Prima pagină » Știri » Medicul din Ploiești care s-a autodenunțat de malpraxis, susținut și de alți colegi. Ancheta ia amploare

Medicul din Ploiești care s-a autodenunțat de malpraxis, susținut și de alți colegi. Ancheta ia amploare

Medicul din Ploiești care s-a autodenunțat de malpraxis, susținut și de alți colegi. Ancheta ia amploare
Cazul medicului chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Județean Ploiești, care a dezvăluit neregulile din unitatea sanitară în care lucrează, ia aploare

Cazul medicului chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Județean Ploiești, care a dezvăluit neregulile din unitatea sanitară în care lucrează, ia amploare. Ministerul Sănătății (MS) a cerut joi seară ca doi directori din cadrul Ministerului Sănătății, respectiv director adjunct al Direcției de Sănătate Publică și Control în Sănătate și director adjunct al Direcției Asistență Medicală, să se deplaseze la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, „pentru a întări echipa mixtă a MS și a Consiliului Județean, care efectuează un control pentru a verifica posibilele nereguli sesizate de mass-media”. „În cazul în care se vor găsi nereguli se vor lua măsuri. Le-am transmis ca în cazul în care nu s-au obținut până în acest moment concluzii evidente și semnificative, controlul la spitalul Județean de Urgență Ploiești să fie prelungit, se arată într-un comunicat transmis de instituție.

Am cerut echipei de control să analizeze întreaga activitate în condiții de deplină obiectivitate, neutralitate, respect al drepturilor tuturor celor care fac parte din personalul medical, eliminând orice tendință de abuz sau exces”, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

În timp ce autoritățile fac anchete peste anchete, alți 22 de medici de la Spitalul Județean din Ploiești se declară solidari cu chirurgul Oprea, aceștia trimițând o scrisoare deschisă în care spun că „sărăcia este cauza tuturor nemulțumirilor „, iar „condițiile oferite de sistem obligă zilnic toți medicii din România la mici compromisuri”.

Autodenunț de malpraxis

Zilele trecute, chirurgul Dan Oprea din Ploiești a ales o metodă inedită de a se revolta împotriva sistemului sanitar. Acesta a transmis o scrisoare presei locale în care mărturisește că este nevoit să își facă profesia de medic în condiții neadecvate.

„De vreo 4-5 ani, lucrurile par să se schimbe. Cei îndrituiți să conducă acest spital nu mai reușesc să facă față acestei provocări. Un județ precum al nostru nu reușește să aibă un spital competitiv. Nu sunt bani pentru nimic… O instalație de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an și nu se poate repara, deși compresorul buclucaș nu costă mai mult de 2.000 euro. Noi folosim bisturie electrice de unică folosință, de zeci de ori, ață cu ac sertizat se găsește sporadic, de bază fiind tot ața din timpurile doctorului Andreoiu, un mare chirurg prahovean de la care s-au inspirat multi alți chirurgi de renume. Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic – rachetă cosmică… Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante”, relatează chirurgul, care lucrează în la Spitalul Județean Ploiești de peste 20 de ani, într-o scrisoare electronică transmisă jurnaliștilor de la cotidianul Telegrama.

Acesta dezvăluie și felul în care este nevoit să trateze pacienții care vin la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. „Dacă vrei să tratezi un  bolnav, nu reușești să folosești aceeași schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îți vine să urli când zilnic ți se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deși ești conștient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu știu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniștită! Există un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-și asume răspunderea. A jurat, nu”? se întreabă doctorul.

Și tot el continuă, amintind că reforma din sistemul de sănătate anunțată de secretarul de stat Raed Arafat pune foarte mare preț pe modernizarea SMURD-ului și utilajelor de intervenție rapidă și foarte puțin pe ce se întâmplă cu pacienții după ce sunt dați jos din ambulanțe și intră pe ușile spitalelor.

„Ne solidarizăm cu declarațiile colegului nostru”

Colegii doctorului Dan Oprea nu doar că îl susțin în demersul său, ci îi și dau dreptate, printr-o scrisoare deschisă. „Suntem martorii consternați ai întâmplărilor din ultimele zile atât de mediatizate de presa locală și națională. Atacurile repetate ale presei la adresa noastră creează un conflict artificial între medici și pacienți sau familiile lor. Trebuie bine înțeles că rolul nostru în această lume este să ajutăm oamenii bolnavi. Greu de crezut, dar totuși suntem de aceeași parte a baricadei într-o societate bolnavă, care nu pune niciun preț pe suferințele și nevoile oamenilor, pe eforturile noastre zilnice, pe nopțile nedormite și pe anii lungi de specializare profesională. Oricât am vrea să ascundem, trebuie să recunoaștem deschis că sărăcia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemulțumirilor apărute. Condițiile oferite de către sistem obligă zilnic toți medicii din România la mici compromisuri, fără de care nu am mai putea asigura asistența medicală. Oare ce s-ar întâmpla atunci cu pacienții în singurul spital care asigură asistența medicală de urgență în județul cu cel mai mare număr de locuitori?! Din toate aceste motive, ne solidarizăm cu declarațiile colegului nostru, doctor Dan Oprea”, se arată în scrisoare a medicilor transmisă joi presei.

Neregulile semnalate chiar de medicii din spital sunt contrazise însă de dr. Adrian Stâmbeanu, managerul spitalului, care spune că dr. Oprea ar fi „obosit fizic și psihic”.

Acesta a declarat pentru gândul că cele prezentate de medicul Oprea sunt falsuri și că a demarat o anchetă administrativă, în vreme ce Ministerul Sănătății trmis o echipă de control pentru a face o anchetă proprie.

Ministerul Sănătății s-au autosesizat în cazul neregulilor din Spitalul Județean Ploiești

Ministerul Sănătății s-a autosesizat în privința acestui caz, după informațiile apărute în presa locală. „Astăzi, 26 noiembrie 2013, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a dispus demararea unei anchete la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Echipa de control va fi formată din Corpul de Control a Ministrului Sănătății și DSP Prahova”, a transmis MS într-un comunicat remis gândul.

Și conducerea unității sanitare unde au fost prezentate neregulile a demarat o anchetă administrativă. Managerul Spitalului Județean Ploiești a mai spus că medicul Oprea i-a înaintat, cu o zi înainte, „o adresă în care îmi spune că este obosit fizic și psihic și că nu mai poate să desfășoare activități în gardă și că solicită o retragere temporală”. „Motiv pentru care am declanșat și o acțiune în sensul acesta prin cabinetul de medicină a muncii ca domnului doctor să i se facă o serie de analize vis a vis de starea lui de sănătate și examene psihice și psihologice care se cer în cazul respectiv având în vedere faptul că dânsul ne scrie că starea lui fizică și psihică nu îi mai permite să își desfășoare activitatea medicală, urmând ca la sfârșitul acestor investigații să avem o oglindă a tuturor realităților”, a mai spus managerul unității sanitare.

Întrebat dacă chirurgul a creat în trecut probleme sau dacă a fost sancționat în cei peste 20 de ani de activitate, dr. Adrian Stâmbeanu a spus că pe la jumătatea anului trecut, împreună cu alți colegi de-ai săi, a fost implicat în scandalul de malpraxis, în care un ploieștean de 34 de ani, operat de apendicită, a murit pe masa de operație. Rezultatele anchetei demarate atunci au arătat că bărbatul în cauză suferea de meningită și nu s-a aplicat nicio sancțiune până în prezent în acel caz.

O parte din plângerile primite pe adresa Colegiului Medicilor conțin nereguli ce țin de partea administrativă a unui spital

Dr. Simona Schnelbach, președinta Colegiului Medicilor Prahova, a declarat pentru gândul că faptele reclamate de chirurgul Dan Oprea reflectă realitatea din sistemul sanitar românesc.„Lipsa aparaturii, a medicamentelor și a ustensilelor sanitare afectează calitatea actului medical. Ceea ce spune dânsul nu are o conotație cu cineva anume, ci cu sistemul”, a precizat dr. Schnelbach.

Aceasta a precizat că o mare parte dintre plângerile primite pe adresa Colegiului Medicilor din Prahova conțin nereguli ce țin mai mult de partea administrativă a unui spital, decât de cea a calității serviciului medical, amintind de lipsa medicamentelor din farmaciile spitalelor, de aparatura medicală care stă pe post de mobilă și de condițiile inadecvate pe care trebuie să le suporte pacienții pe perioada internării.

Ministrul Sănătății le-a transmis acestora ca în cazul în care nu s-au obținut până în acest moment concluzii evidente și semnificative, controlul la spitalul Județean de Urgență Ploiești să fie prelungit.

De asemenea, ministrul Sănătății a solicitat echipei de control să analizeze întreaga activitate în condiții de deplină obiectivitate, neutralitate, respect al drepturilor tuturor celor care fac parte din personalul medical, eliminând orice tendință de abuz sau exces.

Citește și