Medicii Calu și Pivniceru, externați și aduși la București cu o aeronavă donată SMURD

Medicii Calu și Pivniceru, externați și aduși la București cu o aeronavă donată SMURD
Publicat: 04/02/2014, 10:04
Actualizat: 31/01/2019, 18:05

Medicii Valentin Calu și Cătălin Pivniceru răniți în accidentul aviatic din Apuseni au fost externați, marți dimineață, de la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, cei doi fiind duși cu o ambulanță SMURD la aeroportul din Cluj, de unde vor fi transportați în Capitală cu aeronava Cessna Citation donată SMURD.

Primul scos din spital, pe o targă, întrucât așa prevede protocolul medical, a fost medicul Valentin Calu de la Spitalul Elias din Capitală, acesta fiind urcat apoi într-o ambulanță SMURD.

Și doctorul Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” a fost scos din unitatea medicală pe targă și urcat în aceeași ambulanță, care îi va duce pe cei doi la aeroportul din Cluj. De acolo, medicii vor fi preluați de aeronava donată SMURD de omul de afaceri Ion Țiriac.

Întrebat de jurnaliști cum se simte, medicul Valentin Calu a răspuns: „Foarte bine”.

Coordonatorul SMURD București, dr. Bogdan Oprița, a declarat pentru MEDIAFAX că avionul a decolat marți dimineață spre Cluj, la ora 8.30, de pe Aeroportul „Henri Coandă”. Bogdan Oprița a precizat că la bordul aeronavei se află, pe lângă echipajul de zbor, un medic și o asistentă de la SMURD București.

„Am hotărât ca la bord să fie, preventiv, și un echipaj SMURD, întrucât starea celor doi medici este bună”, a precizat dr. Oprița.

Directorul de îngrijiri de la Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca, Monica Costin, a afirmat că starea celor trei medici răniți în accidentul aviatic din Munții Apuseni și externați luni și marți este bună, iar aceștia „puteau să meargă în deplină siguranță spre casă”.

„Starea lor era bună, astfel încât puteau să meargă în deplină siguranță spre casă. Copilotul a rămas internat la Terapie Intensivă, starea sa fiind stabilă. Nu se pune problema unei externări. Despre noi intervenții chirugicale, la momentul acesta nu am nicio veste. Cei trei medici au spus despre spitalizare că au fost mulțumiți de toată echipa medicală, de serviciile pe care le-au primit în cadrul spitalului, de comunicarea pe care au avut-o. Au dorit să li se respecte drepturile de pacienți și dreptul la viață privată și ne-am despărțit în condiții bune și de prietenie”, a declarat Monica Costin, marți dimineață, după externarea medicilor Valentin Calu și Cătălin Pivniceru.

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Cluj, Petru Șușca, declara, luni, că cei doi medici externați marți, Valentin Calu și Cătălin Pivniceru, au solicitat să le fie respectată intimitatea, astfel încât nu doresc să comunice cu presa nici în incinta spitalului și nici pe aeroporturile din Cluj și București.

La Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca a rămas internat copilotul Răzvan Petrescu, rănit în accidentul aviatic. Copilotul a fost supus, vinerea trecută, unei a treia intervenții chirurgicale. Managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca afirma că Răzvan Petrescu ar mai putea fi supus și altor operații, decizia în acest sens urmând să fie luată de medici în această săptămână.

Un alt supraviețuitor al accidentului aviatic din 20 ianuarie, medicul Sorin Ianceu, a fost externat luni, de la Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba, și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susținut o conferință de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viață, după ce aeronava a intrat în ceață, a pierdut înălțime și a pierdut un motor. În urmă cu o săptămână, medicul Zamfir și-a reluat activitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...