Prima pagină » Știri » Medicamentele fabricate în România, doar 8% din valoarea pieței. Ponderea este de cinci ori mai mică decât acum opt ani

Medicamentele fabricate în România, doar 8% din valoarea pieței. Ponderea este de cinci ori mai mică decât acum opt ani

Medicamentele fabricate în România, doar 8% din valoarea pieței. Ponderea este de cinci ori mai mică decât acum opt ani
Valoarea medicamentelor fabricate în România reprezintă doar 8% din totalul pieței, de 18 miliarde de lei în 2018, producția locală fiind în declin la nivel de vânzări în ultimul deceniu, potrivit estimărilor lui Dragoș Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj.

Pro­ducția locală de me­di­camente este la cel mai redus nivel din Europa Cen­trală și de Est, potrivit estimărilor. 

Datele se referă ex­clu­siv la medicamen­tele eli­berate cu prescripție și cele fără rețetă, fără a lua în calcul și vitaminele sau suplimentele alimentare, precizează Ziarul Financiar.

La polul opus, în Belarus, fabricile locale au mai bine de jumătate din vânzările totale din piață (55%). Restul sunt importuri.

„Tradiția pieței farmaceutice din România este de peste 50 de ani. Nu gă­sești așa ceva în Cehia, Ungaria, Polonia. Guvernele (din țări precum Polonia, Ucraina, Belarus – n.red.) ajută producătorii locali de medicamente”, a spus Dragoș Damian în cadrul emisiunii de business ZF Live.

El a precizat că în ultimii 12 ani a observat un declin al producției locale în topul vânzărilor, de la 40% în 2006 la 8% în 2018, citând datele companiei de cercetare de piață IqVia.

Terapia, Zentiva, An­ti­­­bio­tice, Sandoz și Bio­farm au fost în 2018 cei mai mari cinci produ­că­tori de medicamente cu fabrici pe piața locală, iar cifra lor de afaceri a ajuns la 2 miliarde de lei.

România mai are pu­ți­ne fabrici care produc lo­cal medicamente, în piață activând circa 120 de firme care au ca do­me­niu de activitate fabri­ca­rea produselor farma­ceu­tice. Aceste companii generează afaceri totale de peste 2,5 mi­liar­de de lei, potrivit datelor Registrului Comerțului.

În domeniul producției de medicamente au apărut de-a lungul timpului mai multe reglementări care, pe termen lung, au dus la încetinirea investițiilor în fabricile deja existente, producătorii plângându-se de taxa clawback, care pune presiune pe bugetul fabricilor.

 

Citește și