Medicul de la Arestul central, reclamat că nu respectă recomandările în cazul lui Sorin Oprescu
Surse juridiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX că avocații lui Sorin Oprescu ar fi depus la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu” – Policlinica M.A.I. din București o sesizare la adresa doctoriței de la cabinetul medical al Arestului central, pe care o acuză de nerespectarea recomandărilor medicale făcute la externarea lui Sorin Oprescu și că ar interzice noi controale în cazul acestuia.
Conform surselor citate, avocații s-ar fi plâns că doctorița s-ar opune aplicării recomandărilor făcute de medicii Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) pe motiv că starea lui Sorin Oprescu ar fi bună.
Totodată, sesizarea se referă și la faptul că din 29 septembrie, când Oprescu a fost externat, aceasta s-ar fi opus efectuării de noi analize la unități medicale, așa cum se recomanda în raportul comisiei de la SUUB.
Potrivit surselor citate, avocații ar fi reclamat și faptul că lui Oprescu nu i se asigură regimul alimentar recomandat bolilor sale și cer cenducerii Centrului Medical „Kretzulescu” să lămurească această situație.
Avocații ar acuza-o pe doctoriță de „nerespectarea și neluarea de măsuri potrivit recomandărilor din raportul comisiei SUUB”, lucru care ar contraveni art. 22 din Constituția României, care se referă la „dreptul la viață și la integritate fizică și psihică”.
Contactați telefonic, avocații lui Oprescu au declarat că de când este în arest Sorin Oprescu a devenit „anemic cronic”.
De altfel, avocatul Viorel Mocanu a declarat joi, după ce l-a vizitat pe Sorin Oprescu în Arestul Capitalei, că acesta va fi transferat la spital și ar trebui să stea internat cel puțin două zile, în condițiile în care nu se simte bine, are variații mari de tensiune, valori modificate ale hemoglobinei și glicemia nu scade sub 240, dar medicul de la Arestul Central consideră că „acestea sunt lucruri normale”.
Avocatul a mai spus că Sorin Oprescu își face singur injecțiile cu insulină pentru diabet.
„Avem documentele medicale de la Spitalul Universitar, pe care le vom depune și cu care sperăm să facem dovada că este incompatibil cu această stare de arest și că, în acest moment, nu-și poate ține sub control toate afecțiunile pe care le are și riscă să ajungă la complicații foarte grave (…) Singur își face injecțiile, noi i le punem la dispoziție, nu statul român. Singur își face și măsurătorile valorilor, dimineața și seara (…) S-a dus o luptă seculară să poată fi internat”, a adăugat Mocanu.
Poliția Capitalei a susținut, însă, într-un comunicat de presă transmis joi după-amiază, că administrarea tratamentului injectabil cu insulină se face exclusiv în cabinetul medical al Arestului.
„Cu privire la persoana privată de libertate, facem precizarea că administrarea tratamentului injectabil cu insulină se face exclusiv în cadrul Cabinetului Medical, ce deservește Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, sub supravegherea unui medic sau asistent medical”, spune Poliția Capitalei.
Sorin Oprescu a fost internat, joi după-amiază, la Institutul Oncologic, urmând ca vineri să efectueze o investigație computer tomograf, la Centrul Oncologic de Diagnostic și Tratament Fundeni.
Sursele medicale au declarat pentru MEDIAFAX că investigația trebuie făcută cu substanță de contrast, care conține glucoză, și de aceea vor fi luate toate măsurile pentru ca starea lui Oprescu să nu se agraveze pe durata investigațiilor, având în vedere că el suferă de diabet.
Sorin Oprescu va sta internat, sub pază, într-o rezervă din clinica de chirurgie toracică a Institutul Oncologic București, au mai spus sursele citate.
Cererea lui Sorin Oprescu de transferare din Arestul Capitalei a fost aprobată, Poliția Capitalei anunțând că acesta va fi transportat, sub escortă, la Centrul Oncologic de Diagnostic și Tratament Fundeni.
La Centrul Oncologic de Diagnostic și Tratament Fundeni, serviciile medicale sunt în regim ambulatoriu. Clinica privată are însă contract cu Institutul Oncologic Fundeni, pentru cazurile care necesită spitalizare în timpul investigațiilor.
Avocatul Alexandru Chiciu a depus, în 3 octombrie, la Arestul Central al Poliției Capitalei, o nouă cerere de internare a lui Sorin Oprescu, după ce, în urma investigațiilor medicale la care a fost supus, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecțiuni, unele grave, fiindu-i depistat și un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni privind un posibil cancer.
Sorin Oprescu, încarcerat din 6 septembrie în Arestul Central al Poliției Capitalei, a fost transferat, în 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a stat internat într-o rezervă la Secția de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigații, printre care și o coronarografie.
Oprescu a fost dus în 26 septembrie la spital, după ce avocații acestuia au solicitat să fie supus unor investigații întrucât suferă de diabet și are probleme cardiace, care s-au accentuat în urma arestării acestuia.
Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București care în 25 septembrie a respins cererea lui Sorin Oprescu de înlocuire a arestului preventiv cu control judiciar sau arest la domiciliu a arătat, în motivare, că primarul suspendat al Capitalei a depus la dosar o serie de înscrisuri din care rezultă că prezenta, la momentul încarcerării, diabet zaharat tip II cu necesar de insulină, arterită, retinopatie incipientă, stent în 2005. Sorin Oprescu a declarat că primește tratamentul medical de care are nevoie în arest, „dar nu vrea să moară în arest”, întrucât glicemia sa este foarte mare, neputând ține sub control strict alimentația pe care o primește prin cântărire, lucru pe care îl făcea atunci când se afla în stare de libertate.
De asemenea, instanța a constatat că nu există înscrisuri medicale din care să rezulte că bolile de care suferă Sorin Oprescu nu ar putea fi tratate în sistemul penitenciar al rețelei medicale a Administrației Penitenciarelor ori că nu ar avea posibilitatea efectuării unui tratament sub pază în rețeaua medicală de specialitate a Ministerului Sănătății.
Instanța a apreciat că urmărirea penală față de Sorin Oprescu nu este finalizată, iar pentru că este posibil ca acesta să influențeze ancheta, nu este oportună, la acest moment procesual, măsura arestului la domiciliu sau controlul judiciar.
Recent, procurorii au cerut instanței prelungirea arestului preventiv în cazul lui Sorin Oprescvu, solicitare care a fost admisă în 30 septembrie de Tribunalul București. Decizia de prelungire cu încă 30 de zile a arestului a fost contestată și se va judeca tot la Curtea de Apel București.
Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.