Medicii amenință că vor protesta din nou, dacă nu se rezolvă problema plății gărzilor

Medicii amenință că vor protesta din nou, dacă nu se rezolvă problema plății gărzilor
Publicat: 10/09/2016, 18:03
Actualizat: 26/03/2019, 02:16

„Sunt drepturi ale medicilor care sunt acordate la salariul din 2009. La o matematică simplă, înseamnă înjumătățirea dreptului pentru munca pe care noi o păstrăm. În aceste două luni de bâlbâială guvernamentală noi am asigurat continuitatea actului medical, am fost alături de pacienți. Dar vrem să vă atenționăm, să transmitem public, că de la 1 octombrie, în situația în care drepturile noastre nu sunt acordate integral, atunci vom asigura doar activitatea minimă, numai gărzile obligatorii, urmând ca întreaga responsabilitate despre neasigurarea serviciilor să cadă în spatele Ministerului Sănătății și a Guvernului României”, a declarat Ioniță Victor, Sindicatul Medicilor din Buzău.

Liderii sindicali nu exclud proteste.

„Este nepermis ca un medic în România, în 2016, la 1 august, un salariu de 5.100 de lei, salariul maxim a unui medic primar cu peste 25 de ani de muncă în specialitate și să aibă o gardă plătită cu un tarif orar de 14 lei. Este inadmisibil. Nu mai putem accepta aceste situații și în perioada următoare vom declanșa acțiuni pentru remedierea acestor probleme. Dacă Guvernul și autoritățile competente nu înțeleg, o vom face și în stradă”, a declarat Cârstoiu Teodor, vicepreședinte Hipocrat.

„ Se încearcă diviziuni prin lansarea de mesaje false în spațiul public. Cum ar fi că o gardă a unui medic va fi de peste 1.200 de lei pe gardă. Nu am avut o discuție cu domnul ministru înainte ca dânsul să emită această sumă. Aceasta se poate atinge doar când un medic cu vechime de peste 20 de ani face această gardă sâmbăta și acel medic trebuie să fie obligatoriu medic anestezist. În orice altă condiție răspunsul este nu. Suntem nemulțumiți de ceea ce s-a întâmplat în lunile august și septembrie, prin emiterea de circulare ale Ministerului Sănătății, fără valoare legală, către DSP-uri și spitalele țării. S-au creat astfel disparități în plata gărzilor între spitale. Suntem împotriva intimidărilor și abuzurilor la care șefii de secții și managerii își supun medicii pentru a semna aceste contracte de gărzi pe timp parțial. Nu s-a reușit după discuții cu Ministerul Sănătății să se reglementeze articolul cu timpul liber al medicului după gardă. Este vorba aici despre gărzile suplimentare. Ar trebui plătite la nivelul salariului prevăzut de Ordonanța 20 începând cu 1 august 2016. Ceea ce în momentul de față, deși există bază legală, se refuză semnarea de către manageri”, a declarat Marian Stamate de la Sindicatul Promedica.

Uniunea sindicatelor din sănătate cuprinde peste 2.000 de medici dintre cei 13.000 care lucrează.

„În teritoriu să știți că sunt abuzuri. Nu se negociază, chiar dacă avem sindicate. Se merge doar pe impunere. Eu vin din Vaslui, aici medicii chiar dacă sunt aproape de un centru universitar nu vin. Guvernul ăsta ar trebui să vadă. Spitalele din țară nu au medici, oamenii sunt obosiți. Am 7 gărzi pe lună. Sunt medici care în specialitățile deficitare au câte 12 gărzi. Li se impune să facă acel număr de gardă pentru a asigura continuitatea orelor în spital. Oamenii nu mai pot. Cred că s-a ajuns la o limită. În tară guvernanții ar trebui să vadă că situația este mai multe decât critică”, a precizat un medic de la Vaslui.

„Poți să ai un caz foarte grav după ce tu ai muncit deja 20 de ore și să nu te poți concentra. Înseamnă sănătate distrusă și o grămadă de privațiuni. La noi la Târgu Jiu la cardiologie au rămas la lucru patru medici. Nu mai pot acoperi gărzile. Acum linia de gardă e acoperită de interniști și de rezidente de gastroenterologie ultimul an. Nu vine nimeni. Au scos posturile la concurs, nu vine nimeni, desi e spital județean”, a declarat Cristina Căliman, medic neurolog de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu pe 8 septembrie și a solicitat Ministerului Sănătății clarificarea situației în modul de plată a gărzilor făcute de medici, cerând totodată să fie comunicată modalitatea „legală de plată” pentru perioada august-septembrie 2016.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Sănătății să ia măsurile legale pentru clarificarea situației cu care se confruntă medicii în privința modului de plată a gărzilor. Totodată, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății să comunice modalitatea legală de plată a gărzilor în perioada august-septembrie 2016. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 41 din Constituția României privind munca și protecția socială a muncii”, se notează în comunicatul remis MEDIAFAX de reprezentanți instituției.

Reprezentanții instituției Avocatului Poporului susțin că sesizarea vine după ce în presă au apărut materiale în care medicii au susținut că Ministerul Sănătății a „interpretat nelegal, printr-o circulară, prevederile O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în sensul că, pentru același angajat, stabilește două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real”.

Pe 6 august, printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății anunța că au fost „luate o serie de măsuri favorabile medicilor” și că „Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20/2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
Un îndrăgit actor a murit subit la nici 30 de ani. Cauza decesului
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Avioanele hipersonice ar putea fi folosite pentru călătorii spațiale
×