Medic: Mai mulți oameni se sinucid decât mor de foame. Suicidul – a 18-a cauză de deces din 235

Publicat: 12 03. 2013, 19:38
Actualizat: 19 05. 2015, 13:31
Studiul "Povara globală a bolilor la nivel mondial" (GBD 2010) arată, pentru prima dată, că mai mulți oameni se sinucid decât mor de foame, suicidul fiind pe poziția a 18-a în rândul cauzelor de deces, dintr-un total de 235 analizate, arată medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Studiul „Povara globală a bolilor la nivel mondial” (GBD 2010) arată, pentru prima dată, că mai mulți oameni se sinucid decât mor de foame, suicidul fiind pe poziția a 18-a în rândul cauzelor de deces, dintr-un total de 235 analizate, arată medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

„Între depresie și stresul de mediu există o legătură cauzală indiscutabilă, ancorabilă într-o relație de interacțiune genă-mediu și relevantă pentru cel ce vrea să trateze și să vindece boala depresivă în caracterul ei dual, episodic ori cronic. Jurnalul britanic The Lancet a dedicat un număr întreg studiului « Povara globală a bolilor la nivel mondial». Într-un editorial din The Washington Post, medicul și jurnalistul David Brown rezumă rezultatele studiului, trecând în revistă 235 de cauze separate de deces la om, de la SIDA la alcoolism, de la cancer de vezică la mușcăturile de insecte”, a precizat Diaconu, citat într-un comunicat de presă remis marți agenției MEDIAFAX.

Potrivit medicului, studiul demonstrează, pentru prima oară, că numărul oamenilor care se sinucid este mai mare decât al celor care mor de foame, suicidul fiind pe poziția a 18-a în rândul cauzelor de deces.

„Oamenii trăiesc mai mult, dar nu au neapărat o sănătate mai bună”, indică medicul psihiatru o altă concluzie a studiului.

Același studiu arată că boala depresivă majoră, ca maladie mintală, este printre tulburările dispoziției cu cea mai mare prevalență și morbiditate. De asemenea, stresul este cauză a depresiei, conform cercetării.

„O înțelegere asupra cauzelor și factorilor predispozanți pentru depresie este crucială atât pentru medicul curant, dar și pentru cel care dezvoltă boala. Cuvintele cheie, dincolo de genetica și expresia biologică a bolii, rămân stresul cotidian și evenimentele adverse de viață”, mai spune medicul psihiatru.

Potrivit lui Diaconu, există o legătură puternică între semnele de depresie și problemele financiare, locative sau maritale, și mai puțin cele legate de pierderea locului de muncă sau de suferința fizică.

„Dintre evenimentele ulterioare unui episod de depresie majoră, cele mai semnificative au fost problemele maritale (la o lună de la debut), cele legale (la trei luni) și invazia proprietății în scop de jaf/ tâlhărie (la trei luni). De departe, moartea unei persoane dragi sau disputa cu o persoană dragă s-au corelat, în luna premergătoare, cu debutul la scurt timp al unui episod depresiv”, spune specialistul.

Un alt studiu arată că traumele din copilărie pot cauza depresii la adult.

Astfel, din totalitatea respondenților depresivi, aproape jumătate (47,7%) suferiseră cel puțin o traumă în copilărie. Dintre aceștia, 80% au raportat două sau mai multe feluri de traumă, iar fiecare al șaptelea a descris traume complexe, însumând trei sau mai multe feluri de abuz.

În același context, Gabriel Diaconu este de părere că antidepresivele cele mai moderne, pe lângă eficacitatea crescută, sunt bine tolerate și nu afectează viața sexuală.

În România, platforma online www.depresiv.ro a fost gândită special ca un mijloc de sprijin și informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieții cu o tulburare de dispoziție sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Potrivit lui Diaconu, pe acest site sunt disponibile informații de la specialiști din domeniul psihiatriei.