Medicul care vrea „dictatura medicală”: Nu poți opri îmbolnăvirea, iar restricțiile nu au fost ca să se ia drepturi, ci ca să se eșaloneze îmbolnăvirile
Managerul spitalului „Victor Babeș” din Capitală, Emilian Imbri, a declarat, miercuri seară, la Televiziunea Publică, că dictatura medicală despre care vorbea în urmă cu câteva zile și care a stârnit controverse în spațiul public nu se referă la încălcarea drepturilor, ci la măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului. Imbri spune că deja avem o situație gravă în spitale, iar restricțiile care s-au luat au fost pentru ca oamenii să nu se îmbolnăvească în masă și să blocheze sistemul medical.
„Dacă s-ar fi ascultat cu atenție ceea ce am spus și dacă s-ar fi citi cu atenție, s-ar fi văzut foarte clar că am explicat: noțiunea de dictatură medicală nu am introdus-o eu acum în România. Am preluat acest termen de la o demonstrație care a fost făcută în urmă cu câteva săptămâni bune în fața Guvernului, în care oameni care se sperie de zona medicală (…), au scandat Nu vrem dictatură medicală! Am preluat acest termen de dictatură medicală nu ironic, și am spus: Dacă până acum vorbeam despre cum să ne spălăm, cum să purtăm mască – la ceas de seară, am zis, povești la ceas de seară, și eu am spus povești, și profesorul Cercel a spus povești, așa păreau, povești, erau de fapt sfaturi practice – a trecut vremea acestor lucruri. De ce? Pentru că situația este mai gravă decât înainte și abia de acum s-ar putea vorbi de măsuri ce s-ar apropia de această dictatură medicală pentru că, am specificat, noi nu vrem să furăm libertatea nimănui, nu vrem să obligăm pe nimeni să poarte mască sau să se spele pe mâini. Vrem doar să fim crezuți că ceea ce spunem este adevărat”, a explicat șeful de la Victor Babeș declarația controversată, într-un interviu acordat stiri.tvr.ro.
O asemenea dictatură medicală nici nu ar putea fi implementată, explică Imbri: „A venit vremea să întrebăm bolnavii dacă nu vor să stea acasă, pentru că nu prea mai sunt locuri în spitale.”
„Toate aceste restricții nu au fost ca să i se ia omului niște drepturi, ci ca să eșaloneze eventualele îmbolnăviri – astfel ca oamenii să se îmbolnăvească treptat. Pentru că nu poți opri îmbolnăvirea – dar să se îmbolnăvească treptat și nu în număr brusc ca să ajungem cum suntem în situația de azi, să trebuiască să căutăm locuri în spitale din alte orașe”, a declarat Imbri.
Mesajul care a aprins scânteia: „E vremea dictaturii medicale”
„A cam trecut vremea poveștilor spuse la ceas de seară de persoane care își spală adidașii! E vremea dictaturii medicale, adică doctorii să fie înțeleși și crezuți. Dictatura medicală nu înseamnă că cineva îți fură viața, drepturile și te obligă să te speli pe mâini. S-a creat impresia că doctorii au vreun interes. Nu, doctorii nu au interes decât să vadă omul ieșit din spital. Ieșit și externat, nu ieșit oricum din spital. Să dispară comentariile că de ce nu putem bea pe terase până dimineață, că să ne strângem în brațe și să tragem o horă. Nu e suficient ce se întâmplă în jur? E suficient, fiecare trebuie să aleagă și asta înseamnă responsabilitate personală”, a comentat Emilian Imbri, în mesajul care a stârnit agitație în spațiul public.