Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” consideră că soluția pentru gestionarea pandemiei de coronavirus este testarea în masă.
Medicul Marinescu se așteaptă la o continuitate a creșterii numărului de cazuri de coronavirus:
Vom avea multe cazuri, dar nu neapărat severe. Adică se menţin acele forme medii şi severe, dar nu e nici o diferenţă faţă de ceea ce s-a întâmplat la începutul pandemiei”, a declarat medicul Marinescu, potrivit Mediafax.
Doctorul Marinescu consideră că testarea în masă, inclusiv testarea rapidă este o soluție de gestionare a pandemiei.
E adevărat că pot fi şi rezultate fals-pozitive, într-un anumit procent, dar e foarte important să intri în izolare, să intri în izolare din primul moment. Pentru că acel test este rapid, asta înseamnă că în 15 minute aproximativ am rezultatul şi mi-ar fi foarte simplu să mă orientez să izolez acea persoană. La fel cu persoanele de contact.
În România se efectează aproximativ 30.000 de teste PCR pe zi. Prin comparație, în Marea Britanie se efectuează 250.000- 300.000 teste PCR, zilnic.
Președintele este de o altă părere. Testarea în masă este recomandată doar de persoane care vor să pară interesante, a spus, miercuri, președintele Klaus Iohannis, care consideră că România nu are capacitate de testare pentru un număr „foarte-foarte mare”.
Întrebat dacă România nu ar putea prelua modelul Slovaciei, de testare în masă pentru COVID-19, președintele Klaus Iohannis a spus că România nu are capacitate pentru testare „în număr foarte – foarte mare”.
„În primul rând, România nu are capacitate pentru testare în număr foarte-foarte mare. Testarea în masă ar însemna poate sute de mii de testări zilnice, ceea ce practic nu se poate. Nu avem dotări, nu avem personalul pentru așa ceva și nici nu e recomandată”, a spus Iohannis.
Președintele a mai spus că testarea în masă este recomandată doar de către persoanele care „vor să pară interesante”.
„Testarea în masă nu este recomandată decât de către persoane care vor să pară interesante. Ceea ce este recomandat în România este să testăm toate persoanele suspecte sau cazuri posibile. Știți foarte bine că se face anchetă epidemiologică și toate persoanele sunt testate”, a mai spus Klaus Iohannis.
Acesta consideră că odată ce s-a ajuns la 37.000 de teste pe zi în țară este „un lucru de apreciat, dacă ne gândim de unde am pornit”.