„Draftul (propus de CNAS – n.r.) era un fel de copy-paste după contractul trecut. Nu erau multe diferențe. Ceea ce ne-a nemulțumit este că în loc să țină cont de ceea ce am propus noi ca principii, în primul rând de debirocratizare, el vine cu niște prevederi în plus de birocrație și care ne deprofesionalizează în plus”, a declarat Sandra Alexiu, vicepreședinte Societății Naționale de Medicina Familiei.
Aceasta a dat ca exemplu consultația de activități de suport: „Am observat că s-a introdus consultația de activități de suport, o consultație în care nu ne întâlnim cu un pacient, ne întâlnim cu hârtii. Asta înseamnă că avem în fiecare zi o anumită consultație în care să facem de exemplu un referat pentru comisia de expertiză sau orice altfel de hârtii. Am spus și ni s-a spus că nu avem o imagine de ansamblu pentru că nu am primit decât ceea ce era pentru medicina primară. Am înțeles că au dispărut din prevederile contractuale această chestiune că nu avem voie să transcriem, ceea ce ne tran sformă și mai tare în transcriptorii celorlalte categorii, lucru pe care am spus clar că nu îl mai acceptăm”, a mai spus Alexiu.
Întrebată dacă s-a discutat și despre bani, Sandra Alexiu a replicat scurt:„Ni s-a spus că nu sunt”. Vicepreședintele SNMF a mai spus că pentru anul acesta s-a oferit în plus doar un procent de 5% pe care medicii l-au refuzat, întrucât presupunea doar o creștere reală de doar câțiva bani.
„S-au dus să găsească alte soluții. A fost evident faptul că nu se mai poate funcționa așa. Ne-au dat dreptate că un cabinet nu funcționa cu aceste sume, că se pune problema că vor fi falimentare cabinetele, dar deocamdată nu sunt bani. 5% din valoarea punctului, adică 2,2 la 2,4. Înseamnă tot sub 6%, deci absolut nesemnificativ. Nu acoperă nici măcar creșterile de la utilități”, a conchis Sandra Alexiu.
La rândul ei, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, a afirmat că la discuții au mai participat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, secretari de stat din Ministerul Sănătății, precum și președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.
„Este o discuție de principii deocamdată. Deocamdată nu pot să spun că avem soluții, spun numai că există deschiderea. Acum mergem la Casa de Asigurări ca să discutăm pe varianta noastră de contract, pentru că ceea ce am primit de la Casa Națională este din păcate copiat după contractul vechi și nu îndeplinește niciunul dintre principiile pe care le-am solicitat domnului prim-ministru, și anume posibilitatea de a ne practica meseria conform curriculei noastre și debirocratizare și creșterea accesului pacienților la serviciile medicale și o mulțime de alte principii și nu se regăsesc în acea variantă, oricum, sigur, provizorie. Noi am făcut propria noastră variantă de contract și mergem la Casa Națională ca să încercăm să discutăm articol cu articol pe varianta noastră de contract cadru”, a declarat Tănăsescu.
Ea a spus că, în continuare, există varianta ca medicii de familie să nu semneze contractele cu CNAS pentru 2018: „Noi suntem cabinete cu profesie liberală, unii dintre noi suntem în SRL-uri, suntem în cabinete private în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, deci facem parte din sistemul public de sănătate, chiar dacă suntem cabinete private. Nu e vorba de grevă, înseamnă pur și simplu nesemnarea altor contracte, dacă doamne ferește aceste contracte ar fi dezavantajoase și nu am putea nici să ne practicăm meseria așa cum trebuie, nici să susținem financiar cabinetele”, a mai spus președintele SNMF.
La întâlnirea de la Palatul Victoria a participat și vicepremierul Marcel Ciolacu. Și miercurea trecută, premierul a discutat cu medicii de familie, după ce câteva sute de cadre medicale au protestat în Piața Victoriei.
„Am avut împreună cu domnul vicepremier Marcel Ciolacu și dl. ministru Bodog o discuție bună cu reprezentanții medicilor de familie. Spun și pe această cale că chiar au dreptate și din păcate chiar au foarte multă dreptate. Spun din păcate fiindcă sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat și medicii de familie s-au transformat sau au fost nevoiți să se transforme în contabili decât să-și facă meseria. Încercăm să găsim soluții”, a declarat atunci premierul Mihai Tudose.
Medicii sunt nemulțumiți de birocrația din sistemul de sănătate, cadrele sanitare militând pentru un act medical curat, dar și pentru o asistență primară puternică.
În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, din toată țară, unde au și depus un memoriu prin care aduc la cunoștință propriile revendicări.
Medicii de familie au format coaliția „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizații nonguvernamentale de pacienți, prin care vor să atragă atenția aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinii.
La nivel național, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie și aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie.