Prima pagină » Știri » Mediafax talks about Health Reform. Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăți mutuale de asigurări

Mediafax talks about Health Reform. Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăți mutuale de asigurări

Mediafax talks about Health Reform. Casele de asigurări de sănătate vor fi transformate în societăți mutuale de asigurări
Casele județene de asigurări de sănătate se reorganizează în case de asigurări de sănătate regionale, iar acestea se pot reorganiza ca membru fondator, în societăți mutuale de asigurări de sănătate, până la sfârșitul anului 2014, a declarat ministrul Vasile Cepoi.

Casele județene de asigurări de sănătate se reorganizează în case de asigurări de sănătate regionale, iar acestea se pot reorganiza ca membru fondator, în societăți mutuale de asigurări de sănătate, până la sfârșitul anului 2014, a declarat ministrul Vasile Cepoi, la o conferință a Mediafax.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat, luni, la conferința Mediafax talks about Health Reform, că principalele modificări din proiectul Legii sănătății vizează reorganizarea sistemului de asigurări, reorganizarea spitalelor, controlul serviciilor medicale, creșterea rolului Ministerului Sănătății în implemnetarea politicilor de sănătate și controlul serviciilor, redefinirea medicinei primare și modificări pentru corelarea legislație naționale cu legislația europeană.

Ministrul a precizat că reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate are în vedere câteva obiective, printre care desființarea monopolului CNAS, creșterea controlului asiguraților asupra fondului de asigurări obligatorii, introducerea competiție între asiguratori, stimularea asigurărilor facultative și redefinirea pachetului de servicii în conformitate cu posibilitățile de plată.

„Pentru a asigura un sistem de asigurări obligatoriu, propunerea este de a reorganiza casele actuale de asigurări în societăți mutuale de asigurări. O societate mutuală de asigurări, după modelul belgian, care face și asigurările obligatorii. Transformarea înseamnă că fiecare cetățean depune o adeziune ca membru asociat. Când s-a constituit această asociație trebuie să hotărâm modul de conducere, ea nu mai este subordonată unei autorități centrale”, a mai spus Cepoi.

El a explicat că sunt două posibilități pentru stabilirea conducerii: sistem electoral, se alege o adunare a asiguraților care alege un consiliu de administrație și acesta alege conducerea, sau prin utilizarea unor structuri care au legitimitate democratică: consiliile locale, colegiile medicilor, asociațiile reprezentative ale pacienților, sindicate.

„Ar putea exista o astfel de structură și cu reprezentanți din fiecare structură. Această procedură trebuie asumată de Guvern. Prin acest mecanism, am obține acest control al asiguraților privind modul de cheltuire al banilor. Ca să ajungem aici ar trebui să reducem numărul de case de asigurări, să facem case teritorile, adică 10-12 case teritoriale. Odată reorganizate, într-o perioadă de un an sau doi, urmează perioada în care populația va depune adeziuni. Nu e interzis ca și alte structuri să-și creeze astfel de structuri mutuale, cu condiția să aibă un număr de asigurați care să asigure funcționarea”, a mai spus ministrul Vasile Cepoi.

El a susținut că va interveni și o modificare structurală, pentru că aceste societăți mutuale vor putea face și asigurări facultative.

„Un alt obiectiv este competiția între asiguratori. Competiția va consta în faptul că va oferi un pachet de servicii mai mult sau mai puțin convenabil. În funcție de costul lui și de conținut poate să apară o competiție și asta ar determina apariția unui număr mai mare de asigurări facultative, ceea ce ar însemna mai mulți bani în sistem”, a mai spus demnitarul.

Cepoi a mai spus că prin noua Lege a sănătății se încearcă introducerea unui mecanism de autoreglare, astfel încât un medic să fie motivat să facă de gardă, de exemplu.

Ministrul Vasile Cepoi a mai declarat că, potrivit proiectului de lege, un asigurat va putea avea cel mult trei coasigurați.

La dezbaterea Mediafax Talks about Health Reform, organizată împreună cu Ministerul Sănătății, au participat, luni, peste 200 de invitați.

În cadrul evenimentului Mediafax, au dezbătut proiectul legii sănătății ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, Marius Filip, medic șef CNAS, Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurări, Sorin Popescu, șef grup comunicare ARPIM, Laurențiu Mihai, director executiv APMGR, Marius Savu, director general al Administrației Spitalelor, Cristian Hotoboc, președinte al Alianței pentru Sănătate.

Citește și