MEDIC PSIHIATRU din Giurgiu, reținut pentru falsificare în DOSARUL REȚETELOR FALSE

MEDIC PSIHIATRU din Giurgiu, reținut pentru falsificare în DOSARUL REȚETELOR FALSE
Publicat: 11/10/2012, 10:52
Actualizat: 11/10/2012, 10:52

Potrivit reprezentanților Poliției Județene Giurgiu, joi dimineață a fost făcută o percheziție în orașul Măgurele, județul Ilfov, la locuința administratorului unei societăți comerciale care are ca obiect principal de activitate comercializarea produselor farmaceutice, iar în urma acesteia au fost ridicate mai multe înscrisuri și tehnică IT.

„Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Giurgiu, sub coordonarea procurorilor Parchetului Judecătoriei Giurgiu au reușit probarea activității infracționale a administratorului societății comerciale și a unui medic psihiatru din Giurgiu care au obținut fraudulos decontarea mai multor rețete fictive sau falsificate”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Giurgiu, comisar Cristian Suță.

Conform sursei citate, polițiștii au stabilit că, în perioada 2011-iunie 2012, administratorul societății comerciale, prin contractele de furnizare de medicamente, a indus în eroare Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu privind eliberarea medicamentelor compensate către pacienții asigurați, prezentând prin intermediul angajaților celor două puncte de lucru ale farmaciei din municipiul Giurgiu decontări lunare având la bază rețete falsificate de medicul Ș.D. și de asistentele de la cabinetul medical individual al acestuia.

Prin această metodă, cei doi au obținut fraudulos decontarea contravalorii medicamentelor menționate în rețete, care în realitate nu au fost eliberate de farmacii persoanelor asigurate, provocând Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate un prejudiciu de 124.102,05 lei și obținând aprobarea pentru decontarea a încă 121.780,10 de lei, sumă care nu a fost încă plătită.

Atât administratorul firmei de medicamente, cât și medicul psihiatru din Giurgiu au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, pentru înșelăciune, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la aceste infracțiuni, urmând ca în cursul zilei de joi să fie duși la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au dispus, în cursul lunii octombrie, începerea urmăririi penale față de 22 de persoane, medici și farmaciști, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals, luare de mită, dare mită și spălare de bani.

În dosarul eliberării de rețete false, în care medici și farmaciști din cadrul aceleiași rețele farmaceutice sunt acuzați că au fraudat bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor rețete false și au produs astfel un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au emis, marți, ordonanțe de reținere pentru 13 inculpați, ulterior cerând instanței arestarea a 12 dintre aceștia.

Tribunalul București a decis, miercuri noapte, arestarea preventivă a nouă persoane dintre cele reținute în dosarul eliberării de rețete false, în cazul altor trei fiind dispusă interdicție de a părăsi localitatea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că printre persoanele reținute sunt mai mulți șefi de farmacii din lanțul Dona, un medic psihiatru și administratori ai unor firme.

Potrivit procurorilor, medicii și farmaciștii din cadrul aceleiași rețele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor rețete false, producând un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Medicii acuzați că falsificau rețete prescriau tratamente pe numele unor pacienți care nu fuseseră consultați, apoi le trimiteau unor farmaciști din cadrul aceleiași rețele farmaceutice, în baza unor înțelegeri, care falsificau semnăturile beneficiarilor și le decontau la CNAS, banii fiind spălați prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Farmacia realiza astfel un profit, întrucât primea de la Casa de Asigurări de Sănătate valoarea decontată a medicamentelor, fără ca acestea să iasă fizic din stoc.

Totodată, farmaciștii implicați obțineau un profit personal deoarece, crescând în mod artificial vânzările, obțineau prime în plus față de salariu, susțin procurorii.

La rândul lor, medicii primeau, de regulă la sfârșitul fiecărei luni, sume de bani sau bunuri în valoare de 3%, uneori până la 5%, din valoarea totală a rețetelor false eliberate.

Un alt mod de operare consta în aceea că medicul prescria rețete cu acoperire într-o situație reală, în urma consultării reale a pacienților.

„Ulterior, în baza unei înțelegeri prealabile cu farmacistul și prin încălcarea normelor deontologice privind exercitarea atribuțiilor de medic, fie determina pacientul să prezinte rețeta la o anumită farmacie, direcționându-l acolo în vederea ridicării medicamentelor numai din această farmacie, și nu dintr-o farmacie concurentă, fie nu înmâna rețeta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura că rețeta nu este prezentată în altă parte, iar ulterior dădea medicamentele ridicate din farmacie pacientului”, au precizat procurorii.

Și în aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri în valoare de 3-5% din valoarea totală a rețetelor false eliberate.

Peste 4.000 de rețete false au fost eliberate de medicii acuzați de corupție și înșelăciune pe numele unor pacienți care nu au fost consultați și nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre „beneficiarii” tratamentelor administrate de aceștia fiind persoane decedate. Procurorii care instrumentează ancheta în cazul eliberării rețetelor false au descoperit că medicii cercetați în acest caz au întocmit peste 4.000 de astfel de rețete, au declarat oficiali din Parchetul Capitalei.

În acest dosar, din luna martie 2012 până în prezent au fost audiate peste 700 de persoane în numele cărora au fost emise rețete, au precizat procurorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Ilegal pentru românii cu telefon mobil. Apelul care îți aduce Poliția la ușă. Amendă 4.000...
Românii care primesc pensia mărită din iulie. Majorarea este de 10%
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×