Medici de familie: Toată populația, nu numai asigurații, ar fi trebuit să aibă card de sănătate

Medici de familie: Toată populația, nu numai asigurații, ar fi trebuit să aibă card de sănătate
Publicat: 13/10/2014, 21:30
Actualizat: 28/09/2018, 14:30

„Am semnalat de mai multe ori că există nenumărate neclarități în privința cardului, dar acestea nu au fost soluționate. Copiii nu au card și se va folosi cardul părinților. Încă nu se știe însă cum se va rezolva situația copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară sau dacă părinții sunt neasigurați sau în situația în care copiii sunt instituționalizați. La fel de neclară e situația gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) și care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgențele pacienților neasigurați, dacă nici ei nu au card? Ce facem dacă pacientul își pierde cardul și are doar o adeverință (adeverința nu poate ține loc, tehnic vorbind, de card). Considerăm că toată populația țării, nu numai asigurații, ar fi trebuit să aibă cardul de sănătate”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

În același comunicat, cele două organizații se declară „serios preocupate de afirmațiile recente ale conducerii CNAS, privind cardul de sănătate, afirmații care reprezintă presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor” medicilor de familie.

Referitor la cumpărarea cititoarelor de card, reprezentanții SNMF și FNPMF precizează că medicii de familie își vor cumpăra cititoare de card, „așa cum și-au cumpărat imprimante laser, programe de cabinet, semnături electronice, tonere și hârtii nenumărate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete”.

Medicii de familie susțin însă că aceste cititoare „nu costă 5 euro, așa cum a spus reprezentantul CNAS”, ci „mult mai mult dacă dorim să nu se strice din prima zi (blocând astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), după cum și mentenanța acestora implică unele costuri”.

„Respingem sugestiile nepotrivite ale conducerii CNAS prin care pacienții sunt sfătuiți să-și aleagă medicul de familie în funcție de data achiziționării cititorului de card, și nu cum este firesc, după competentă, reputație, disponibilitate!”, se mai susține în comunicat.

În privința inițializării cardului de sănătate cu ocazia consultațiilor, reprezentanții SNMF și FNPMF anunță că medicii de familie, „din respect pentru suferința bolnavilor și pentru meserie”, nu vor accepta perturbarea activității cabinetelor pentru a activa cardurile pacienților care nu au nevoie de consultație.

„Dacă se dorește ca acest proiect să fie în sfârșit funcțional, abordarea CNAS nu este deloc cea potrivită. Este nevoie de colaborare reală, comunicare și respect, nu de presiuni sau amenințări”, se arată în finalul comunicatului.

Punctul de vedere al organizațiilor medicilor de familie vine după ce președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, în 9 octombrie, că medicii de familie vor fi obligați, în baza unui ordin, să cumpere cititoare pentru cardurile de sănătate, iar serviciile care nu vor fi validate prin card nu vor putea fi decontate.

Ciurchea spunea atunci că încă nu a fost rezolvată problema privind cumpărarea cititoarelor de carduri.

„Suntem în curs de rezolvare și sunt convins că medicii de familie vor cumpăra, pentru că este și în interesul lor, nu doar al Casei Naționale sau al sistemului în general. Va veni un moment când vor fi validate doar acele servicii confirmate de card, iar această motiv, că sunt scumpe, nu ține. Sunt cinci euro, ceea ce înseamnă 22 de lei. Dacă ne gândim la încasările unui cabinet, cu siguranță oamenii își pot cumpăra”, a spus președintele CNAS.

Vasile Ciurchea a precizat că va emite un ordin privind obligativitatea cumpărării acestor cititoare de carduri.

„Va exista un ordin în care va scrie că este obligatoriu și că începând cu ziua X vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. Cardul are două roluri: de a spune că pacientul este asigurat și că pacientul a fost în acel moment în acel cabinet. Fără a fi confirmate, nu vor fi decontate. Dacă vrei să intri în contract cu Casa, accepți regulile”, a adăugat Ciurchea.

Președintele CNAS a adăugat că peste aproximativ trei luni de zile se va lucra doar pe baza cardurilor. „Procesul de distribuire (a cardurilor – n.r.) este în desfășurare. După ce vom termina cu distribuția, undeva la sfârșitul lunii octombrie, în aproximativ trei luni de zile vom folosi doar sistemul cu card. Toată lumea ar trebui să fie interesată de acest card, pentru că el nu face altceva decât să pună ordine. În rest, drepturile pacientului și drepturile medicului sunt aceleași. Dacă nu dorim să fie ordine, sigur că vom găsi tot felul de motive și nimeni nu-l dorește”, a mai spus el.

Vasile Ciurchea a afirmat că interpretează toate discuțiile legate de card și de cititoare ca pe o „rezistență la ceva nou”.

În septembrie, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, spunea că, „principial, medicii de familie nu sunt de acord să-și cumpere cititoare, dar le vor cumpăra”.

„Nu suntem de acord, principial. Este un proiect al CNAS, care pe mine, medic de familie, nu mă ajută. (…) Dacă (CNAS – n.r.) ar fi achiziționat cititoare, prin licitație națională, sigur toate ar fi avut aceleași caracteristici tehnice și fiabile. Ar fi costat mai puțin, poate chiar la jumătate de preț. Așa, noi nu știm ce să cumpărăm. Luăm unul, se strică, ce mai facem? „, a declarat președintele SNMF.

Distribuirea cardurilor de sănătate a început la 19 septembrie, primele ajungând la asigurații din Capitală.

Cardul va face dovada calității de asigurat și va confirma prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiți mai eficient și mai transparent, susține CNAS.

Cardul de sănătate primit acasă de asigurat, prin poștă, este inactiv. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului național (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinație de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus și confirmat personal de către pacient.

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă și nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea și, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opțională și se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.

Potrivit Legii sănătății nr. 95/2006, cardul național de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârșitul lui 2007, însă a fost amânat până în 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfârșitul lui 2012, în județul Arad. Din iunie 2014, în cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienți din 79 de centre private, care fac dializă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să...
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER |...