„Avem o lipsă totală de infrastructuri”, a afirmat ea, apreciind că „dacă nu se stabilizează situația în Liberia, nu se va stabiliza niciodată regiunea”.
Epidemia de Ebola din Africa de Vest va dura cel puțin șase luni, a adăugat Liu.
„Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Trebuie să elaborăm o nouă strategie, Ebola nu se mai limitează la câteva sate, ea se propagă într-un oraș cu 1,3 milioane de locuitori, Monrovia”, a explicat directoarea MSF, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.
Ea a adăugat că există în prezent „un climat de teamă generală, ca pe timp de război”, în regiunea afectată de la frontierele statelor Guineea, Sierra Leone și Liberia. „Teama nu este cel mai bun comportament”, a precizat Joanne Liu.
„Oamenii nu au încredere în centrele de sănătate. Capacitățile de monitorizare a celor care intră în contact cu bolnavii sunt insuficiente”, a afirmat ea. Liu a dat exemplul localității Kailahun, din Sierra Leone, unde trebuie monitorizate 2.000 de persoane care au intrat în contact cu bolnavi de Ebola, în timp ce personalul nu este suficient decât pentru a monitoriza 250.
Joanne Liu a făcut apel la o coordonare internaționată sporită, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „Toate Guvernele trebuie să se mobilizeze. Trebuie să o facem acum dacă vrem să controlăm această epidemie”, a mai spus directoarea MSF.
Organizația Medecins sans frontieres este prezentă în cele trei țări cele mai afectate: Guineea, Liberia și Sierra Leone, cu un total de 692 de persoane, dintre care 72 sunt expatriate.
Ebola a provocat moartea a 1.069 de persoane în aceste trei țări și în Nigeria, conform celui mai recent bilanț al OMS.