Medicii dentiști, fără bani de la CNAS în aprilie, toți pacienții plătesc asistența stomatologică

Medicii dentiști, fără bani de la CNAS în aprilie, toți pacienții plătesc asistența stomatologică
Publicat: 08/04/2013, 14:21
Actualizat: 18/05/2015, 21:22

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondurilor pentru asistența medicală stomatologică, astfel că medicii dentiști nu vor mai putea acorda consultații gratuite categoriilor defavorizate și copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a alocat fonduri în aprilie pentru asistența stomatologică, nu vor fi încheiate acte adiționale pentru această perioadă și nici pentru restul anului.

„Având în vedere faptul că, prin adresa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru «Asistența medicală stomatologică – activitate curentă», vă comunicăm imposibilitatea de a încheia acte adiționale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistență. Totodată, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistență pentru anul 2013, până la primirea unor precizări suplimentare din partea CNAS”, se arată în anunțul postat de CASMB.

Normele la contractul cadru privind acordarea asistenței medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventive și tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontarea totală de către CNAS pentru copii cu vârste până în 18 ani și pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultațiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecțiunilor pulpare la dinți, extracțiile, montarea protezelor acrilice și revizia acestora.

Medicii dentiști susțin că România este țara cu cele mai multe persoane cu carii dentare și în care alocațiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătății. În luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 la sută, pentru ca în aprilie să devină zero. În unele județe, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, în timp ce alte județe primesc 200 de lei.

Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau în proporție de 40 – 60 la sută. De la 1 aprilie, toată lumea va plăti atunci când merge la stomatolog, au mai arătat medicii dentiști.

În octombrie 2012, directorul executiv la Uniunii Naționale a Asociațiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunța că numărul celor care solicită tratament dentar a scăzut cu 20 la sută față de 2011, întrucât plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici măcar copiii neavând gratuitate absolută.

„Din păcate, numărul celor care solicită tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cât să-și potolească durerea”, declara atunci Alexandru Brezoescu, la conferința de presă din deschiderea Congresului Internațional de Medicină Dentară.

Brezoescu critica faptul că, an de an, Casa Națională de Asigurări de Sănătate micșorează plafonul acordat medicilor stomatologi pentru tratamente, astfel că banii se termină „după două proteze”.

„Din păcate, medicina dentară este cea mai vitregită. Alocația pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS alocă un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt în contract cu Casa, în valoare de 1.000 de lei. Din acești bani, ar putea fi puse două proteze. Dacă nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea câtorva carii simple, câteva extracții și cam atât”, mai spunea Brezoescu.

Uniunea Națională a Asociațiilor Stomatologice a cerut atunci CNAS să încheie contract de asigurări de sănătate direct cu pacienții, și nu cu medicii.

În Capitală sunt 3.900 de medici stomatologi, dintre care mai puțin de 10 la sută, respectiv 300, au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. Dacă toți stomatologii ar încheia contract cu CASMB, atunci plafonul alocat fiecărui cabinet ar ajunge, probabil, la doi-trei lei, potrivit medicilor.

Brezoescu preciza că în București funcționează 130 de cabinete stomatologice școlare, banii alocați tratamentelor ajungând pentru mai puțin de 100.000 de copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text