Medicamentele eliberate cu rețetă, mai ieftine cu 35%

Medicamentele eliberate cu rețetă, mai ieftine cu 35%
Publicat: 12/10/2016, 15:28

Ministerul Sănătății anunță că a pus în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede ieftinirea treptată, pentru a evita o criză a medicamentelor, urmând să se ajungă la 65 % din prețul actual, în trei ani, pentru medicamentele care au fost inovative și au fost copiate de generice după ce le-a expirat patentul. Scăderea se va face cu 10% din 1 martie 2017, alți 10% din 2018, iar peste trei ani alți 15%, susține ministrul Vlad Voiculescu. Măsura ar urma să se aplice doar medicamentelor eliberate pe bază de rețetă.

„Este o serie de măsuri care privește accesul la medicamente. Ieftinim majoritatea medicamentelor, o facem în trepte pentru a Evita o criză a medicamentelor. Trebuie să ne decidem dacă vrem medicamente în farmacii și spitale sau doar pe hartie. Medicamentele care ies de sub patent vor fi ieftinite(…).Este o ieftinire care să asigure predictibilitate și să ne asigure că medicamentele nu vor dispărea de pe piață”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Procentul de 35%, dar nu pus în practică treptat, era prevăzut și într-un ordin ce ar fi trebuit să intre în vigoare în iunie, aplicarea acestuia fiind amanată. Oficialii de la Ministerului Sănătății au explicat că ordinul va fi anulat de Hotărârea de Guvern, care prevede aceeași scădere, dar în trepte, pentru că altfel exista pericolul unei crize a medicamentelor, din iulie 2015 până în martie 2016 fiind primite peste o mie de notificări pentru retragerea de produse.

„Hotărârea de Guvern va fi pusă în transparență astăzi și vor exista dezbateri. Săptămâna viitoare, sau în două săptămâni, vom avea o Hotărâre adoptată. (…) Când ieftinirea va avea loc, pacientul va simți. Acei 10% ar putea să se vadă în prețul de la farmacie dar depinde de la o farmacie la alta. Termenul pentru recalcularea prețului va fi discutat, noi credem că fezabil este în primul trimestru al anului viitor .(..) Reglementările statului român se referă strict la medicamentele care se eliberează pe bază de rețetă. Nu vorbim de Nurofen, Paracetamol, Aspirină, aici nu vor fi reglementate de Hotărârea de Guvern”, a mai spus Vlad Voiculescu.

În România prețul medicamentelor este cel mai mic din Uniunea Europeană, existând astfel riscul ca schimbarea să afecteze prezența medicamentelor generice pe piața. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că au identificat o listă de 56 de medicamente generice, cu prețuri sub 50 de lei, de pe lista de medicamente esențiale (n.r.tratează 80% din simptomatologie ) pentru care vor aplica o metodologie nouă de preț, astfel încât să evite dispariția lor. Din 12 medicamente vor selecta doar trei, cele mai ieftine de pe listă, iar prețul de plafon maxim va fi media celor trei. Astfel, toate medicamentele, din lista celor 56, nu vor putea depăși prețul de plafon.

„Practic, în loc să luăm minim din 12 prețuri, o să luăm media ultimelor trei, cele mai ieftine în Europa. Dacă vorbim de lista medicamentelor esențiale, compensate 100% în România, mai bine de jumătate au prețul sub 50 de lei.(…) E important de spus că impactul pentru pacienți va fi zero, impactul pentru bugetul de stat va fi tot zero”, a explicat Voiculescu.

O altă măsură prevăzută de actul normativ este apariția un site, www.medicamentelipsa.ro, unde oricine poate raporta lipsa unui medicament, acesta urmând să fie gestionat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, CNAS și Unifarm.

„Este un instrument esențial pentru a constata lipsa unor medicamente. Este o inițiativă mai veche pe care acum o preia ministerul. Oricine este interesat poate semnala lipsa unui medicament pe acest website. În patru zile va veni răspuns cu privire la situația de fapt, cauzele, în termen de șapte zile va veni cu propuneri pentru remedierea acelei situații. Veți găsi și un raport lunar al măsurilor pe care Ministerul Sănătății le-a luat pentru ca medicamentele să fie disponibile în România”, a declarat ministrul.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu