MEDIAFAX Talks about Health Reform. Nicolăescu: S-a aprobat coplata între 5 și 10 lei, va fi achitată o singură dată, la externare

MEDIAFAX Talks about Health Reform. Nicolăescu: S-a aprobat coplata între 5 și 10 lei, va fi achitată o singură dată, la externare
Publicat: 21/03/2013, 13:10
Actualizat: 19/05/2015, 21:51

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat joi pentru MEDIAFAX că s-a aprobat HG privind coplata, pacienții vor da între 5 și 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienții înscriși pe liste și 50% pentru servicii

Nicolăescu a precizat că în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute și categoriile de pacienți exceptați de la coplată.

Ministrul Sănătății a mai spus că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu și 50% per capita, și nu 70% per capita și 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că pacienții vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 și 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepția celor de urgență, introducerea taxei fiind aprobată prin hotărâre de guvern.

Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.

Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, va participa, joi, la Conferința MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”, parte din seria MEDIAFAX Health Conferences, care va avea loc începând cu ora 11.00, la hotelul Novotel, sala Paris. Una dintre temele conferinței vizează și noutățile aduse de contractul-cadru privind asistența medicală în 2013-2014.

Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătății, pacienții vor plăti la externarea din spital între 5 și 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, medicii de familie vor primi 70% pentru pacienții înscriși pe liste și 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate va primi cu 50% mai mult.

La acel moment, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a precizat că nu este vorba să se plătească 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plată, cuprinsă între minimum 5 lei și maximum 10 lei, care se va achita în ziua în care pacientul se externează.

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secțiile sau compartimentele cu paturi din unitățile sanitare aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Serviciile medicale spitalicești, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepție fac serviciile medicale spitalicești acordate în secțiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic și cele dispuse prin ordonanța procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum și serviciile acordate pacienților care necesită asistență medicală spitalicească de lungă durată (ani) și pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgența.

Categoriile de asigurați scutite de coplată fac dovada acestei calități cu documente eliberate de autoritățile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum și cu documente și, după caz, declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc și condițiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplății în sănătate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?