Medicul Horațiu Suciu de la Târgu Mureș ar putea opera, din octombrie, și la Spitalul „Marie Curie”
Medicul Horațiu Suciu de la Institutul de cardiologie din Târgu Mureș ar putea opera din octombrie, câteva zile pe lună, și la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu
Ministrul a anunțat, mați, într-o conferință, că, până la reluarea activității secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Marie Curie” la întreaga capacitate, ceea ce probabil se va întâmpla peste doi ani și jumătate, a discutat cu doctorul Horațiu Suciu de la Institutul de Cardiologie din Târgu Mureș să dezvolte un program în cadrul căruia, din octombrie, să efectueze o operație pe lună la „Marie Curie”, cu asistente specializate în terapie intensivă, pregătite de el.
Nicolăescu a mai spus și că intenționează să deschidă un registru al bebelușilor cu suferințe cardiovasculare care necesită operații pe cord.
„Astăzi am avut o discuție cu Horațiu Suciu, specialistul numărul unu în chirughia cardiovasculară mai ales pentru bebeluși de până la doi ani, și cu președintele Consiliului județean Mureș cu care am am convenit ca în acesată săptămână să aprobăm structura Institutului de chirurgie cardiovasculară din Târgu Mureș și numirea managerului interimar al institutului. pentru ca de săptămâna viitoare noua unitate sanitară să-și intre în activitate. Dar, împreună cu Horațiu Suciu am convenit și să lansăm un proiect: din această toamnă, echipa de la Târgu Mureș să vină să opereze, câteva zile pe lună, în blocul operator de la «Marie Curie» „, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.
Până atunci, ministrul a hotărât cu medicul Suciu că este necesară pregătirea a șase asistente medicale de terapie intensivă pentru blocul operator de la „Marie Curie”.
Întrtebat dacă vor fi asistente medicale care să se angajeze pe bani puțini la „Marie Curie”, ministrul a spus că în toate spitalele din România sunt aceleșai salarii, dar oamenii se înscriu la concurs.
„Avem două secții puse în funcțiune în care nu se lucrează (de chirurgie cardiovasculară și de terapie intensivă n.r.), este un prejudiciu atât pentru spital, cât și pentru public. În doi ani și jumătate secțiile ar putea funcționa la capacite maximă așa cum prevede acordul cu medicii din Milano”, a conchis ministrul, făcând referire la protocolul semnat în 3 iulie cu o clinică de specialitate din Milano, prin care patru echipe de medici și asistenți din România vor participa la un program de specializare în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.
„Din august vin specialiști de la spitalul italian cu ajutorul cărora să realizăm selecția personalului care va intra în acest program de pregătire la Milano și sperăm că la sfârșitul acestui an să avem o echipă de la Milano care împreună cu specialiștii noștri să realizeze primele operații la «Marie Curie». Pregătim patru echipe de specialiști pentru București, Iași, Timișoara și completarea celei de la Târgu Mureș”, a preciza luni ministrul Sănătății.
Nicolăescu a semnat marți decizia de demitere a managerului Spitalului „Marie Curie” Gabriel Smarandache, pe care l-a acuzat de management defectuos și lipsă de interes pentru demararea activității în cele două secții, de chirurgie cardiovasculară și de terapie intensivă neonatologie, dotate la standarde europene.