Medic pediatru, despre începerea școlii: Întrebarea e cum să se facă asta în siguranță. Nu trebuie să descoperim noi roata, există modele

Publicat: 10 08. 2020, 14:02
Actualizat: 06 04. 2021, 17:25
Admitere la liceu / Foto caracter ilustrativ

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că problmea nu se mai pune dacă va începe școala, ci cum va începe școala astfel încât elevii să fie în siguranță. Dr. Craiu a precizat că sunt modele aplicate în alte țări, care pot fi luate de reper.

Medicul spune că stresul părinților ai căror copii vor începe școala este justificat, dar aceștia trebuie să le explice copiilor ce reguli de igienă și de distanțare trebuie să respecte.

„Îngrijorarea părinților este justificată. Întrebarea nu este dacă trebuie să înceapă școala. Școala trebuie să înceapă, pentru că, altfel, impactul educațional și emoțional asupra sănătății vor fi greu de cuantificat.

Majoritatea cadrelor medicale din spitale sunt femei, mame și soții, nu pot face și homeschooling, și să meargă la serviciu gândindu-se dacă sunt copiii lor în siguranță.

Întrebarea e cum să se facă asta în siguranță”, a declarat medicul.

Mihai Craiu: Să ne uităm la țările în care a început deja școala, nu trebuie să descoperim noi roata

„Părintii trebuie asigurați că copiii nu sunt expuși unor infecții. Eu, ca părinte, nu m-aș grăbi să-mi sperii copilul. I-aș vorbi copilului mic care nu înțelege mai mult despre microbul care face buba, că trebuie să facă la școală ce face și acasă, că trebuie să se spele pe mâini, să nu ducă mâna la ochi și la gură.

Să ne uităm la țările în care a început deja școala, nu trebuie să descoperim noi roata. Există soluții pentru un plan de deschidere în siguranță a școlilor”, a spus medicul”, a declarat medicul pediatru la Digi24. 

Medicul Mihai Craiu a evidențiat faptul că, în contextul epidemiei, este foarte importantă vaccinarea antigripală. Mediul a adăugat că autoritățile au dat asigurări că în acest an vor fi asigurate mai multe doze de vaccin.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că noul an școlar începe în 14 septembrie, iar majoritatea elevilor merge efectiv la școală. Se au în vedere trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din fiecare localitate, decizia fiind descentralizată local.

„Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate”, a spus președinte Klaus Iohannis.