Medic: Dacă sistemul medical intră în colaps, vom asista la o tragedie italiană. Cum arată scenariul de coșmar al cadrelor medicale
Radu Țincu, medic primar la terapie intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, avertizează asupra faptului că dacă sistemul sanitar va intra în colaps, sistemul românesc nu va putea gestiona situația iar aceasta va deveni mai cruntă decât cea pe care am văzut-o în urmă cu puțin timp în Italia.
Medicul atrage atenția asupa necesității respectării regulilor, în absența cărora pandemia evoluează:
„Ca profesioniști în sănătate nu putem decât să analizăm pandemia de coronavirus, să elaborăm anumite măsuri și să le înaintăm lor pentru a fi puse într-o formă juridică, care să fie și constituțională și în concordanță cu legislația românească. Și la începutul pandemiei am avut o contaminare masivă în unele spitale, pentru că metodologia de testare a pacienților era mult defazată de evoluția pandemiei. Oamenii politici trebuie să înțeleagă că pandemia nu ține cont de disputa politică și își va continua cursul firesc”, a declarat medicul la Digi24.
Medic: Dacă sistemul medical intră în colaps, vom asista la o tragedie italiană, una în care sistemul nu poate răspunde ca acolo
„Dacă nu reușim să ne ținem după pandemie și să emitem aceste acte normative atunci când mai produc un efect, e posibil să le emitem ulterior degeaba. În absența unui vaccin, singura posibilitate de a ține sub control pandemia e reprezentată de cele 3 măsuri simple, unele de bun simț: a nu sta îngrămădiți, a purta masca și a avea o igienă riguroasă a mâinilor. În absența acestor măsuri, pandemia evoluează.”, a spus medicul.
Medicul confirmă că deocamdată sistemul medical nu a intrat în colaps, dar este îngrijorat cu rivire la modul în care a fost înțeleasă relaxare de către cetățeni.
„Ministrul Sănătății a spus că sistemul nu e în colaps și e adevărat, dar oamenii înțeleg doar partea de adevăr care îi favorizează. La început au înțeles că relaxarea înseamnă că ne vom relua viață normală fără precauții și am asistat la accelerare. A fost discuția între CCR și Guvern. CCR nu a invalidat măsurile sanitare, ci doar forma juridică în care au fost elaborate. O parte a populației a înțeles că aceste măsuri nu sunt bune. Sistemul nu e în colaps și nici nu ne dorim. Dacă va fi în colaps, vom asista la tragedia italiană, dar aceea în care sistemul de sănătate publică nu poate răspunde ca cel italian”, a subliniat dr. Radu Țincu.
Medic: Scenariul de coșmar e legat de secțiile de terapie intensivă
Scenariul unui sistem medical în colaps este unul de coșmar, spune medicul.
„Scenariul de coșmar e legat de secțiile de terapie intensivă. În Italia, o mare parte din procentul de mortalitate nu a fost generată de agresivitatea virusului, a fost determinată de incapacitatea secțiilor ATI de a acorda asistență pacienților în stare gravă”, a completat medicul.
„Un pacient care ajunge în ATI are un procent de mortalitate de peste 75-80%. Ai nevoie de terapie intensivă, super eficientă, de un personal medical antrenat, odihnit. Toți colegii lucrează la foc continuu, au obosit, sunt epuizați. A venit perioada de vară în care nu pot folosi aerul condiționat, pentru că nu știm cu siguranță dacă transmit sau nu virusul și stau 3-4 ore în combinezoane”, a mai spus dr. Radu Țincu.