să consulte dosarul, încălcându-se dispozițiile codului de procedură penală care prevăd imperativ acest drept”, consideră Mediafax Group.

Utilizarea drepturilor de autor este larg răspândită în industria media.

De la declanșarea crizei economice în România, Mediafax Group, una dintre puținele instituții media independente față de politic, a fost obligată, ca și alte organizații similare, să își reducă drastic numărul de angajați, compensațiile, doar pentru a se menține în operare și a-și îndeplini misiunea de informare obiectivă și de promovare a libertății de opinie.

Mediafax Group menționează că pentru a-și proteja activitatea a fost obligată să aleagă calea insolvenței temporare.

„În această perioadă vom continua să tratăm relațiile cu furnizorii în spiritul bunei credințe pentru a ne lichida debitele acumulate în ultimele luni din cauza sechestrului impus de inspectorii antifraudă și mai apoi de procurori”, asigură Mediafax Group.
Mediafax Group mai anunță că nu va face comentarii jurnalistice în acest caz, dar că absența acestora nu trebuie interpretată ca o recunoaștere a acuzelor procurorilor.

„Acest lucru nu trebuie interpretat drept o recunoaștere a acuzelor procurorilor, asupra cărora pot decide doar instanțele de judecată. Activitatea jurnaliștilor din Mediafax Group va continua, condusă de aceleași principii deontologice”, se mai arată în finalul comunicatului.

Ce susține Parchetul ÎCCJ

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat, vineri, începerea acțiunii penale împotriva SC Mediafax Group și a patru persoane aflate în stare de reținere.

Conform Parchetului ICCJ, SC Mediafax Group  este acuzată de spălare de bani. Cele patru persoane sunt: Daniela Cozac, acuzată de complicitate la evaziune fiscală, Roxana Dorina Grigoruță, acuzată de evaziune fiscală și spălare de bani, Sorin Nicolae Dinu și Gheorghe Dragoș Chiș, ambii acuzați de complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Roxana Dorina Grigoruță, Sorin Nicolae Dinu și Gheorghe Dragoș Chiș sunt prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Procurorii susțin că, în contextul unei eșalonări la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligațiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei, acordată în 23 aprilie 2013, SC Mediafax Grup, reprezentanți ai acesteia, precum și persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalității actelor acestei societăți, „au creat și aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor și impozitelor, implicând constituirea unor societăți fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilități materiale, profitând tocmai de situația acestora, societăți ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit”.

Conform Parchetului ICCJ, societatea era astfel protejată, „responsabilitatea plății taxelor și impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăți, împotriva cărora se declanșau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor și executare silită a acestora, proceduri inutile deoarece nu dețineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate”.

Comunicatul Parchetului ICCJ notează că nu reprezentanții de drept, ci Roxana Dorina Grigoruță, Sorin Nicolae Dinu și Dana Cozac, persoane cu funcții de conducere în SC Mediafax Group SA, dispuneau plățile către colaboratorii societăților respective, aceștia fiind deja angajați cu contract individual de muncă la SC Mediafax Group SA sau alte societăți din grup.

„Practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor, între persoanele angajate ale Mediafax Group SA și societățile controlate de persoanele cercetate, se perpetua de la o luna la alta prin semnarea de acte adiționale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remunerației), angajații fiind puși în fața faptului împlinit ori de cate ori erau chemați la departamentul resurse umane al Mediafax, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulți dintre angajați semnându-le  fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate”, susțin procurorii, care adaugă că prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului în acest caz este în cuantum de 16.809.964 lei.

UPDATE. Trei persoane, arestate preventiv în dosarul Mediafax Group

Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Curții de Apel București, în dosarul Mediafax Group.

Măsura luată de judecătorii Curții de Apel București nu este definitivă, ea putând fi contestată la instanța supremă.

Cele trei persoane vizate de măsura arestării preventive sunt Roxana Dorina Grigoruță, Sorin Nicolae Dinu și Gheorghe Dragoș Chiș.

Autor

Citește și