Medicii REZIDENȚI de la Spitalul de Urgență Craiova, UMILIȚI. Puși să-și PLĂTEASCĂ meniul zilnic. REACȚIA ministrului Sănătății
„Vă rugăm să informați medicii rezidenți care efectuează gărzi în secția dumneavoastră că spitalul va asigura masa doar pentru medicii specialiști sau primari. Medicii rezidenți care doresc să mănânce la bucătăria spitalului o pot face contracost”, a fost anunțul făcut de conducerea Spitalului Clinic de Urgență Craiova și postat pe Facebook.
Anunțul a generat numeroase mesaje vehemente față de această măsură.
„Adică trebuie sa plătească exact cei ce ar trebui să beneficieze de o masă gratuită în primul rând”, scrie un internaut.
O femeie scrie și ea: „Bravo fraților! După ce că nu le plătiți gărzile, nici mâncare nu le dați”.
„Oare așa e în toată țara? E interesant de aflat”, se întreabă o altă femeie.
Reacția spitalului
În unitatea sanitară sunt aproximativ 100 de medici rezidenți, a declarat, miercuri, managerul Spitalului Clinic de Urgență Craiova, Eugen Georgescu, corespondentului Mediafax.
Măsura ca rezidenții să plătească mâncarea de la cantina spitalului a fost luată de la 1 ianuarie, precizează Georgescu.
Surse din cadrul spitalului au declarat, pentru Mediafax, că firma care asigură hrana în Spitalul Clinic de Urgență Craiova, serviciul fiind externalizat, nu a mai vrut să asigure gratuit mâncarea rezidenților invocând costurile prea mari.
Unitatea medicală nu a asigurat niciodată în mod gratuit masa medicilor rezidenți în timpul gărzii, hrana fiind dată de furnizorul de servicii care a suportat contravaloarea, potrivit unui comunicat de presă.
„Începând cu data de 01.01.2019, medicii rezidenți au fost informați că pot servi masa în continuare, dar contracost, contravaloarea fiind de 10 lei/zi, conform legislației în vigoare. Deci, spitalul nostru nu a schimbat nicio regulă în ceea ce privește asigurarea meselor medicilor rezidenți”, se arată în documentul citat.
Ministrul Sănătății: 10 lei de două ori pe lună nu e mult
Medicii rezidenți nu au masa asigurată, anunță ministrul Sănătății, Sorina Pintea, precizând că salariul acestora este încadrat între 2.500 și 6.000 de lei, iar achitarea contravalorii de 10 lei de două ori pe lună nu reprezintă un efort financiar mare.
„Medicii rezidenți nu beneficiază de norma de hrană, de acea mâncare în gardă. Firma de catering – care asigura gratuit pentru că așa dorea – la un moment dat a spus: Sunt mai mulți medici rezidenți, nu mai dorim să le asigurăm norma. Și atunci spitalul a spus: Dacă doriți să luați masa, o puteți face contra sumei de zece lei. A fost doar o chestiune de Craiova. Un medic rezident are începând de la 2.500 de lei în primul an, până la 6.000 în ultimul an. Deci, zece lei de două ori pe lună nu cred că ar fi foarte mult”, a spus ministrul Sănătății la RealitateaTV.
Foto: Hepta