Judecătoria sectorului 3 București susține că a fost nevoită, în virtutea unei bune administrări a justiției, să transfere procedurile de cercetare în cazul diplomatului rus Alexandr Evsyukov, pentru că, potrivit convențiilor internaționale, Rusia este o țară ce nu-și extrădează cetățenii.
Judecătoria sectorului 3 notează în motivarea deciziei prin care a hotărât transferarea procedurilor penale către Rusia, în cazul diplomatului Alexandr Evsyukov – document obținut de agenția MEDIAFAX – că, dacă ar fi respins solicitatea procurorilor în acest sens și ar fi stabilit continuarea cercetărilor în România, ancheta ar fi fost mult îngreunată.
„Instanța constată că în cazul cetățeanului rus Evsyukov Alexandr o eventuală cerere de extrădare sau predare ar urma să fie refuzată, dat fiind că potrivit declarației formulate în raport de Convenția Consiliului Europei privind extrădarea din 13 decembrie 1957, Federația Rusă nu își extrădează proprii cetățeni”, se arată în documentul citat.
„Având în vedere că făptuitorul nu a dat explicații cu privire la faptul dacă se afla în exercitarea funcțiilor sale ca membru al misiunii, pentru a aprecia asupra imunității diplomatului, la acest moment, instanța apreciază că exercitarea procedurii penale în România ar fi mult îngreunată, iar transferul de proceduri ar servi intereselor unei bune administrări a justiției”, mai arată înstanța în documentul citat.
Judecătorul notează că anchetatorii români au stabilit că „în zona producerii accidentului existau următoarele indicatoare rutiere: trecere de pietoni, oprire interzisă, cedează trecerea și obligatoriu la dreapta, calitatea marcajelor și indicatoarelor fiind vizibilă și fără denivelări în carosabil”.
Potrivit instanței, care preia detaliile cererii procurorilor, mașina Ambasadei ruse la București prezenta următoarele avarii: „capotă motor, parbriz, suport și număr față, grilă ștergătoare, iar în momentul producerii accidentului autoturismului a fost condus de Evsyukov Alexandr, angajat al Ambasadei Federației Ruse la București, în funcția de secretar, posesor al permis de conducere…”.
„Se mai arată de către procuror, că au fost efectuate măsurători cu ruleta metrică și s-a constatat că autoturismul se afla în următoarea poziție: pe Bulevardul Camil Ressu, în sensul de mers dinspre strada Fizicienilor către Bulevardul Nicolae Grigorescu, ușor oblic către dreapta, orientat cu partea față către Bulevardul Nicolae Grigorescu. Prin fotografiere au fost fixate două urme de frânare cu lungimea de cinci metri, urmele începând de la sfârșitul marcajului pietonal și se termină la nivelul roților spate ale autoturismului, iar sub autoturism a fost găsit un telefon mobil marca Samsung de culoare neagră. La fața locului a fost identificat și martorul ocular…”, se mai arată în document.
Instanța susține că, potrivit procurorilor, „conducătorul auto Evsyukov Alexandr, în prezența șefului Secției Consulare – Andrei Lanchicov și a martorului …, a refuzat testarea cu aparatul etilotest și recoltarea probelor biologice, nefiind transportat la INML pentru recoltarea de probe biologice”. „În urma accidentului rutier, a rezultat vătămarea corporală a numitei Luiza Mădălina Băcanu, ce a fost transportată la Splitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, fiind diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral grav, traumatism toraco-abdominal, pacienta fiind în curs de investigații”, mai notează instanța.
Procurorii au arătat instanței, potrivit documentului, și declarația martorului audiat de polițiști care le-a spus acestora că „accidentul rutier s-a produs la data de 21 octombrie, în jurul orei 16.15, pe B-dul Camil Ressu, sector 3, pe trecerea de pietoni, în momentul în care partea vătămată s-a angajat în traversarea de la stânga la dreapta a părții carosabile, conform direcției de mers, iar după ce a traversat primele două benzi către semaforul de tramvai Ilioara, conducătorul auto, aflat pe banda a treia, a lovit-o și a proiectat-o pe partea carosabilă în față, martorul văzând-o pe victimă inconștientă și autoturismul oprit pe banda a doua”.
„Martorul a precizat că «fata a lovită după trecere cam la 1,5 metri, deoarece șoferul a tras dreapta de volan, ajungând pe banda a doua pentru a evita impactul», «fata a traversat după ce-au trecut două mașini care circulau pe banda 1 și 2, după care a fost lovită de autoturismul WV cu număr CD». A mai arătat martorul că, în prezența sa organele de poliție i-au adus la cunoștință conducătorului auto că, potrivit legislației române, are obligația să se supună testării cu aparatului etilotest în vederea stabilirii alcoolemiei, însă acesta a refuzat. Totodată, procurorul menționează că, în urma solicitării, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, prin adresa din 22 octombrie, că Evsyukov Alexandr este secretar I în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București și beneficiază de imunitate, de jurisdicție penală, civilă și administrtaivă pe teritoriul României în conformitate cu prevederile Convenției de laViena 1961 privind relațiile diplomatice”, mai consemnează în decizia sa Judecătoria sectorului 3, obținută marți de agenția MEDIAFAX.
Instanța notează că, pentru o completă documentare a cazului, la termenul din 7 noiembrie a solicitat relații de la MAE și Ministerul de Justiție referitoare la statutul făptuitorului la acel moment, respectiv la legislația existentă privitoare la extrădarea cetățenilor ruși.
„Potrivit disp. art. 124 alin. 1 lit. b din Legea 302/2004 republicată, autoritățile judiciare române pot solicita autorităților competente ale altui stat exercitarea unei proceduri penale sau continuarea acesteia dacă transferul procedurii penale servește intereselor unei bune administrări a justiției sau favorizează reintegrarea socială în caz de condamnare, în cazul în care persoana învinuită de săvârșirea infracțiunii locuiește pe teritoriul statului solicitat și, în temeiul legii acestui stat, extrădarea sau predarea a fost refuzată ori ar fi refuzată în cazul formulării unei cereri sau al emiterii unui mandat european de arestare”, scrie în continuare judecătorul.
Întrucât nu există nicio împiedicare din punct de vedere al condițiilor legale de a se admite sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 și a se dispune transferul de proceduri penale în cauza ce formează obiectul dosarului de urmărire penală în favoarea Federației Ruse pentru continuarea cercetărilor față de făptuitorul Evsyukov Alexandr, judecătorul a admis cererea procurorilor și a dispus transferul de proceduri penale în favoarea autorităților judiciare competente din Federația Rusă pentru continuarea cercetărilor fața Evsyukov, pentru faptele de vătămare corporală din culpă și refuzul conducătorului de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Decizia instanței a fost contestată de avocatul tinerei accidentate, iar recursul are termen stabilit la Tribunalul București în data de 27 noiembrie.
În 9 noiembrie, instanța română a decis transferarea către Rusia a procedurii anchetării diplomatului care a lovit cu mașina o tânără pe trecerea de pietoni, el urmând a fi cercetat în țara natală pentru vătămare corporală din culpă și refuzare de recoltare de probe biologice
Anterior, ministrul de Externe, Titus Corlățean, solicitase autorităților Federației Ruse retragerea imunității de jurisdicție a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie, când o studentă de 19 ani din Brăila a fost accidentată de mașina condusă de un diplomat rus pe o trecere de pietoni din sectorul 3.
Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Sergheevici Malghinov, afirma că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunității diplomatului implicat în accident și a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul și a părăsit miercuri România.
„Exprimăm sincera compasiune față de rude și cei apropiați, pentru noi esențială este sănătatea domnișoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autoritățile spitalului”, adăuga Oleg Malghinov.
Consulul rus în România Andrei Lancikov afirma, la Ria Novosti, că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar și „era treaz”. „Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsyukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soția și copilul și a lovit pe trecerea de pietoni o cetățeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, declara Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la București și-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.
Lancikov susținea că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” și „era treaz”. Cu toate că „el (Evsyukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.
Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” și Evsyukov „pur și simplu nu a văzut-o”. Deși a admis că au fost încălcate unele reguli de circulație, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăție”.
„Conform Convenției de la Viena, diplomații au imunitate diplomatică și sunt exceptați de la jurisdicția penală și administrativă în țara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanțele accidentului.