Potrivit Societății Române de Cardiologie și de Pneumologie, bolile cauzate de fumat omoară anual 42 de mii de români (115 decese pe zi), iar 90% din toate cazurile de cancer pulmonar se datorează fumatului.
Mai mult, în 2012, 1,8 milioane de români au fost internați cu boli relaționate fumatului, iar statul român a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru afecțiunile cauzate de fumat, au explicat, marți, medicii Gabriel Tatu-Chițoiu, prețedintele Societății Române de Cardiologie și Florin Mihălțan președintele Societății Române de Pneumologie, în cadrul unei conferințe de presă.
„În realitate oamenii nu-și dau seama că fumatul este un lucru rău. Practic acesta este un drog legalizat, el creează dependență, alterează grav starea de sănătate și omoară. E singurul drog care omoară și pe cei care nu-l utilizează practic, fiind fumători pasivi. Este nevoie de două ore ca particolele de tutun dintr-o țigară fumată, într-o încăpere, să ajungă la un nivel care nu este nociv. Fumatul contribuie la șase din opt cauze de deces în lume, potrivit mai multor studii medicale. La fumători vasele de sânge sunt cu 10 ani mai bătrâne decât la nefumători, iar speranța de viață este cu 10 ani mai redusă. (…) Sunt persoane care spun că industria tutunului contribuie major la bugetul statului și că legea antifumat afectează această contribuție, asta ar însemna practic că bugetul de stat se sprijină pe comercializarea unui drog”, a declarat Gabriel Tatu-Ghițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie.
La rândul său dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, spune că , potrivit unui studiu realizat în ultima lună, de când a intrat în vigoare legea antifumat, „95% dintre români consideră că fumatul este nociv, 74% spun că atunci când ies în oraș caută localuri unde nu se fumează, iar 80% spun că sunt deranjați dacă stau în preajma fumătorilor. Având în vedere costurile pe care statul le cheltuie pe pacienții care ajung în spital cu boli cauzate de fumat medicii consideră că ar fi de datoria companiilor de tutun să contribuie financiar la tratarea acestora”.