Medicamentele pentru copii conțin aditivi care pot declanșa comportamentul hiperactiv

Publicat: 15 02. 2012, 10:25
Actualizat: 23 05. 2012, 00:09

Cele mai în vogă medicamente pentru copii existente pe piață conțin coloranți care pot crește nivelul de hiperactivitate la copii, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, preluat de thisislondon.co.uk.

În Marea Britanie se desfășoară în prezent o amplă campanie pentru interzicerea aditivilor. Aceasta a început după ce cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au efectuat teste de evaluare asupra comportamentului copiilor și au confirmat faptul că aditivii alimentari pot contribui la creșterea nivelului de hiperactivitate la copii. O parte dintre copiii participanți la studiu au primit cocktail-uri de aditivi alimentari prezenți în mod obișnuit în produsele alimentare, cealaltă parte au primit simple sucuri de fructe. Cocktail-ul de aditivi alimentari a conținut un conservant, benzoatul de sodiu (E211) și diferiți coloranți alimentari, precum galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), ponceau 4R (E124), quinolina (E104) și roșu alura (E129).

Studiul, coordonat de Food Standards Agency (Agenția pentru securitatea alimentelor din Marea Britanie), a confirmat, spun cercetătorii, rezultatele analizelor precedente efectuate asupra copiilor hiperactivi – cu tulburări deficitare de atenție/ hiperactivitate (sindromul ADHD n.r.).

Hiperactivitatea este asociată cu tulburări de concentrare și atenție și cu dificultăți în a acumula anumite cunoștințe, precum scrisul, cititul sau socotitul.

În prezent, cercetătorii sunt preocupați de securitatea medicamentelor destinate copiilor. Printre produsele riscante pentru copii se numără paracetamolul Calpol, care are o culoare roz obținută cu ajutorul azorubinei, și siropul de tuse Sudafed, care conține ponceau 4R și benzoat de sodiu, un conservant utilizat în mod curent la fabricarea băuturilor non-alcoolice.