Medicii din rural spun că închid cabinete, după ce li s-a redus sporul. În Deltă mai sunt doar trei

Medicii din rural spun că închid cabinete, după ce li s-a redus sporul. În Deltă mai sunt doar trei
Publicat: 10/04/2015, 08:51
Actualizat: 18/05/2015, 19:34

Președintele Asociației medicilor de familie din rural, Paul Șerban, arată că noile reglementări, din Ordinul nr. 391/187/2015 al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), descurajează medicii de familie din rural să își continue activitatea sau pe tinerii medici să deschidă un cabinet în mediul rural.

Cabinetele medicale din mediul rural sunt în proprietatea consiliilor locale, iar medicii de familie plătesc diferite sume de bani sub formă de redevență sau chirie pentru că aceste spații, explică medicul.

Pe de altă parte, prin diferite mijloace de constrângere, medicii de familie au fost obligați să renoveze aceste spații și să le aducă la nivelul cerințelor normative în vigoare, deși Codul civil prevede că această obligație revine proprietarilor de drept sau administratorilor, care sunt consiliile locale.

Până acum, din cei peste 4.500 de medici de familie care își desfășoară activitatea în mediul rural, 3.340 de medici de familie primeau un spor, între 10 și 30 la sută, dar alți peste 1.200 nu primeau nimic în plus.

În baza noului ordin, din cei aproximativ 3.340 de medici de familie care beneficiau de spor, peste jumătate nu vor mai primi nimic, iar la cealaltă jumătate valoarea sporului se va înjumătăți. În acest fel, la cei peste 1.200 de medici de familie care nu primeau niciun spor, li se mai adaugă încă 1.500 – 1.700 de medici de familie. Se ajunge astfel la un număr care depășește cu mult jumătate din medicii de familie din mediul rural, respectiv 2.700 – 2.900 medici de familie, care nu vor mai primi niciun fel de spor.

„Deci, în loc să existe o stimulare care să determine medicii să lucreze în mediul rural, va exista o ‘stimulare negativă’, aceea de a părăsi mediul rual, de a migra către localitățile urbane sau de a emigra cu totul din țară. Autoritățile mizează pe faptul că nu avem alte surse de finanțare decât contractul cu casele de asigurări de sănătate și suntem nevoiți să acceptăm tot ce ni se impune”, spune Șerban.

Potrivit asociației, criteriile prevăzute în noul act normativ pentru atribuirea sporurilor „nu sunt nici pe departe niște criterii măsurabile, relevante și verificabile”, așa cum susțin autoritățile.

„Considerăm că este cazul ca acest ordin să fie retras, să se aplice în continuare ordinul vechi, să se revină la masa negocierilor dintre reprezentanții organizațiilor profesionale și cei ai instituțiilor statului și să se stabilească noi criterii care să fie relevante, măsurabile și verificabile, să fie susținute și financiar, în mod corespunzător, care să reprezinte cu adevărat o motivare pentru medicii de familie din mediul rural să-și dezvolte activitatea sau să înființeze noi cabinete”, se arată în comunicatul asociației.

În replică, reprezentanții CNAS spun că scopul noilor reglementări este de acordare a unor sporuri în funcție de condițiile în care se desfășoară activitatea, preponderent pentru cabinetele din mediul rural.

Potrivit CNAS, reglementările Ordinului nr. 391/187/2015 au ca rezultat: creșterea punctajului pentru medicii care își desfășoară activitatea în cabinete din asistență medicală primară și din asistența medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialitățile clinice din mediul rural și din mediul urban pentru orașele cu un număr de sub 10.000 de locuitori din aria Rezervației Biosferei Delta Dunării, aplicându-se în aceste cazuri o rată de majorare de 200% (față de 100% așa cum era prevăzut în reglementările anterioare).

De asemenea, prin noile reglementări, spune CNAS, crește numărul de medici care beneficiază de spor (prin coborârea pragului de 10 puncte de la care medicul putea să beneficieze de spor la 2 puncte).

În baza estimărilor realizate, s-a constatat că prin aplicarea noilor reglementări crește cu aproximativ 25% numărul medicilor de familie care beneficiază de sporuri, dar procentele de majorare sunt la un nivel mai redus. În același timp majorarea aferentă condițiilor de desfășurarea a activității se aplică la numărul de puncte per capita, iar valoarea minimă garantată a punctului „per capita” a fost majorată de la 3,75 lei la 4 lei, mai susțin reprezentanții CNAS.

În replică, medicii din rural spun că „punctajul crescut” înseamnă de fapt punctaj de neatins de peste 1.500 medici din rural și că nu este relevant că vor primi sporuri de 200 la sută trei medici, câți au mai rămas în Delta Dunării, unde erau cinci medici care primeau 100 la sută.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang