Medicii efectuează analize de sânge locuitorilor din Neapole, pe fondul crizei deșeurilor
Medicii din Neapole au început să efectueze analize de sânge populației din regiune, pe fondul temerilor tot mai mari că problema deșeurilor ar putea duce la proliferarea unor toxine care ar echivala cu o "bombă chimică", relatează The Daily Telegraph în ediția electronică.
Testarea populației a început după ce străzile orașului au fost invadate de gunoaie, care ar fi putut contamina sursele de apă și alimentele. În cea de-a patra săptămână de la declanșarea crizei, în oraș s-au adunat circa 200.000 de tone de gunoi.
Îngrijorarea este justificată de faptul că dioxinele, compuși chimici ai clorurilor, emanate prin descompunerea sau arderea gunoaielor, sunt cancerigene, iar incidența anumitor tumori în Neapole este deja de 30 de ori mai mare decât media la nivel național. Una din trei familii din regiunea Neapole este afectată de cancer, iar numărul cazurilor de nou-născuți cu malformații au crescut cu 83 la sută în ultimii zece ani.
În Accera o regiune agricolă aflată la circa 16 km nord-est de Neapole, unde va fi deschis un nou incinerator, localnicii se tem că animalele consumă apă și iarbă contaminată. Colectarea gunoaielor a fost supendată luna trecută, după ce gropile de depozitare a acestora au fost declarate pline.